Топ 8 забележителности в Париж

1. Айфеловата кула

Построена, за да отбележи стогодишнината от Френската революция, Айфеловата кула е една от  най-посещаваните забележителности в света. Кулата се е превърнала в символ на Париж, както и на всички французи. Висока 321м. Айфеловата кула има три площадки, на всяка от които се разкрива панорамна гледка над Париж.

2. Лувъра

Както подобава на най-посещавания музей в света, дори и главният вход на Лувъра е произведение на изкуството. Вътре в музея Ви очаква невероятно художествено наследство – от древни египетски мумии до най-известната картина на света – „Мона Лиза“ на Леонардо да Винчи.

3. Катедралата Нотр Дам

Катедралата Нотр Дам е построена през 1345г. и е доказателство за майсторството на френската архитектура. Катедралата е един от върховете във френското изкуство с удивително равновесие на пропорциите и хармонична фасада. Това е една от най-посещаваните забележителности на Париж. Катедралата е била свидетел на редица важни събития от живота на града. През 1804г. тук е коронясан Наполеон I.

4. Триумфалната арка

Това произведение на древната римска архитектура е построено по времето на Наполеон I и е посветено на славата на имперските войски. Това е най-големият паметник от този тип и днес той свързва стария и новия Париж. Внушителни скулптурни релефи украсяват колоните, които превъплъщават френската артистична чувствителност. Имената на 558 генерали са гравирани на арката и символизират гордостта на френската история. Под арката се помещава паметникът на Незнайния войн на Франция, а на върха има тераса, която предлага чудесна панорамна гледка към града.

5. Версайският дворец

Дворецът е една от бившите резиденции на френските крале. Първоначално е бил неголям ловен замък на крал Луи XIII. По времеto на Луи XIV – „кралят слънце“, ловният замък е реконструиран и е превърнат във величествена парадна резиденция, състояща се от дворец и свързан с него парк. Парадните и жилищни интериори на двореца се отличават с особено изящна украса в бароков стил. Паркът е грандиозен – масиви от свободнорастящи зеленини съседстват с богати павилиони, фонтани, вази, мраморни и бронзови скулптури.

6. Базиликата Сакре Кьор

Построена в най-високата точка на града, снежнобялата базилика е една от най-известните забележителности на Париж. В камбанарията на Сакре Кьор се намира една от най-тежките камбани на света, тежаща 19 тона. Базиликата е разположена на висок хълм и от площада пред нея се открива страхотна гледка към Париж.

7. Круиз по река Сена

Ако искате да се насладите на Париж по един по-различен начин, направете един круиз по Сена. Честно казано, круизът по Сена по нищо не отстъпва от посещение на Лувъра или на Шанз – Елизе. С една такава разходка ще разгледате архитектурните богатства по двата бряга на реката. На борда на кораба се предлага вечеря на свещи, шампанско и жива музика.

8. Площадът „Конкорд“ и булевард  „Шанз-Елизе“

Площад Конкорд е средищният и най-красивият в Париж. По средата на площада се намира високият египетски обелиск, който е пренесен от храма Луксор в Египет. Там се намират и два големи фонтана и осем фигури, олицетворяващи френските градове Лион, Марсилия, Бордо, Нант, Брест, Руан, Лил и Страсбург. Булевард Шанз-Елизе е главният булевард на столицата. Тук се намират едни от най-луксозните локали, кина, ресторанти, кафета и магазини.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.