7 ПРИЧИНИ ЗАЩО АНТАЛИЯ Е ВТОРАТА НАЙ-ПОСЕЩАВАНА ДЕСТИНАЦИЯ В ТУРЦИЯ

1

Според официалните статистики на турското министерство на културата и туризма, Анталия е втората най-посещавана дестинация от чужденци в Турция за 2014г. Зад гърба на оживения Истанбул, Анталия отново открадна короната за най-популярна крайбрежна дестинация в страната.

Регионът на Анталия покрива около 675км от тюркоазено синьото средиземноморско крайбрежие, простирайки плажовете си от Газипаша до малкия луксозен град Калкан. Шансът друг турски курорт да открадне водещото място на Анталия е малък, а причините за това ще откриете в тази статия.

1. Изключително разнообразие от курорти

Заедно с градския си център, Анталия е разделена на малки крайбрежни курорти, всеки от тях със своята отличителна атмосфера и характер. Белек е известен с 5-звездни луксозни хотели и голф игрища, докато Кемер привлича туристите с големите си all-inclusive комплекси.

Надолу по крайбрежието са разположени Сиде и Алания. Сиде е пълен с забележителни исторически руини и е подходящ избор за любителите на историята, докато Алания е известна с оживения си нощен живот и разкошните си пясъчни плажове. Градът Анталия е най-големият международен морски курорт на Турската Ривиера и предлага разнообразни възможности за почивка за всеки вкус и бюджет. За хората, които искат да избягат от шума на големите курорти и да се наслаждават на спокойствието, определено ще харесат Чирали и Олимпус.

2

2. Удобен транспорт и модерна пътна инфраструктура

Успоредно на бреговата линия е разположена магистрала D400 с дължина 2 057км, което прави пътуването с кола или автобус бързо и удобно. Пътищата са изключително добре поддържани, а обществения транспорт между курортите е евтин и редовен. Тези предимства привличат почиващите ентусиасти със собствен транспорт и осигуряват кратък трансфер от летището на Анталия. Основният автобусен терминал, който се намира на 4км от град Анталия, сега се е превърнал в главна транспортна връзка.

3. Перлата на Турската Ривиера

Преди развитието на туризма в Анталия, повечето крайбрежни села са разчитали на риболова, конструирането на лодки и гмуркането като основни занаяти за препитание. През 70-те години на миналия век се е родила идеята за превръщането на региона в меката на морския туризъм и така се родила перлата на Турската Ривиера – Анталия. Местните станали експерти в конструирането и плаването с традиционните турски лодки „гюлет“, а огромните инвестиции в пристанищата се оказали ключов момент за привличането на луксозни яхти и круизи от целия свят, които акостират по бреговете на Анталия.

3

4. Космополитен дух

Дали внимателно планирано или инцидентно, районът на Анталия се отличава със специфичен космополитен дух, където старите традиции се смесват елегантно с модерния живот. Исторически забележителности като стария град на  Анталия с автентичните калдъръмени улици и стари къщи са разположени само на няколко пресечки от модерни шопинг центрове и хотели. Всичко се съчетава перфектно!

4

5. Идеален целогодишен климат

Едно от предимствата на Анталия е привлекателния целогодишен климат. Средните температури през лятото са около 30 градуса. Слънцето грее около 11 часа на ден, а вечерите са прохладни и идеални за разходка. Зимата също е по-мека и топла и с по-малко валежи в сравнение с други части на Турция като Истанбул и Егейския бряг.

6. Историческа стойност

Освен от модерните хотелски комплекси, посетителите на Анталия също са привлечени и от древните историческите забележителности, разпръснати из региона. Най-известен е Аспендос – античен гръцко-римски град, който е едно от първите селища в миналото, започнали да секат собствени монети. Неговият театър е невероятно непокътнат и до днес тук се провеждат ежегодно различни мероприятия като концерти и фестивали.

5

По-нагоре към крайбрежната ивица са руините на Фазелис, нежно сгушени между два плажа. Градът е бил водещ търговски център през Памфилийската ера, но жителите са били прогонени от постоянните нашествия на пиратите. Към списъка със задължителни места за посещение също добавете Термосос и Перге – древни руини, разположени в сърцето на крайбрежния курорт Сиде.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.