Топ 9 съвета за пътуване от Паулу Коелю

1. Избягвайте музеи. Това може да изглежда като абсурден съвет, но нека да помислим малко за това: ако сте в чужд град, не е ли далеч по-интересно да се впуснете в търсене на настоящето, отколкото на миналото? Просто  хората се чувстват задължени да ходят по музеи, защото са научени от малки, че културата може да бъде намерена единствено там. Очевидно музеите са важни, но те изискват време и обективност – трябва да знаете какво искате да видите там, в противен случай ще останете с чувството, че сте видели няколко наистина фундаментални неща, с изключение на това, че не можете да си спомните кои точно бяха.

2. Мотай се по барове. Баровете са местата, където животът в града се разкрива, а не в музеите. Под барове нямам предвид нощни клубове, а места, където обикновените хора се събират, пият по едно питие, размишляват за времето и винаги са готови за разговор. Купете си вестник и се насладите на прилива и отлива от хора. Ако някой започне разговор, дори глупав, присъединете се: все пак не може да се съди за красотата на даден път само като се погледне портата.

3. Бъдете отворени. Най-добрият екскурзовод е някой, който живее на мястото, знае всичко за него и е горд от своя град, но не работи за някоя агенция. Излезте на улицата, изберете човека, с когото искате да говорите и го попитайте нещо (Къде е катедралата? Къде е пощата?). Ако нищо не излезе, опитайте с някой друг – гарантирам, че в края на деня ще сте си намерили отличен спътник.

4. Опитайте се да пътувате сам или – ако сте женен/омъжена, с вашия съпруг/а. Това е трудна задача – никой няма да бъде там, за да се грижи за Вас, но само по този начин наистина ще оставите собствената си страна назад. Пътуване с група е начин да сте в чужда страна, докато говорите майчиния си език, да правите каквото Ви каже водачът и да проявявате по-голям интерес към груповата клюка, отколкото към местата, които посещавате.

5. Не сравнявайте. Не сравнявайте нищо – цени, стандарти на хигиената, качеството на живот, транспортните средства, нищо! Вие пътешествате, не за да докажете, че имате по-добър живот, отколкото другите хора – Вашата цел е да разберете как живеят другите хора, на какво могат да Ви научат, как се справят с действителността и с извънредното.


6. Разберете, че всеки Ви разбира. Дори и да не говорите езика, не се страхувайте: Бил съм на много места, където съм можел да си служа с думи, но винаги съм намирал голяма подкрепа, насока, полезни съвети и дори приятели. Някои хора мислят, че ако пътуват сами, ще се озоват на някоя затънтена уличка и да бъдат загубени завинаги. Просто се уверете, че носите карта на вашия хотел в джоба си и ако стане най-лошото – спирате такси и показвате картата на водача.


7. Не купувайте прекалено много. Харчете парите си за неща, които не трябва да носите със себе си: билети за някоя пиеса, ресторант или екскурзия. В днешно време, с глобалната икономика и интернет, можете да си купите всичко, което искате, без да се налага да плащате свръхбагаж.

8. Не се опитвайте да видите света за един месец. Далеч по-добре е да останете в града за четири или пет дни, отколкото да се посетят пет града за една седмица. Градът прилича на капризна жена:  отнема време, за да бъде прелъстена и да разкрие напълно своите тайни.

9. Пътуването е приключение. Хенри Милър казваше, че е далеч по-важно  и заинтригуващо да намерите църква, за която никой друг не е чувал, отколкото да отиде в Рим и да се чувствате длъжен да посетите Сикстинската капела с двеста хиляди други туристи, ревящи в ухото ви. При всички положения отидете да видите Сикстинската капела, но се скитайте и по улиците, изследвайте алеи, насладите се на свободата да търсите нещо, което не сте напълно сигурни какво е  – ако го намерите може да бъдете сигуpни, че ще промeни живота Ви.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.