ТОП 10 места, които да посетите в Тунис

Тунис е една сигурна и приятелска страна в Северна Африка. Милиони европейци я посещават ежегодно, за да се насладят на плажовете по протежение на Средиземно море. Пустинята Сахара привлича доста приключенци по време на зимните месеци. Южен Тунис е мястото, където Джордж Лукас е заснел част от от поредицата Междузвездни войни. Той използва естествения ландшафт и традиционни селища за изобразяване на планетата Татуин.

ТОП 10 места, които да посетите в Тунис

Картаген

Картаген е съвременен тунизийски град в столичната област Тунис. Картаген, който е в покрайнините на столицата на Тунис, е основан през 814 г. пр. Хр и е римски град в Северна Африка. Много от обектите сега са руинни останки, но все още има какво да се види в тази обширна област, включително римския амфитеатър, Антонинските бани (които са били най-големите бани, построени от римляните) и римското селище. Картаген е в списъка на световното културно и природно наследство.

carthage-roman-ruins

Надземното метро от Тунис до Сиди Бу Саид има няколко спирки в област  Картаген, не разчитайте само на обществения транспорт, ще трябва да се подготвите за много ходене пеша, за да успеете да видите всичко.

Бяло-синия град Сиди Бу Саид

Сиди Бу Саид е град боядисан в живописно синьо-бял цвят. Градът е разположен върху скала с изглед към залива на Тунис. Следвайте павираната уличка нагоре към града и ще получите прекрасната гледка към синьото море и яхтеното пристанище. Има много малки улички, където можете да скитате наоколо и чудесни места за сядане, където можете да се насладите на вкуса на един хубав ментов чай . Можете да стигнете до Сиди Бу Саид с метрото или влак от Тунис (Пазете се от пиковия час и тълпите в делнични дни).

blue-wite-town

Свещения град Кайруан

Кайруан , „града на 50 джамии“, се намира на около 160 километра южно от Тунис и може лесно да се стигне с кола. Той е духовен дом на всички тунизийци, като е четвъртият най-свят град на исляма (след Мека, Медина и Йерусалим). Извисяващата Голямата джамия датира от 9 век. Феновете на Индиана Джоунс ще разпознаят улицата както и тези на Кайро в  „Похитителите на изчезналия кивот“.  Старият град е в списъка на световното културно и природно наследство.

kairouan

Пустинни филмови кадри близо до Тозьор

Тунис е дом на много артисти и е филмова дестинация на някои от най-касовите филми на всички времена: Междузвездни войни – Нова надежда, Междузвездни войни – Невидима заплаха; Похитителите на изчезналия кивот и много други. На снимката е може да видите каньона, където R2D2 е бил отвлечен в Междузвездни войни – Нова надежда.

desert-tozeur

Шот ел- Джарид – соленото езеро

Шот е езеро, което остава сухо през горещите сезони, но понякога през зимата образува вода. Шот ел- Джерид е най-голямото езеро в Тунис и обхваща 5000 кв. км и се простира от 200км от границата с Алжир чак до Средиземно море. Повърхността е съставена от безброй кристални соли, които са образували дебел слой, който лежи върху друг слой от кал. Това е един страхотен начин за опит за шофиране на 65 км павиран път от Тозьор до Кебили, който минава през соленото езеро. Бялото пространство от двете страни на пътя ще Ви създаде усещането, че продължава вечно. Има някои малки спирки за освежаване по пътя, като повечето от тях имат странни скулптури от сол, сложени да привличат на вниманието.

Chott-el-jerid-salt-lake

Сиди Дрис хотел „Междузвездни войни“ в Матмата

Можете да отседнете в една от пещерните стаи в този чудесен хотел в Матмата, която е съставена от серии свързани подземни пещери, издълбани в пясък, точно както много пещерни жилища през тази епоха. Един от тях е бил използван като вътрешен двор на дома на Люк Скайуакър на пустинната планета „Татуин“ в Междузвездни войни- Нова надежда.

sidi-driss

Червеният влак в пустинята

Le Rouge Lezard е стар туристически влак, който тръгва от Метлаоуи и минава покрай малка рекичка на Wadi Selja. Влакът спира въднъж в дефилето, за да даде възможност на пътниците да слезнат и да направят снимки. Метлаоуи се намира на около 40км. от Тозьор. Влакът работи от 1 Май до 30 Септември, всеки ден с изключение на Понеделник. Цената на билета е 9,50 динара. Можете да получите билетите си от малка туристическа агенция, която се намира на платформата.

Lezard-rouge

Археологически обекти на Дуга и Булла- Регия

Дуга е част от световното културно и природно наследство и е разположена на 110 км югозападно от Тунис във вътрешността на планината, в район който е гъсто населен от Нумиди. 3кв.км. пейзаж на Дуга, предлага няколко хубави руинни останки, но както е случаят с многото археологически паркове в Тунис, най-добрите статуи и мозайки са били прехвърлени към музей Бърдо в Тунис. Сред най-важните са руините на столицата и на театъра. Наблизо е друг археологически обект, Булла-Регия, който разполага с отделни подземни жилища, които римляните са използвали по време на горещите летни месеци.

Archaeological-sites-of-Dougga-and-Bulla-Regia

Амфитеатър Ел Джем

Амфитеатърът на Ел Джем е най-големият в Северна Африка и е част от световното културно наследство с всички кули около него и можете да го видите от километри. Театърът, който може да настани 35 000 зрители, е построен около 238г. и е един от най-големите Колизеуми строени някога.

el-djem

Мозайки в Музей Бардо

Музей Бардо е в столицата Тунис. Музеят има колекция от римски мозайки, която се счита за един от най-добрите в света. В този огромен музей ще намерите статуи от Пуническите времена,  църковни мозайки, мозайки от Булла-Регия, Картаген, Дуга, Ел Джем и други места из Тунис. Това е едно страхотно място да посетите в края на пътуването си. Той е отворен всеки ден с изключение на Понеделник и е с редовно работно време от 09:30 до 16:30 часа.

museum-bardo

Разгледайте нашите оферти за Тунис

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.