9 невероятни места по света, които да посетите преди да изчезнат

500

Замисляли ли сте се колко красиви и уникални места по света са пред изчезване? А планирали ли сте пътуване до някое от тях? В тази статия ще ви разкажем за някои от тях и защо е хубаво да бъдат посетени преди да бъдат загубени завинаги. Затягайте коланите – пътешествието из необятните красоти на света започва!

Малдивите

Maldives-Island-6

Когато отворите списание за пътуване и се захласнете по снимки на луксозни малки бунгалата, разположени сред сините морски води, това обикновено се оказва снимка от Малдивите. Малдивите са най-малката азиатска страна по площ и население. Малдивските острови също са и с най-ниската надморска височина в света – 80% от островите са разположени само метър над водата. Прогнозата за любимите острови, за жалост, никак не е добра –  Малдивите потъват и до 100 години ще станат необитаеми, защото ще са под вода. Затова ако са сред топ дестинациите, които си мечтаете да посетите, по-добре побързайте, докато все още са на мястото си!

Големият бариерен риф

reef

Домът на любимия анимационанен герой Немо – най-големият коралов риф в света също е под заплаха. Постоянното покачване на температурата в океана, замърсяването на водата, избелването на коралите и циклоните унищожават рифа с всяка изминала година. Изчислено е, че 60% от рифа ще изчезне до 2030 г. Това са 8000 години на природно сътворение, което може да изчезне в следващите 100 години. След като толкова усилия бяха вложени в намирането на Немо, можем поне да с опитаме да запазим дома му!

Венеция

venice

Градът винаги е отстъпвал място на покачващите се води, но честите наводнения правят положението още по-драматично. От 1900г. насам броят на наводненията в скочил с около 60%., а градът е потънал с 23 см за последните 100 години. Градските власти се опитват да спрат потъването, но за жалост няма какво да се направи повече. Изчислено е, че Венеция има 70 години преди да бъде загубена. Може би затова посещенията от 2007 г. насам са скочили драстично!

Мъртво море

Dead-Sea-3-z8sn8q

Мъртво море е известно със своите екзотични съставки, които често се използват в продуктите за разкрасяване и са любими сред женската аудитория заради подмладяващия си ефект. За съжалние, дамите ще трябва да намерят алтернативни козметични продукти тъй като излседванията показват, че до 50 години тези съставки няма бъдат налични заради драстичното свиване на Мъртво море. Морето намалява поради загубата на своя главен и единствен воден източник – река Йордан. Страните, заобикалящи река Йордан, я използват като източник на вода за своите жители. Така че  Мъртво море  ще продължи да се смалява без река Йордан. Доказателство за това може да види всеки посетител – всички хотели и курорти, които са се намирали на крайбрежието на морето, вече се намират на повече от километър от него.

Алпите

HQ-Winter-Fun-Images_4129727

От началото на 19-ти век, температурите в Алпите са се покачили двойно в сравнение със средните стойности за света. Високите температури са причината Алпите да губят сериозно количество лед. Само от 1980 г. насам те са загубили 20% от размера си. Ако темпераурите продължат да нарастват с тази скорост, красивите снежни склонове ще изчезнат до 40 години. Затова Алпите са сред челните места, които трябва да се посетят преди да изчезнат!

Мадагаскар

madagascar-3

Домът на танцуващи и пеещи лемури! Добре, може би не пеят и не танцуват, но Мадагаскар е дом на над 20 различни вида лемури. Лемурите, както и 80% от растенията и животните на острова, са уникални и не могат да бъдат видяни никъде другаде по света. Те ще бъдат безвъзвратно загубени в следващите 35 години, ако нищо не се направи за спасяването на острова и екосистемата продължи да бъде унищожавана от сеч, горене и бракониерство.

Басейна на река Конго

ctt_Congo-Basin

Басейнът на река Конго, разположен в седем различни африкански страни, е сбор от реки, гори, савани и блата. Това е втората по големина тропическа гора в света след тази на Амазонка и произвежда 40% от кислорода на планетата. Според  изследвания на ООН, 2/3 от гората с уникалните си растения и животни може да изчезне до 2040 г. Мините, нелегалната сеч, земеделието, развъдниците и бракониерството са причините за загубите на това природно богатство.

Национален парк „Глейсиър“

glacier

До преди 100 години уникалният национален парк „Глейшър“ в  щата Монтана, САЩ е разполагал с над 150 ледника. Днес са останали само 25, които се очаква да изчезнат до 2030 г., ако не и по-рано. Глобалното затопляне може да е причината за изчезването на ледниците, но без осигуряването на вода за екосистемата паркът може да се промени драстично. Над 1 500 видове растения и животни могат да бъдат изгубени безвъзвратно заради липсата на вода.

Тадж Махал

Taj Mahal 1

Емблемата на Индия! Една от най-обичаните туристически забележителности с над 3-4 милиона посещения годишно също е под заплаха. Скоро туристите ще трябва да се наслаждават на Тадж Махал от разстояние. Тълпите от хора, които ежедневно посещават паметника и силното замърсяване на въздуха „изяждат“ мраморната фасада и властите обмислят да затворят паметника за обществеността. Очаква се това да стане след 5 години! Бих си резервирал билет още сега!

Местата, които са под заплаха от изчезване са наистина уникални… Независимо от местположението си те няма да съществуват още дълго и красотата им ще изчезне завинаги, но все още имате възможност да ги посетите и да се насладите на магията им. Какво ще кажете – намериха ли място тези дестинации във вашия списък за пътуване?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.