Три уникални музеи в Прага

prague-venceslas-square-national-museum-3

Какво се сещате първо като чуете името на чешката столица – Прага? Магически град с огромни готически, величествени катедрали, мистични кули със златни куполи и разкошни исторически сгради, оглеждащи се в кристалните води на река Вълтава.

Прага е град, в който историческото минало се преплита плавно с модерния дух. Пътуването до Прага ще ви отведе в приказен културен град с много възможности за забавления. Изключителна гордост за чешкото население представляват музеите, съхраняващи историческото наследство на държавата. Не се колебайте да се потопите в миналите векове!

Национален музей

mg_2006

Националният музей в Прага е с ключово за града разположение – на върха на Вацлавския площад. Това е най-старият и голям музей в Чехия. Величествената сграда е в нео-ренесансов стил, проектирана от Джоузеф Шулц като архитектурен символ на чешкия национален ренесанс. Националният музей е построен на мястото на бившата „конна порта“, наречена така, тъй като Вацлавския площад преди години е бил главен пазар за коне. Величието на сградата ще ви омае. Влизайки в музея, ще попаднете в огромна зала, декорирана с изящни фрески, а широкото стълбище ще ви отведе до различни департаменти. В периода на комунизма новата част на Националния музей е използвана за парламент на Чехословакия. Днес, в тази част бихте могли да се потопите в очарованието на модерното изкуство. Музеят в момента се реставрира, което може и да е повод да се завърнете отново в старинния град?

Музей на комунизма

museum-of-communism-praha_54_990x660_201404232213

Истинска атракция представлява музеят на комунизма, създаден с цел да отрази периода след Втората световна война, когато Чехословакия е в комунистически режим. Музеят е обект на изключителен интерес от страна на туристите, тъй като представя моментно завръщане в епохата на Желязната завеса. Музеят е основан от американския бизнесмен Глен Спайкър. Спайкър е натрупал по-голяма част от колекцията в музея сам. Това е най-новият музей в Чехия, отворил врати през 2001г. За някои влизането в музея ще бъде като близък спомен, а за други – сблъсък с недалечното минало. Едно е сигурно – няма да останете разочаровани от обиколката в него! Бихте могли да закупите билети за 50лв. Музеят работи всеки ден.

Еврейският музей

Obradnisinahrbitov

Еврейският музей се намира в еврейския квартал. Разходка в квартала също би ви харесала, тъй като включва типични еврейски постройки, няколко синагоги, церемониална зала и древно еврейско гробище. Една от тези сгради е на музея, представящ различни произведения на изкуствата, част от еврейската култура. Билетите за музея обикновено са комплексни и включват разглеждане на целия еврейски квартал. Бихте могли да посетите Еврейския музей от неделя до петък, между 9.00 и 18.00 часа, а билетите са около 20лв.

Изгодни оферти за уикенд в Прага със самолет можете да видите ТУК

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.