8 забележителности, заради които си струва да посетим Египет за Нова година

Ако все още се чудите къде да прекарате новогодишните празници, а ви е омръзнала студената и депресираща зима, изберете нещо по-различно за Нова година 2013. Една по-различна, по-топла и  екзотична дестинация за празника е древната страна Египет. Ако се питате, какво ще правите в Египет по време на Нова година, тук ще ви дадем 10 причини, заради които си струва да посетите Египет.

1. Великите Пирамиди в Гиза

На първо място, разбира се, е единственият оцелял паметник от групата на древните чудеса на света – Великите Пирамиди в Гиза. Те представляват един от най-големите архитектурни подвизи на човека. Голямата пирамида (Хеопсовата) е и най-старата туристическа атракция на света, която е причина хиляди хора да посещават Египет още от древността. Всяка пирамида представлява гробница на някой от египетските фараони. Величествен пред пирамидите се издига Сфинкса, който е построен, за да пази гробниците на фараоните хилядолетия наред.

2. Кайро

Кайро е не само столица, но и най-големият град в Египет. Той е и най-посещаваният град в страната, защото по-голямата част от международните полети за Египет се извършват от и до летище Кайро. С население повече от 16 милиона това е един хаотичен, екзотичен, прашен, но също така и много красив град. Най-интересната част на Кайро е средновековната му част, която представлява лабиринт от тесни улички, множество джамии, огромни средновековни порти и базари. Кайро е основна отправна точка за посещение на Великите пирамиди.

3. Храмът Абу Симбел

В непосредствена близост до пирамидите се намира най-известният храм на древен Египет – Абу Симбел. Храмът, построен за Рамзес II, е привличал посетители в Египет още от викторианската епоха. Интересното при този храм е, че при изграждането на язовира в Асуан е било необходмо той да се премести на по-високо място, за да не остане под водата. ЮНЕСКО са измислили много изобретателен начин да преместят паметника, като го нарязват на огромни парчета, а после го съединяват на 50-60 метра от предишното му място.

4.Храмът в Карнак

Друг грандиозен храм, който не бива да пропускате по време на вашата новогодишна почивка в Египет, е Карнак. Историческият канал на Би Би Си му дава следното описание: „Карнак е като тематичен парк на древната египетска религия, в която всеки бог или богиня е била представена в продължение на  период от 2000 години“. Този грандиозен комплекс с размери 1500 х 800 метра е съставен от руини, светилища, обелиски и статуи посветени на Тива. Ако нямате време да обиколите целия храм, задължително отидете до залата в големия храм на Амон.

5. Долината на царете

Долината на царете е огромен комплекс, в който са изградени 62 гробници. В тях са били погребвани египетските фараони, техните семейства и по-знатни служители на фараона. Това е мястото, където ще откриете гробницата на Тутанкамон, която е била открита през 1922г. почти непокътната. За жалост останалите гробници са били разграбени още през древността и скъпоценностите, които са били открити в тях са почти незначителни.

6. Хургада

Една от най-добрите дестинации за посрещане на Нова година в Египет или просто да се отпуснете на плажа и да се насладите на някое вкусно ястие е курортният град Хургада. Той е надарен с над 15км плажна ивица и прекрасен климат, които са допринесли за изграждането на прекрасни хотели, ресторанти и нощни клубове, достъпни за всеки бюджет. Най-голямата атракция на Хургада е гмуркането. Тук има много водолазни центрове и училища, като също може да видите с очите си китови акули, риба чук, делфини и много други. Ако не сте почитател на морските атракции може да се отправите към сушата, където може да пояздите камили и да се запознаете с бедуините.

7.Храмът в Луксор

Ако пътувате до Луксор (древна Тива), тогава ще Ви е доста трудно да пропуснете грандиозния храм в Луксор, който е разположен в центъра на града. Той е построен от Аменхотеп II около 1400г. преди новата ера. Основната цел на храма е била да се празнува фестивала на Опет. Джамията, която е построена във вътрешността на храма, е една от най-големите му атракции.  Храмът е красиво осветен през нощта, затова си струва да го посетите и нощем като входната такса е около 20 египетски лири.

8. Националният музей на Египет в Кайро

Музеят в Кайро е една от първите спирки на повечето хора по време на тяхната екскурзия или почивка в Египет. С над 120 хиляди артефакта, този забележителен музей е едно огромно доказателство за славното царуване на древен Египет. В него ще срещнете множество мумии, саркофази, керамика, бижута и, разбира се, съкровищата на Тутанкамон. Тези богатства включват дрехите от смъртта на момчето-фараон, както и маска от масивно злато, описана като един от най-красивите златни експонати на света.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.