Флоренция – Красота и архитектурна изящност…

Флоренция е най-големият град в областта Тоскана и столица на провинция Флоренция. Градът е известен със своята богата история и култура. През Средновековието е бил център на европейската търговия и сред най-богатите градове. Богатата история на града привлича милиони туристи всяка година. Флоренция впечатлява със своята възрожденска архитектура, изкуство, художествени галерии и забележителни паметници.

Флоренция се счита за люлка на Ренесанса и дори е наречена Атина на Средновековието. През 1982 г. градът е добавен в списъка на ЮНЕСКО за световно и културно наследство, а през 2009г. е в класацията за 100-те най-посещавани градове в света. Благодарение на интересното художествено и архитектурно богатство, списание Форбс класира Флоренция като един от най-красивите градове в света.

Пътуването до там е много улеснено, благодарение на добре поддържаната транспортна мрежа. Областта Тоскана се обслужва от две големи летища – международното летище Америго Веспучи и международното летище Галилео Галилей в Пиза. Летище Америго Веспучи е по-близо до града и от него до центъра се стига за около 15 минути. През 2015 г. се очаква да бъде отворена нова високоскоростна железопътна гара, която допълнително ще улесни транспорта в града.

Флоренция е град с много туристически атракции и забележителности. Някои от най-известните сред тях са:

Дворецът Палацо Пити

Дворецът е построен на по-тихия южен бряг на река Арно и е един от най-големите флоренски дворци. Това е средновековен дворец, който има много галерии и красиви градини, от които се открива, спираща дъха гледка към града.

Галерия Уфици

Това е световноизвестна галерия , в която са изложени скулптури на известни творци като Джото, Леонардо да Винчи, Рафаело и Микеланджело.

Санта Мария дел Фиоре

Това е една от най-известните катедрали в света. Тя е символ на Флоренция и определено е най-голямата й забележителност. Катедралата е строена в продължение на шест века и е била проектирана от най-малко шест архитекта. С огромния си купол и възхитителната кула на Джото, катедралата е била истинско инженерско чудо по време на Възраждането.

Базиликата Санта Кроче

Базиликата е известна  с това, че се е превърнала в гробница на много известни личности като Данте, Галилей, Микеланджело, Николо Макиавели и множество други.

Палацо Векио

Това е една от най-известните сгради във Флоренция. В нея се помещава и кметството на града, което заседава в една от най-впечатляващите зали в областта Тоскана. Името на сградата буквално означава „Старият дворец“, което отговаря и на възрастта на постройката. Дворецът е завършен през 1310г. и до ден днешен е сред най-впечатляващите сгради на Флоренция.

Ако сте любители на изкуството и старинната архитектура, Флоренция е град, който непременно трябва да посетите. Градът ни сразява с красотата и цветовете си, с архитектурата, където всеки камък е история.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.