Страхувате се да летите със самолет? 10 полезни съвета как да преодолеете страха си.

Предстои Ви пътуване със самолет, а имате фобия и изпадате в паника? Ето няколко полезни съвета за това как да преодолеете страха си…

airplane in the sky

Преди да резервирате Вашият полет

Трябва да сте наясно какво Ви очаква. Има различни курсове, които се провеждат за хора, които се страхуват да летят – някои от тях всъщност управляват едни от най-големите авиокомапнии. За повечето притеснени пътници прочитането на едно просто упътване за това как самолета е устроен може много да улесни пътуването им. Обяснението за това как самолетите могат да летят, какво е причината за появата на турболенция и какви звуци се чуват при излитане,кацане и по време на полета ще им осигури нужното спокойствие.

airbus sketch

Когато резервирате Вашия полет

Дали на място или онлайн, поискайте седалка, която е към предната част на самолета. Усещането на турболенцията обикновено е много по-силно към задната част на самолета. Ако имате клаустрофобия изберете място до пътеката. Знаейки, че ще имате възможност да се изправяте и по-бързо да се движите в кабината на самолета, ще се чувствате по-малко „задушени” от хората около вас.

aircraft-seat

Пътуване до летището

Не бързайте! Оставете си достатъчно време. Постарайте се да пристигнете на летището два часа преди полета Ви. Закъсняването, трафикът и тичането до изхода на полета Ви само ще повиши нивото на тревожност.

Checkin

По време на настаняването в самолета

Не крийте страха си! Уведомете стюардите и пътниците покрай вас, когато се настанявате. Няма нищо срамно в това да имате страх от летене и е изключително полезно за хората около Вас да бъдат уведомени, за да може да получите пълна подкрепа. Поговорете си с екипажа на борда и с пилота, ако той се намира в близост до вас, преди да е започнал да прави нужните проверки преди полета. Говорейки с екипажа и наблюдавайки тяхното поведение, ще се уверите, че те са компетентни в тяхната работа.

cabin crew

Преди излитане

Мислете позитивно. Опитайте се да се фокусирате върху времето което ще прекарате на почивка и не се връщайте към мислете за уютния дом, който Ви очаква. Мислете си например как в рамките само на няколко часа ще лежите на плажа и ще чувате звука на вълните, които се плискат на брега до вас.

ocean view

По време на полета

Разсейвайте се! Четете книга, решавайте кръстословица или Судоку. Гледайте филм – независимо дали е по Ваш вкус или вече сте го гледали. Ако не предпочитате да гледате филми, тогава слушайте приятна музика. Не е необходимо да е определен тип музика, а просто да ви накара да се разсеете.

girl sleeping in plane

Турболенция

Мислете за турболенцията сякаш се возите по неравен път. В действителност неравностите, които срещате по време на път са значително по-чести от турболенцията в самолет. Ако Ви се случи да се сблъскате с турболенция по време на полет, не се опитвайте да се съпротивлявате. Напротив, отпуснете тялото си и му позволете да се движи.

Plane flying

Напитки

Когато екипажът започне да предлага напитки, избягвайте кафе или други напитки, които съдържат кофеин. Проучванията показват, че твърде много кофеин в тялото може да предизвика допълнителен дисбаланс. Уверете се, че приемате достатъчно вода, тъй като въздухът на борда на самолета е по-сух от пустинята Сахара, а дехидратацията ще Ви накара да се чувствате още по неразположени. За някои по-притеснени пътници се препоръчва чаша вино, за успокоение на нервите, но без да се прекалява.

skytender-flight-attendants

Контрол

ТИ контролираш процеса! Ти избираш къде да отидеш на почивка, ти резервираш билета, ти избираш мястото където ще седнеш и ти избираш кой филм ще гледаш. Да не би да искаш и самолета да пилотираш? Отпусни се и остави квалифицираният екипаж в пилотската кабина да си върши работата!

cheks

Терапия

Хипнотерапия е най-ефективният метод за лекуване на хора със страх от летене. Един курс в хипнотерапията ще покаже страха на човека било то да се дължи на клаустрофобия, страх от катастрофа или паник атака. След протичането на един успешен курс по хипнотерапия, този човек ще бъде в състояние да лети без никакъв страх.

therapy-couch

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.