10 ОТ НАЙ-ДОБРИТЕ МУЗЕИ В СВЕТА – II ЧАСТ

6. The British Museum

Британският Музей в Лондон (The British Museum) е най-големият музей във Великобритания, в който се помещава националната колекция от археология и етнография. Музеят съхранява повече от осем милиона експонати от различни епохи, вариращи от праисторическите кости до Асирийски съкровища и Египетските мумии. Разделен е на отдели сред които са Древен Египет и Судан, Древна Гърция и Рим, Близкия Изток, Монети и Медали, Праистория на Европа, Америка, Азия, Африка и Океания. Също толкова невероятен, колкото и музея, е фактът, че той е безплатен за посещение. Работното му време е всеки ден от 10.00-17.30, а в петък до 20.30 ч. В петъчните вечери се организират различни културни събития.

7. The Museum Island day

Островът на Музеите (The Museum Island) е името на северната половина на острова, който се намира в река Шпрее в централните части на Берлин. Островът е получил името си заради петте световноизвестни музеи, които са разположени на територията му и са част от световното културно наследство на ЮНЕСКО.

Altes Museum (Стар Музей) е творение на известния архитект Карл Фридрих Шинкел и е проектирана в неокласически стил. Музеят представя колекции на старинни гръцки и римски класики , както и невероятна колекция на Пруското кралско семейство.

Neues Museum (Нов Музей) е бил напълно разрушен по време на Втората световна война и построен отново през 2009г. Наричан още „Египетският Музей на Берлин”, той разполага с изключителни експонати от Египет, най- известният сред които е изящен бюст на египетската кралица Нефертити.

Alte Nationalgalerie (Старата Национална Галерия) е дом на произведения на изкуството от Неокласицизма и Романтизма (Каспар Давид Фридрих, Карл Фридрих Шинкел и Карл Блехен), Бидермайер, Импресионизма (Едуар Манеи и Клод Моне) и ранния Модернизъм (Адолф фон Менцел, Макс Либерман и Ловис Коринт).

В Bode Museum (музей Боде) са представени експонати и скулптури от късната античност и Византийско изкуство и колекция от монети и медали. Колекциите са представени както в географски, така и в хронологичен ред с византийското и готическото изкуство от северна и южна Европа изложени отделно на първия етаж и подобно разпределение на ренесансовото и бароковото изкуство на втория етаж.

Петият – последен музей е Пергамският музей, в който ще видите реконструирани монументални сгради с историческо значение като Пергамския олтар и Портата на Ищар – осмата порта на вътрешния град на Вавилон. Той е най-посещаваният музей в Берлин с над 1 милиона посетители годишно.

Vatican Museums200A

Ватиканските музеи (Vatican Museums), разположени в най-малката независима страна в света,  са основани през 16-ти век и се състоят от 11 музея с 5 галерии и 1400 зали, в които са изложени едни от най-големите шедьоври на изкуството. Там ще откриете „Свалянето на Христос от кръста” на Караваджо, „Портрет на св. Джером“ на Леонардо да Винчи, картини на Фра Анджелико, Джото, Никола Пусен и Тициан, но без съмнение най-впечатляващи и уникални по рода си са Стаите на Рафаело, където се намира и  „Атинската Школа” и всеизвестната Сикстинска капела с историческите си религиозни стенописи, изрисувани от художниците Пиетро Перуджино, Сандро Ботичели и Доменико Гирландайо. Те са разделени на три етапа: преди Десетте Божи Заповеди да бъдат дадени на Мойсей , между Мойсей и раждането на Христос, и християнската епоха. Таванът, с площ 1100 m2 е дело на Микеланджело и заедно със сцената Страшния Съд са определяни като върха в творчеството му.

9. Rijksmuseum

Rijksmuseum е националният музей на историята и изкуствата в Холандия, намиращ се в Амстердам. Той разполага с над 1 милион различни исторически експонати, картини, скулптури като изложени са около 8 хиляди, предимно от Холандската Златна Епоха и от годините между 1200 до 2000. Там ще откриете картини на известни художници като Якоб ван Ройсдал – „Замъка Бентхайм”, Франс Халс – „Мале Бабе”, Йоханес Вермѐр ван Делфт – „Любовното писмо”, Ян Стен, Рембранд ван Рейн и други. От шедьоврите на Рембранд най-голям интерес представлява “Нощна стража”, която е била скрита в подземията на Маастрихт по време на Втората световна война.  През 2013 година музеят е обявен за най-посещавания в Холандия с рекордните 2.2 милиона посетители. Сега директорите предприемат необичайно развитие като предоставят изображенията на 125 хиляди картини достъпни за изтегляна чрез специален софтуер с цел улеснение на почитателите и туристите. Очакват се да бъдат добавяне 40 хиляди изображения годишно, докато цялата колекция от произведения е налична онлайн.

NEW ACROPOLIS MUSEUM, 01DEC2008

Новият Музей на Акропола (The New Acropolis Museum) в Атина, Гърция също се класира сред най-важните и посещавани музеи в света след като отваря врати през 2009г. Разположен в подножието на античния обект, този новопостроен храм на изкуството разполага с над 4000 антики с изключителна историческа и културна стойност. Едни от най-важните експонати в музея включват „Кариатидите”, “Мошофорите” – “носачи на телета”, скулптури от архаичния период, глинени фигури и вази от светилището на нимфите и други. Музеят е затворен всеки Понеделник (между 1 ноември и 31 март) и работи  с удължено работно време до 22ч. в Петък. Цената на билетите е 5 евро.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.