10 необичайни коледни традиции по света

christmas1

Коледните празници са най-очакването време в годината, когато всички са запленени от красотата на зимата, опиянени от вълшебно настроение и сладостта на греяното вино. Ако обаче общият дух на празниците е еднакво вълнуващ във всички точки по света, то по отношение на коледните традиции определено не е така. В тази статия сме подбрали 10 от най-необичайните, странни и интересни коледни обичаи от цял свят – както се казва разни хора, разни… обичаи!

1.В Ирландия традицията повелява да се остави на коледната трапеза “mince pie” (традиционен плодов пай) и бутилка от популярната бира Guiness за почерпка за Дядо Коледа.

1

2. В Чехия необвързаните дами изпълняват доста необичаен ритуал на Бъдни вечер, за да разберат дали ще се омъжат през следващата година. Те застават с гръб към входната врата и хвърлят през рамо една от обувките си. Ако обувката падне с токчето към вратата, момичето ще остане неомъжено още една година. А ако предната част на обувката сочи към вратата, то през следващата година я очаква щастливото събитие и тя ще се задоми.

3. В град Йевле в Швеция от над 40г. се поставя огромна сламена статуя на коза, с което се отбелязва началото на коледните празници. Всяка година козата бива опожарена преди Коледа като част от традицията. Хората се дигизират като Дядо Коледа или елфи, за да преминат незабелязано покрай пазачите и да подпалят статуята. От 1966г. насам сламената коза е „оцеляла“ до Коледа само 10 пъти.

C5BGK2 Julbocken i Gavle 1

4. В Каракас, столицата на Венецуела, по Коледа пътищата на града се затварят за автомобили и се дава зелена светлина за движението на 4 колела – на ролкови кънки! Така хората се придвижват до църквата и със сигурност няма да могат да се оправдаят с натоварен трафик в случай, че закъснеят за празничната литургия.

5. Изразът „яхвам метлата“ придобива съвсем ново значение в Норвегия. Според древно норвежко поверие вещиците и злите духове се явяват на Бъдни вечер, за да крадат метли. Затова на този ден метлите във всички домакинства, както и всички подобни почистващи пособия, трябва да бъдат добре скрити, за да не бъдат намерени от злините.

6. Коледна традиция в някои части на Испания, Португалия и Италия е изнасянето на макет на Витлеемска сцена с Дева Мария, Йосиф и бебето Иисус. Необичайното в случая е спотайващата се в някой от ъглите фигурка на така наречения „caganer“ – малко човече, хванато в неудобна поза, докато ходи до тоалетна. Още по- смущаващото е, че през последните години необичайната шега става още по-абсурдна като правят фигурките с образи на известни личности.

55757

7. В Германия традицията повелява децата да оставят обувка или ботуш пред вратата на 6 декември. На следващата сутрин в тях има за послушните деца бонбони и малки играчки, а тези, които не са се държали добре през годината, получават съчки вместо лакомства. Друга интересна традиция в Германия е криенето на краставичка сред украшенията на елхата. Първият член на семейството, който открие скрития зеленчук, получава допълнителен коледен подарък.

8. В Япония е изключително популярно коледната вечеря да е поръчана от KFC (Kentucky Fried Chicken). Няма шега – точно както пуйката е задължителна част от коледното меню в някои страни, така е и пърженото пиле на KFC в Япония. Странната традиция датира от 1974г., когато благодарение на изключително успешна маркетингова кампания на веригата ресторанти за бързо хранене пилето на KFC се превръща в коледно ястие. Хората толкова се запалили по идеята, че в днешно време без предварителна резервация за Бъдни вечер е немислимо да се стъпи в ресторант на KFC.

etete

9. Най – цапащата коледна традиция е в Словакия и Украйна, където хвърлянето на храна към тавана на Бъдни вечер е съвсем обичайна гледка. По време на празничната вечеря на най-възрастния член на семейството се пада честта да хвърли „Loksa“ към тавана. “Loksa” е традиционно ястие, направено от хляб, маково семе и вода. Поверието гласи, че колкото повече от ястието отиде на тавана, толкова по-голяма ще е реколтата на семейството през идната година… както и разходите за пребоядисване.

10. Знаете ли докъде се изпращат писмата на Дядо Коледа? До Северния полюс, до работилницата му? Всъщност, Дядо Коледа си има собствен пощенски код H0H 0H0 ( с нули вместо с буквата „О“) и се намира в Канада, където пощенските кодове се състоят от цифри и букви. Служителите на пощенски офис в Монреал забелязали, че всяка година броят на писмата, адресирани до любимия белобрад старец, се увеличавал, а децата оставали разочаровани от липсата на отговор. Затова те решили сами да започнат да отговарят на децата, благодарение на което през 1983г. Канадската поща създала официална програма за отговор на писмата до Дядо Коледа. Така всяка година децата от цял свят получават отговор на писмата си на техния език.

fsfsfs

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.