За първи път в България – концерт на индийския феномен Иршад Кхан

Иршад Кхан е световноизвестен ситарист със завидно богата дискография, а изпълненията му са впечатляващи. Той свири с изумително майсторство и необикновена издържливост. Неговите концерти са изпълнени с огромна енергия, неговото таан-припяване (пеене в много бързи музикални пасажи) буквално флиртува със скоростта на светлината, а после виртуозно се гмурва внезапно в  нежна мелодичност.

Иршад Кхан владее съвършено сложните „гаяки-анг“ и „тантра-анг“ техники и това го прави един от най-феноменалните изпълнители в света днес.

Без значение дали изпълнява познати композиции от традиционната рага или изследва културните и музикални форми извън индийската класическа традиция стремежът на Иршад Кхан е да свири така, че да стимулира въображението. Неговите разнообразни музикални интереси го отвеждат във вълнуващи нови посоки. Той постоянно търси нови начини за пълноценно общуване с публиката си. Забележителната му разностранност му позволява да преминава през културните бариери и да превръща своето изпълнение в омагьосващо и незабравимо преживяване за зрителите навсякъде по света.

Иршад Кхан е международно признат като изключителен изпълнител на ситар и особено изявен сред своето поколение изпълнител на сурбахар (бас ситар). Свиренето му и на двата инструмента е отличително и се разпознава по отличната му техника и изпълнителско умение. Стилът му е завладяващ както за начинаещи така и за професионалисти и мнозина се опитват да го следват. Умелото владеене на тънкостите на музикалната форма рага му позволява да изяви същността ѝ като я интерпретира в чистата ѝ чувствена и експресивна форма.

Иршад Кхан е сред водещите представители на изумителното музикално наследство на Индия, вдъхновител на младото поколение възпитаници на изявената школа по ситар Имдадкхани Етава гхарана. Проявява се като дете-чудо и още на 7-годишна възраст прави първата си публична музикална изява. Международният му дебют е на 13 години в зала „Кралица Елизабет“ в Лондон. Става най-младият солист на Променадните концерти – престижния международен фестивал провеждащ се в Лондон, с участието си в Нощта на индийските изпълнители когато е на 18. Оттогава досега той е имал участия и концерти в над 40 държави в Северна Америка, Европа и Азия.

Освен активната солова дейност Иршад Кхан също така преподава, организира семинари и практически занимания, изнася лекции и майсторски класове в различни образователни институции.

Знаменитият майстор на ситара ще гостува за първи път в България на 31 март с концерт в зала България, с подкрепата на АСТРАЛ Холидейз.

Повече информация и билети за събитието можете да откриете ТУК

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.