Дестинациите, в които е сниман Game of Thrones

Game of Thrones, сериалът, който преобърна представите за филмова поредица, изумява не само с непредсказуемостта си, но и с някои от най-хубавите пейзажи, които някога сме виждали на малкия екран. И докато си мислим, че това може би е компютърна графика, то сме в грешка. Всяка една от спиращите дъха гледки, които се разкриват в сериала, са част от реални места.

Всъщност, снимките на сериала се простират върху няколко държави, сред които Северна Ирландия, Хърватска, Мароко и Малта. Все места, които можете да посетите и вие, припомняйки си любими моменти от сериала. Ето всички места, на които е сниман Game of Thrones:

Кралски чертог

Грандиозният Кралски чертог, където се намира железният трон и домът на владетеля, трябва да е внушително място. Именно затова са избрали живописния град на брега на Средиземно море Дубровник, Хърватия, който е идеален за заснемане на сцените край морето.  Но Дубровник е използван за дом на Кралски чертог едва след 3ти сезон. Преди това историческият град Мдина в Малта е помествал в себе си железния трон.

Из улиците на хърватския град се разхождаме и края на втори сезон. Тогава в Дубровник поместват къщата на Неумиращите, където Денерис Таргариен побеждава враговете си, които искат да убят драконите й.

Зимен хребет

Сивите кули на Winterfell са доста мрачни и внушителни в шоуто, без значение дали се управляват от Рамзи Болтън или Джон и Санса. В действителност те се намират в County Down, Северна Ирландия, където могат да бъдат много по-зелени и слънчеви от това, което изглежда във филма. Благодарание на сериала се отчита значително повишение на туризма в Северна Ирландия, тъй като феновете на Game Of Thrones се събират, за да отдадат почит на любимото си шоу.

Черният замък и Вала

Черният замък и Вала са може би най-смразяващото и студено място в Уестерос. Именно такова е и в истинския живот. Истинското местоположение на Вала е изоставена кариера в Северна Ирландия, където екипът изгражда стената, за да добие внушителните размери, които виждаме в сериала. Отвъд Вала, ставаме свидетели на заснежени пейзажи, бели бродници и диви животни. Всички тези неща са заснети в ледена Исландия, където са използвани някой от най-големите ледници в Европа.

Заливът на робите

Тази измислена дестинация  е огромна област, включваща три големи „Slaver Cities“, така че не е изненадващо, че много различни места съставляват залива. Най-известният сред тях, град Юнкай, е заснет в червената цитадела на Аит-Бен-Хадду в Мароко. Неговият съседен град, Асапор, където са заснети някои от най-внушителните сцени, е заснет в Есауира в Мароко, град, обект на световното наследство на ЮНЕСКО.

Дорн

Дорн е заснет в едно от най-известните световни културни наследства на ЮНЕСКО – Алказар, Севиля. Именно дворецът представлява столицата на Дорн, Sunspear и водните му градини. Замъкът Зафра в Централна Испания се използва и като Кулата на радостта в Дорн.

Dragonstone

Едно от най-потайните места в сериала е и едно от най-самотните. Сцените в Dragonstone са снимани на един от най-дългите плажове в Северна Ирландия, Downhill Strand, който е дълъг 7 мили.

Браавос

Величественият Браавос намира своя дом в лицето на испанския град Жирона. Там са снимани и част от сцените в Кралски чертог.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.