Тайните на дворцовия живот на Виена

ballroom_1245129i

Мечтали ли сте някога да посетите място, изпълнено с величествени дворци, архитектурни шедьоври и изящни пъстроцветни градини? Виена ще ви предложи всичко това. В този невероятен град се преплитат древността със съвремието. Огромните пищни дворци, внушителните библиотеки, купищата златни накити и украшения са само част от многогодишната история на бившата Австро-Унгарска империя.

Дворецът „Шьонбрун“

schonbrunn-palace_1_20140305_1084938893

Лятната резиденция на Хабсбургите – замъкът „Шьонбрун“ е невероятен дворцов комплекс, представляващ гордост за виенчани. Той е един от най-добрите образци на архитектурните стилове рококо и барок. През 1996г. „Шьонбрун“ е включен в списъка със Световно културно наследство на ЮНЕСКО. Дворецът е бил изграден по нареждане на император Леополд I и е бил ловна хижа. Години по-късно хижата е закупена от Хабсбургите и бива превърната в бляскава резиденция на автрийските владетели. Водният кладенец, от който дворецът е черпел вода, е дал името на замъка – „Schönbrunn“. От оригиналния облик на сградата не е останало почти нищо, тъй като всеки монарх е променял по нещо.

В двореца можете да надникнете в живота на великите управници. Стаите са запазени, доколкото е било възможно – изящни мебели, легла с балдахин, порцеланови и златни сервизи. Не пропускайте да постоите няколко минути в огромната бална зала с кристални полилеи – стените все още пазят спомени за облечени официално дами и господа, танцуващи под звуците на божествена симфонична музика, докато и последната свещ не изгасне! На излизане от двореца на ваше разположение е сувенирен магазин.

Градините на Шьонбрун са не по-малко разкошни. Красиво оформени цветя и растения, огромни дървета и малки дървени пейки. През летните месеци в градините се провеждат различни концерти и музикални фестивали. Тук се намира и прочутата зоологическа градина.

Дворецът „Хофбург“

Hofburg

В центъра на Виена величествено се издига дворецът „Хофбург“. Замъкът е построен около 1279г., но претърпява множество разширения и реконструкции. В момента сградата разполага с приблизително 2600 стаи и зали. До 1918г. „Хофбург“ е официалното седалище на австрийските владетели. В днешно време дворецът е главна резиденция на президента на Австрия.

Горещо ви препоръчваме да се потопите в богатството и изяществото на зимната резиденция. Залите, подобно на „Шьонбрун“, са отражение на миналите векове – кралско обзавеждане, зали и картини на прочути художници. В замъка е родена и френската кралица Мария Антоанета. Атракция представляват и покоите на принцеса Сиси. В „Хофбург“ се намира и съкровищницата на Хабсбургите, превърната в музей. Посещението й ще ви остави без дъх. Златото и скъпоценните камъни тук са в изобилие. Бихте могли да разгледате и различните облекла, носени от монарсите, короната, бижутата и още куп накити и богатства. В съкровищницата са и ценностите на Мария-Луиза Хабсбург-Австрийска – втората съпруга на Наполеон Бонапарт. При напускането на Франция, херцогинята връща своите накити и скъпоценности.

Дворецът разполага със сувенирен магазин и работи всеки ден от 9 до 17.30 часа. Имате възможност и за обиколки с аудио гид.

Дворецът „Белведере“

Belvedere

Дворецът „Белведере“ е бароков дворцов комплекс, построен през 1721-1722г. по поръчка на Евгений Савойски. Първоначално замъкът се е намирал извън Виена, днес той влиза в границите на града. Савойски е прочут пълководец, направил много за Австрия. В края на военната си кариера, натрупал огромно богатство, той решава да заживее в дом, показващ неговото високо положение в обществото. Красотата и великолепието на „Белведере“ са сравними с тези на „Шьонбрун“ и „Хофбург“. Замъкът е съставен от две части – „Горен Белведере“ и „Долен Белведере“. На входа на гиганстското имение е построен огромен фонтан, в който се оглежда горната част на двореца. Легендата гласи, че в него са плували нимфи и богини. Градините са божествено красиви и са дело на Доминик Жерар – майстор градинар в градините на Версай. Пътеките са постлани със ситни камъчета, а цветята са подредени в разнообразни форми – истинско изкуство. Жерар е взел участие и в симетричното разполагане на скулптурите.

В днешно време „Белведере“ е превърнат в музей на изкуствата, в която са окачени картините на именити художници, сред които Густав Климт (с известната си творба „Целувката“), Рембранд, Крюгер и други. Дворецът е отворен за туристи всеки ден от 10 до 18 часа.

Изгодни оферти за уикенд във Виена със самолет можете да видите ТУК

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.