Историята на Коледните традиции

Когато декември е в разгара си, времето става все по-студено и пухкавия сняг се сипе тихо през прозореца, коледният дух бавно заема своето място сред нас и ни вдъхва празнично настроение. Коледните светлини, украсата, ароматът на портокали и канела… Всички тези неща ни напомнят, че идва един светъл празник, който да отпразнуваме със семейството и близките си.

Коледа, празник отдаден на семейството, изпълнен с традиции и обичаи, допълващи настроението. Но знаем ли историята на всички тях? Защо си подаряваме подаръци? Защо украсяваме коледна елха? Защо се целуваме под имел? Защо Коледа е в червено?  Защо се празнува на 25 декември?

Ето защо:

Защо Коледа се празнува на 25 декември?

8dbb4798cc7bb269442753b8122adf8d

Коледа отпразнува раждането на Исус Христос, който според християнството е син на Бог. Празнуваме Коледа, за да си припомним, че Христос е отдал живота си за греховете на хората и да изразим благодарността си за това. Но защо на 25 декември? В Библията никъде не е описана точната рождена дата на Христос. Знае се, обаче, че на 25 март, Дева Мария е получила вестта, че ще има дете. За това се счита, че девет месеца по-късно, на 25-ти декемрви, се ражда Иисус.

Защо Коледа е в червено?

redandgreen

По традиция, червеното, зеленото и златното се считат за цветовете на Коледа. Всеки от тях си има конкретно значение, допълващо магията на празника. Зеленото олицетворява вечно зелените растения: бор, ела и имел, символи на дълголетие. Той предизвестява и предстоящата пролет, символ на новото начало. Червеното олицетворява кръвта на Ииус, спасителя. То е също и цвета на робите, с които свещениците се обличали. Златното е цветът на слънцето и светлината – важни елементи, особено през зимата. То е и цвета на Витлеемската звезда, изгряла при раждането на Иисус.

Защо украсяваме коледна елха?

christmas-tree-decoration-ideas-by-techblogstop-83

Вечно зелените дървета от стотици години украсяват домовете на хората по време на коледните празници. С тях се почита предстоящата пролет, символ на новото начало. Смята се, че първите коледни дръвчета са украсявани в северна Европа, като спор за родина на първото коледно дърво водят градовете Талин и Рига.

Целувки под имел?

mistletoe-getty

Историята на имела датира още от времето на друидите, които закачали растението в домовете си като символ на добрата енергия и за прогонване на злите духове. То е също символ на любов и приятелство, от където произлиза и традицията за целувки под него.

Защо си подаряваме подаръци?

christmas_presents_2416800b

Една от основните причини на Коледа да се подаряват подаръци е, за да си припомним даровете, които тримата мъдреци дали на Иисус. Самата идея на Коледа е да ни припомни най-големия дар, даден ни от Бог: неговият единствен син, вярата в който ще донесе на хората вечен живот.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.