Холандия – страната с традиции в производството на сирене

Edam_Cheese

Безкрайни, ярко обагрени площи с лалета, изкуство, старинност и свобода – всичко, което ви е необходимо за незабравима и необикновена почивка. Амстердам е истински рай за откъсване от ежедневието. Част от многообразните забележителности е сиренето, превърнало се в един от символите на Холандия.

Неслучайно холандците са наричани „сиреняви глави“. Те са толкова горди с производството на млечния продукт, че изпитват по-голяма наслада като го продават, отколкото като го консумират.

В продължение на години Франция, Швейцария и Италия са водещи производители и износители на сирене в света. Те, обаче, имат много сериозен конкурент в лицето на Холандия. През последните години холандското сирене успява да заеме лидерските позиции, определяно от специалисти като продукт с „приятен, гладък, чист вкус, който има приятна плътност“.

За ценителите на млечния продукт ще представим част от най-прочутите видове сирене в Холандия.

„Гауда“

gouda-cheese12

Гауда е традиционно холандско твърдо сирене с интересна история и запазени традиции в производството. Като повечето видове сирена и гауда е кръстено на града, в който е създадено. Град Гауда се намира в Южна Холандия, в близост до Ротердам. Историята на „гауда“ започва през 1184г., което го превръща в едно от най-старите сирена. Млечният продукт се е радвал на широка популярност в цяла Европа. Твърди се дори, че самият френски крал Луи XIV е бил негов любител. Ако искате да научите повече за самата технология на производство, ви препоръчваме да посетите музея на „Гауда“, който се намира в Гауда, и е значим културен паметник. Сградата на музея е построена през 1668г. и е в класически стил.

„Едамер“

header_shop_edam_cheese_960x338

Едамер е още едно от популярните холандски сирена. Продуктът се произвежда от краве мляко и е кръстен на пристанището „Едам“. Лесно ще познаете млечния продукт по неговата овална форма и обвивката от червена восъчна кора. В началото „едамер“ се произвежда от не пастьоризирано краве мляко, но през XIX век се видоизменя като днес то е произвеждано от пастьоризирано мляко или от смесица от пастьоризирано и не пастьоризирано мляко. Сиренето е популярно в САЩ, Канада, Мексико и Скандинавските страни. В Чехия и Словакия „едамер“ се е превърнал в част от традиционната им закуска, заедно с шунка и сос „Тартар“.

„Лимбургер“

Limberger 012

„Лимбургер“ е вид меко сирене от краве мляко, което се произвежда в Холандия, Белгия и Германия. Историята на сиренето е свързана с трапистките монаси, които започват да го произвеждат през Средновековието. Продуктът е кръстен на територията, на която е създаден – Лимбург, която днес е разпокъсана между трите държави – Холандия, Германия и Белгия. Сиренето има бледокремава до жълта гладка, мека вътрешност. Вкусът му е пикантен, а ароматът силен. По кората има често следи от бял мухъл.

Изгодни оферти за уикенд в Амстердам със самолет можете да видите ТУК

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.