10 от най-добрите музеи в света – I част

turista

Музеите съхраняват част от миналото на народите и държавите и са местата, които ни позволяват да се докоснем до произведения на изкуствата, културата, науката и историята. Класацията топ 10 на най-добрите музеи в света включва места, които си струва да бъдат посетени, независимо дали сте на дълга екскурзия или уикенд почивка със семейството или с приятели.

1. Museo del Prado

Музеят Прадо (Museo del Prado) е испанският национален музей на изкуството. Разположен в централните части на Мадрид, музеят предлага картини, исторически скулптури и произведения на изкуството от 12ти до ранните години на 19ти век. Той е един от най-посещаваните в света благодарение на богатата си колекция от класически шедьоври, събирани от испанската кралска фаимилия. В допълнение към звездите на испанския живопис като Веласкес, Гоя, Рибера и Сурбаран, Прадо разполага с големи колекции на италиански (включително Тициан и Рафаел) и фламандски художници. Други известни картини  и творби изложени в музея са “Градината на земните удоволствия“ на Йеронимус Бош, Рогир ван дер Вейден – “Снемане от кръста“, Ел Греко с портрет на “Аристократ с ръка положена на гърдите“, Рафаело – “Святото семейство“ и много други. Атракция, която не бива да пропускате: Трите грации на Рубенс.

New York City, The Metropolitan Museum of Art. Main entrance exterior on Fifth Avenue.. Image shot 2006. Exact date unknown.

Музей на изкуството Метрополитън (The Metropolitan Museum of Art) се намира в Ню Йорк и разполага с над 2 милиона произведения на изкуството в 24 отдела, категоризирани според различните епохи и представени части на света. Той е най-големият музей на изкуствата в САЩ и един от десетте най-големи в света с над 6 милиона посетители годишно. Колекцията от Европейско изкуство е изумителна: в този храм на изкуството ще можете да се насладите на творби от Ботичели, Рембранд, Вермер, Дега, Роден и още много други световни шедьоври. Американското крило представя американското изкуство от 17 век до ранните години на 19 век, включително и стая по дизайн на великия архитект Франк Лойд Райт. Не пропускайте да посетите и покривната градина, която разполага с въртящи се скулптурни инсталации от известни съвременни творци. От там ще получите невероятна гледка към Сентръл Парк и останалите части на града.

Uffizi Gallery 2 (960x355)

Галерия Уфици (Uffizi Gallery) се намира в центъра на Флоренция и е известна със своите произведения на изкуството на най-популярните творци от периода на Ренесанса. Галерията ще ви завладее със своите богатства и ще ви отведа на емоционално пътешествие назад във времето от 13-ти до 18-ти век. Тук можете да видите шедьоври като “Мадоната с щиглеца“ на Рафаело, “Благовещение“ на Леонардо да Винчи, “Медуза“ на Караваджо, “Тондо Дони“ (“Светото Семейство“) – Микеланджело, както и Ботичели с “Поклонението на влъхвите“ на тази картина, той изобразява своя единствен автопортрет. Галерията се посещава от над 1.5 милиона души годишно, затова ви препоръчваме да закупите билетите си предварително онлайн и да избегнете дългите опашки.

 4. The Egyptian Museum

Египетският Музей в Кайро (The Egyptian Museum) притежава над 120 хиляди артефакта от древната Египетска история. Съхранява най-голямата колекция в света на фараонски антики и много от съкровищата на Тутанкамон, както и праисторически Римски останки. Музеят е на два етажа като на първия се намират обширна колекция от папируси и монети от древността, артефакти, саркофази и статуи от периода 1550-1069. На втория етаж ще откриете части от гробниците на фараоните Тутмос III, Тутмос IV, Аменхотеп III и други, както и много артефакти от Долината на Царете – по-специално непокътнатите гробници на Тутанкамон и Псусенес. В други две специални стаи са съхранени множество мумии на царете и членове на кралското семейство от Новото Царство.

 5. The Louver1

Обявен за най-посещавания музей в света, намиращ се в Париж, Франция и сам по себе си исторически паметник е Лувъра (The Louvre).  Преди да се превърне в музей преди 2 века Лувърът е бил средновековна крепост – дом на кралските фамилии на Франция. В него могат да се видят всякакви произведения на изкуството – от египетски артефакти и антики от близкия изток до картини, скулптури и разбира се най-известната картина в света– Мона Лиза на Леонардо да Винчи. Музеят е отворен за посещение през цялата седмица от 9 до 18ч. с изключение на Вторник. В сряда и петък можете да се възползвате от удълженото работно време до 21.45ч. и да се насладите на вълнуваща вечерна обиколка сред най-големите световни шедьоври.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.