10 популярни забележителности в Амстердам

amsterdam2_1

Амстердам е най-големият град в Холандия, намиращ се в провинцията „Северна Холандия“. Името му идва от „Амстелердам“, означаващо „язовирна стена на Амстел“ (реката, преминаваща през Амстердам). Градът е чудесно място за всички, които търсят нещо по-различно, интересно и атрактивно. За да направим престоя ви наистина пълноценен и незабравим сме подбрали най-популярните забележителности, които задължително трябва да посетите. Пригответе се да изживеете фантастична обиколка на чудесата на Амстердам!

Прочутите канали

Amsterdam

Каналите в Амстердам обграждат центъра и са сред главните атракции, привличащи туристите. Три са главните канали, които са успоредни един на друг. Те са част от световното наследство на ЮНЕСКО. Предполага се, че каналната мрежа е част от проект за изграждане на нов пристанищен град през XVII-ти век. Със създаването й, Амстердам получава прозвището „Северната Венеция“.

По каналите можете да плавате с лодка – атмосферата е изключително романтична, а пейзажите – невероятни. Разходката трае около един час.

Площад „Дам“

Dam square

Площад „Дам“ е едно от най-старите и значими места в Амстердам. Той се намира в историческата част на града. През миналите години площадът е бил използван като централен градски пазар. В днешно време там са разположени значими културни забележителности като Дворецът, Готическата църква от XV-ти век и музеят на Мадам Тюсо. Изключително интересна е архитектурата на Старата католическа църква в неоготически стил. В музея на Мадам Тюсо ще видите восъчните фигури на известни личности, които изглеждат толкова истински, че можете да ги помислите за живи.

На площад „Дам“ ще видите и бялата каменна колона, представляваща национален мемориал в чест на загиналите във Втората световна война. Мемориалът е построен благодарение на Якобс Йоханес Питър Оуд през 1956г. На лицевата страна на паметника са изобразени четири оковани мъжки фигури, представляващи войната. От дясната и лявата страна са бойци от съпротивата с виещи кучета, символизиращи скръб и решителност. В предната част са издялани два лъва. Зад мемориала има извита стена с вградени дванадесет урни, пълни с пръст от местата на екзекуция на холандски войници.

Не пропускайте да обиколите площада и с файтон – едно приятно връщане назад в историята!

Приказните градини Кукенхоф

Keukenhopf

В близост до Амстердам се намират приказните градини Кукенхоф, пълни с лалета, минзухари, зюмбюли, нарциси и много други прекрасни видове цветя. Имайте предвид, че това райско място е отворено само два месеца в годината – от средата на март до средата на май. Преживяването ви тук ще е, със сигурност, незабравимо. Бихте могли да участвате в семинар, в който да се научите как да заснемете най-добре цветята, или да се присъедините към организираните обиколки с екскурзовод – пеша или с лодка. Паркът има своя Алея на славата с лалета – там не можете да карате колело, но имате възможността да се насладите на безкрайните полета с лалета. Освен цветното прекарване, в градините бихте могли да похапнете в някой от ресторантите или да се качите на „Мелницата“ на повече от 100 години.

„Оуде Керк“ или „Старата църква“

oude_kerk_002

„Оуде Керк“ е най-старата църква в Амстердам. Тя е построена през 1213г. и осветена през 1306г. от епископа на Утрехт. Патрон на храма е Св. Никола. Църквата е с невероятна архитектура, а на прозорците има изящни витражи. „Оуде керк“ е и горд притежател на три от най-запазените и усъвършенствани органи в страната. Това е и причината за честото провеждане на концерти в Божия храм. Можете да се насладите на божествената музика и от близките кафенета. От 70-метровата камбанария се разкрива великолепна гледка към „Града на каналите“. Тук се намира и най-старата звънарна в Амстердам.

Кварталът на Червените фенери

Red light district

Сигурни сме, че всички сте чували за това колоритно място. Кварталът е най-известната легална зона за платена любов в света. Спокойно можем да кажем, че това е идеалното място за секс туризъм, макар повечето туристи да преминават единствено с целта да разгледат от любопитство, без да се осмелят да се отдадат на изкушенията. Кварталът на фенерите се намира в историческата част на Амстердам, разположен от двете страни на канала Де Валеен. Зоната съществува от XIV век, когато вместо кафенета, тук са били разположени дестилационни фабрики. През XV и XVI век в Амстердам започва развитието на външна търговия с останалата част на Европа и света, което се оказва идеална възможност за утвърждаване на проституцията.

По двете страни на канала са разположени около 300 малки едностайни квартири, отдавани под наем на жриците на любовта. В този район се намира и музеят на секса.

Квартал „Йордан“

Jordaan

Квартал Йордан е построен по време на голямото разширение на Амстердам в началото на XVII-ти век като район за работническата класа и емигрантите. Нарастването на населението през следващите векове е било изключително голямо. Кварталът е бил застроен с малки бедни къщички, в които са живеели многодетни семейства. В началото на 90-те години на миналия век населението в „Йордан“ е достигнало 80 000 души, а днес е едва 20 000. В този район е живял прочутият художник Рембранд, както и много други артисти, причина за което е бил ниският наем. В днешно време кварталът е изключително живописен и си заслужава да се разходите по улиците му.

„Вонделпарк“

Vondelpark

Паркът „Вондел“ е най-големият парк в Амстердам и е любимо място за посещение от страна както на туристите, така и на местните. Мястото носи името на холандския поет от XIX век – Йост Ван Ден Вондел. Паркът отваря врати през 1865г. и е горд притежател на открит театър, в който често се провеждат различни концерти и постановки. В близост до „Вондел“ е музеят на Ван Гог, както и Филмовият музей. Паркът е чудесно място за релакс – зеленина, колоездачи, семейства с деца.

„Вестеркерк“

Westerkerk

„Вестеркерк“ е холандска протестантска църква в центъра на Амстердам, в близост до квартал „Йордан“. Архитектурата на църквата е пленителна, а вътрешната част на храма е величествена. Органът във „Вестеркерк“ е от 1963г. Кулата на църквата е най-високата в Амстердам – цели 87 метра. Тук е погребан и Рембранд.

Кралският дворец

The Castle

Кралският дворец в Амстердам е един от четирите замъка в Холандия на разположение на кралица Беатрикс. Дворецът е считан за една от най-значимите културно-исторически забележителности в града. Сградата е построена през XVII-ти век и е използвана за общинско здание. По-късно през годините, Наполеон III го превръща в дворец. Замъкът притежава богата колекция от изящни мебели и богатства. Той се намира на площад „Дам“ и е от главните атракции на Амстердам.

„Плаващият квартал“

Plavasht kvartal

Една от най-новите забележителности в Амстердам е „плаващият квартал“. Той е построен върху няколко изкуствени острова, издигнати в езерото Ижмеер. Проектът все още не е завършен напълно, но вече повече от 20 000 души живеят в готовите къщи. Архитектурата на сградите е уникална и направена по последни модерни тенденции. Придвижването от квартала до центъра става с помощта на лодки.

Изгодни оферти за уикенд в Амстердам със самолет можете да видите ТУК

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.