Тунис – Основна туристическа информация

Ето, че Нова година 2013 наближава с пълна сила и всички нетърпеливо очакват празника. През този туристически сезон една от най-атрактивните и екзотични дестинации за нашите клиенти е прекрасната страна Тунис. В тази статия сме подбрали основната туристическа информация, която е необходимо да знаете за една безпроблемна, спокойна и разбира се, весела Нова година 2013 в Тунис.

Тунис – Основна информация

Тунис е безопасна и приятелска страна, разположена в Северна Африка. Милиони европейци ежегодно я посещават, за да се насладят на прекрасните плажове по протежението на Средиземно море, както и да се потопят сред  хилядолетна история и древна култура. Най-голямата пустиня  в света Сахара привлича множество ентусиасти, жадни за приключения. Южен Тунис е мястото, където Джордж Лукас заснема голяма част от филмите за Междузвездни войни, той използва естествения ландшафт и традиционни тунизийски селища, за да пресъздаде тази невероятна обстановка на планетата Татуин.

Местоположение: Тунис се намира в Северна Африка, граничи със Средиземно море, между Алжир и Либия.

Столица: Тунис

Население: Малко над 10 милиона

Език: Арабски(официален), Френски (широко разпространен)

Религия: 98% Мюсюлмани, 1% Християни, 1% Евреи и други.

Валута: Тунизийски динар

Банки: Те са отворени от Понеделник до Петък от 08:00 до 11:00 и от 14:00 до 16:15, а през зимния сезон от 07:30 до 11:30.

Обмяна на валута

Валута може да обмяната във всички банки, както и на летищата. Освен това, хотелите с поне 3 звезди задължително имат свое собствено обменно бюро.

Визи: За жителите на Република България виза не се изисква (за пътуване като турист)

Климат: Основните фактори, които определят климата в Тунис (като изключим географското разположение на страната, разбира се) са  влиянията на Средиземно море на север и пустинята Сахара на юг. Лятото е горещо и сухо, а зимата мека, прохладна и дъждовна.

 

Основни дестинации в Тунис

По-голямата част от посетителите на Тунис избират най-известните и модерни курорти като Сус, Хамамет и Монастир, но в страната има много повече от златни плажове и прекрасните сини води на Средиземно море. За туристите по време на зимния сезон определено препоръчваме курортите Сус и Хамамет, защото те наистина са прекрасни. Нова година в Сус и Хамамет, Тунис е едно преживяване, което трудно се забравя.

Други известни селища и курорти са: Сиди Бу Саид: Това е едно разкошно село, разположено на върха на скала с прекрасен изглед към Средиземно море. Стръмните му кълдъръмени улички, изградени между белосани къщи, заградени с ярко сини решетки на прозорците, го правят наистина невероятно.

Пътуване до Тунис

Международното летище в Тунис: То се намира само на 8км североизточно от центъра на град Тунис. Другите летища в страната са международното летище в Монастир, Сфакс и Джерба.  Повечето полети за Тунис са чартърни и се изпълняват от почти цяла Европа.

Здраве

Както при повечето дестинации в Африка трябва да сте внимателни за това, което ядете и пиете, за да избегнете всякакъв вид стомашни разстройства и зарази. Препоръчваме Ви да не си купувате храна от улични търговци, особено салати и сурови храни. Чешмяната вода в по-големите градове се пие, но ако предпочитате може да пиете бутилирана, тя буквално е навсякъде.

Престъпления и Тероризъм

През 2002г страната стана жертва на терористична атака, при която загинаха 14 германски и 2 френски туристи, но от тогава в страната цари спокойствие и  защитата на туристите е наистина огромна. Дребните кражби са често срещани, както всяка друга известна туристическа дестинация, затова пазете вещите си и не се доверявайте на никого. Тунис вероятно е една от  най-сигурните страни в Северна Африка, затова няма нужда за притеснения.

Жените туристи

Тунис е ислямска страна, затова бъдете по-скромни с облеклото. В големите туристически зони роклите и късите панталони са доста известни  и едва половината от жените носят забрадки, но все пак няма да видите силно разголени жени и прочие. На плажа и в басейна на хотела може свободно да плувате по бански, хората в туристическите курорти са наистина солидарни и модерни.

Кога да пътуваме за Тунис

Както при много други дестинации основният фактор за пътуване е времето. Ако сте се насочили за плаж и искате да избегнете пиковия сезон, най-добрите месеци за вас са май, юни и септември. Повечето туристи посещават Тунис през юли и август, когато слънцето грее целодневно и градовете са пълни с живот. Ако пък пътувате с цел туризъм и екскурзия най-добрите месеци за вас са ноември, декември и януари. Тогава температурите са перфектни (около 20 градуса), също така може да комбинирате екскурзията заедно с посрещане на Нова година в Тунис.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.