16 златни правила за безпроблемно пътуване

Светът е книга и онези, които не пътуват, прочитат само първата страница. Ако сте от останалите, които искат да прочетат цялата книга, вероятно знаете, че пътешестването отваря вратите към нови светове, разширява мирогледа и обогатява душата с емоции за цял живот. От друга страна, както всяко нещо , пътуването може да създаде и редица проблеми, ако не сте добре подготвени.

Ето няколко ценни съвета, които да имате в предвид, когато решите да пътешествате. Те ще ви спестят време, нерви и ще предотвратят евентуални проблеми:

 1. Бъдете гъвкави

Когато планирате времето си, винаги предвиждайте закъснения. Търпението, спокойствието и гъвкавостта са изключително важни, когато пътувате.

 1. Направете си списък

Поне седмица преди пътуването направете списък с нещата, които искате да вземете със себе си. Така вероятността да забравите нещо е много по-малка и ще избегнете паническото въртене около куфара в последния момент в опит да си спомните дали сте взели всичко необходимо и не сте пропуснали нещо важно.

 1. Научете няколко фрази на езика, който говорят всички

Типичните „Здравейте”, „Съжалявам”, „Благодаря” и още няколко, които сметнете за нужни, ще ви бъдат много полезни, когато сте в държава, чийто официален език е различен от английския.

 1. Туристическата застраховка е задължителна

Често пренебрегвана, туристическата застраховка трябва да бъде задължителен компонент от организацията на вашето пътуване. Всичко може да се случи, когато сте на път. За да не дадете всичките си пари за лекарска помощ и за да избегнете допълнителния стрес, най-добре си направете туристическа застраховка.

 1. Направете фотокопие на всички важни документи

Лична карта, паспорт и самолетни билети. Винаги дръжте по едно копие на тези документи на място, различно от оригиналите. Така, ако нещо се случи и ги забравите, загубите или ги откраднат, ще имате копие, което да представите, където е нужно.

 1. Вземете си допълнително бельо

Бельото е леко, заема малко място и не пречи на нищо. Затова е добре да имате няколко резервни чифта, особено ако пътувате за повече време.

 1. Планирайте предварително тоалетите си

Това ще ви помогне да вземете точно толкова дрехи, колкото ви е нужно, и ще можете да избегнете риска от плащане за свръх багаж и мъкненето на тежък куфар.

 1. Проверявайте цените

Преди да решите да използвате градски транспорт в държавата, в която се намирате, уверете се, че знаете колко точно ще ви струва. Така ще си спестите неприятни изненади.

 1. Важно при пътуване със самолет

Дългите полети могат да бъдат много изтощителни и още по-дехидратиращи. Затова пийте много вода, за да избегнете неприятности, свързани с дехидратацията на организма. Също така не забравяйте да си вземете комплект за спане в самолета, за да нямате болки във врата.

 1. Запишете номера на стаята, адреса и телефона на хотела си

Така, ако се загубите някъде, ще можете да се свържете с хотела за насоки как да стигнете до там или да попитате някой за пътя.

 1. Питайте местните

Ако искате да се потопите в автентичната атмосфера на града и да избегнете типично туристическите места, питайте местните за най-добрите ресторанти и барове, които да посетите. Те знаят най-добре.

 1. Носете слънцезащита със себе си

Дори да не се излежавате на плажа цял ден, лицето ви е изложено интензивно на слънчевите лъчи. Особено ако сте решили да обикаляте забележителности, освен лицето е добре да предпазите тялото си от слънцето.

 1. Направете много снимки

Те са най-добрите сувенири и спомени, а и няма да се отразят на бюджета ви.

 1. Уважавайте законите

Вие сте посетител в друга държава и е редно да уважавате нейните закони. Купувайте си редовно билети за градския транспорт, движете се според правилата и т.н. – всичко това ще ви помогне да избегнете евентуални проблеми, които сполитат доста често туристите.

 1. Оставете си място за спонтанност

Не планирайте всяка секунда от пътешествието си, оставете място на спонтанността – тя може да ви поднесе някои от най-запомнящите се моменти от вашето пътуване.

 1. Разделете финансите си

Никога не дръжте всичките си пари и карти на едно място. Винаги отделяйте някаква сума в отделен джоб и картите в калъф за документи.

Едно мнение по „16 златни правила за безпроблемно пътуване“

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.