9 стъпки към влюбването в Милано

Милано е вторият по големина град в Италия, индустриален център на Ломбардия. Градът е сред топ дестинациите, предпочитани от туристите. В него можете да се насладите на невероятната архитектура на къщите, на бляскавите магазини и не на последно място – на вкусни ястия. Трудно е да устоите на атмосферата и чудните забележителности, пазещи дълговековна история. Потопете се в очарованието на Милано! Изкуството тук е навсякъде.  Затегнете коланите и се пригответе за пътуване!

Оперният театър „Ла Скала“

la scala

Театърът „Ла Скала“ е построен през 1776 – 1778 г. на мястото на църквата „Санта Мария дела Скала“. Архитектът на приказния културен дом е Джузепе Пиермарини. „Ла Скала“ се е превърнала в един от главните символи на Милано. Туристите не пропускат да си направят куп снимки пред величествената сграда. Във вечерите, когато се изнасят представления, ще видите елегантно облечени дами, с дълги рокли и изискани прически, и мъже в официални костюми. Ако дотук сте си мислили, че великолепието се е изчерпало, дълбоко се лъжете. Интериорът е още по-ослепителен. Залата е във форма на подкова, с шест етажа ложи, а когато осветлението е включено можете да видите позлатените балкони. На сцената на „Ла Скала“ се изявяват най-големите музикални гении в света, сред които има и много българи.

Пиаца дел Дуомо

Трудно ще сбъркате площад „Дуомо“ – той е централният площад в Милано. От седем века насам „Дуомо“ е обществен и търговски център. Ако пътуването ви съвпадне с някой празник, честването му се извършва именно тук. Площадът е с формата на правоъгълник. Тук гордо се издига прочутата Миланска катедрала, определяна като покритата галерия на Виктор Емануил и статуята му. Дворците „Карминато“ и „Реале“ също са част от „Дуомо“. Шопинг маниаците няма да останат разочаровани, тъй като тук има и достатъчно магазини, предлагащи висококачествени дрехи и аксесоари.

Миланската катедрала

След като разгледахме прочутия площад „Дуомо“, се пренасяме във величествения Божи дом, който се намира именно на това, ключово за Милано, място. Преди да бъде построен, на негово място се е намирал храм, кръстен на Св. Августин. Миланската катедрала е една от най-високите в световен мащаб като височината й достига 108,50 метра. Архитектурата на катедралата е неповторима и пробужда възхищение. Нейните архитекти са Марко Солари и Джовани Солари. Сградата прилича на дворец, изваден от приказка. Фасадата е от мрамор, а прозорците са умело изрисувани с витражи. Миланската катедрала съчетава няколко стила – от готика, през барок, нео-класика до нео-готика. В нея е коронясан за крал на Италия – Наполеон Бонапарт. В края на XVIII-ти век на върха на храма е поставена статуя на Мадоната. Дотам бихте могли да стигнете по стълбите или с асансьор, като освен скулптурата, не пропускайте да се насладите на омайната гледка към Милано! Катедралата ще ви омагьоса и със своите 135 заострени кули.

Катедралата е отворена всеки ден от 7 до 19 часа, като входът е безплатен. Ако желаете да посетите музея „Дуомо“, ще се наложи да заплатите билет в размер на 2 евро.

Църквата „Санта Мария деле Грацие“

Обект на световното културно наследство, храмът е гордост за Милано. Той не спира да привлича погледите на туристите. Църквата дължи съществуването си на Франческо Сфорцо. Тя е построена на мястото на малък параклис. Архитект на историческата постройка е Гуинифорте Соларе. Стилът на храма е в късен готически стил. През 1492г. „Санта Мария деле Грацие“ е превърната в семейна гробница на фамилия Сфорца, като й се добавят ренесансови елементи. По време на англо-американските бомбардировки църквата бива сериозно засегната, но след края на войната е реставрирана, така че днес бихте могли да се насладите на цялата й прелест. До църквата Сфорца изграждат помещение, приличащо на столова, прочуто с това, че в него, между 1495 и 1498г., Леонардо да Винчи създава своя шедьовър „Тайната вечеря“. Оцеляла като по чудо от бомбардировките, картината все още се помещава в тази стаичка.

Църквата работи всеки ден от 7 до 19.30 часа.

Картинната галерия „Брера“

Ценителите на изкуството ще бъдат крайно доволни от огромната галерия с най-различни и прочути шедьоври, Тя е построена през XVIII-ти век и е изградена от цели 38 зали. Културният паметник дължи огромна част от богатствата си на Наполеон Бонапарт, който е имал за цел да превърне Милано в столица на „Цезалпийската република“. В „Брера“ е поместена една от най-големите колекции на известни художници от Венецианската и Ломбардската школи. Атракция представляват стенописите, които са били притежание на светски лица. Такива са фреските на ДонатоБраманте – прочут архитект през XVIвек, който въвежда ренесансовия стил в Милано. В галерията ще разгледате и творбите на Бернардино Луини – художник от кръга на Леонардо да Винчи.

Националният музей „Леонардо да Винчи“

В свят на изключително развита техника, всеки от нас малко или много знае по нещичко за всички машини, които ни заобикалят. В този музей, обаче, ще станете свидетели на първите технологични открития като например – първите телефони, телеграфа, първите телевизори и радиа. Освен тези на пръв поглед обикновени вещи, в „Леонардо да Винчи“ са изложени и самолети от Първата и Втората световна война, локомотиви, подводници, средновековни уреди за мъчения , както и първият електрически стол. Музеят се намира в близост до църквата „Санта Мария деле Грацие“, така че можете да съчетаете посещенията.

„Леонардо да Винчи“ е отворен всеки ден, без понеделник, от 9.30 до 19 часа. Цената на билета е 10 евро.

Галерия за модерно изкуство

Милано е град, прочут с изкуство и мода. Богатството на музеи в тази сфера ви позволява да се насладите на всяка частица от Италия и от прочутите творци. В галерията се помещават творбите на известни художници от цяла Европа, в това число и Италия. Тук ще видите шедьоврите на Джузепе Ферари, Винсент ван Гог, Пол Гоген, Пабло Пикасо и други. Няма да останете разочаровани от чудесните картини. Потопете се в безкрайния океан на изкуството!

Базиликата „Сант Амброджио“

st.ambrogio

Част от културните забележителности на Милано, базиликата е една от най-старите в града. Построена е през 379-386г. от Св. Амброджио, на място където огромен брой мъченици на римските гонения са били погребани. Св. Амброджио е патрон на Милано и в църквата, в специален стъклен ковчег, е положен скелетът му, облечен в епископски одежди. Църквата е с изящен интериор, с чудесни мозайки и фрески.

Галерия „Виторио Емануеле“

vitorio emanuele

Разположена в близост до площад „Дуомо“, галерията е подходящо място да разпуснете след дълъг ден, да похапнете и да се насладите на скъпите бутикови магазини. Улицата е изградена от стъкло и е първото архитектурно съоръжение в Европа, създадено от метал и стъкло. На входа на галерията ще преминете през внушителна арка. „Виторио Емануеле“ е открита официално от крал Виктор Емануел през 1878г. Улицата свързва площад „Дуомо“ с площад „Ла Скала“. В центъра е разположен изящен стъклен купол. Разходката тук е истинска наслада.

Изгодни оферти за уикенд в Милано със самолет можете да видите ТУК

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.