Светът във вашите ръце: Дубровник

Дубровник е популярен със своето название „Перлата на Адриатика“. Градът се превърна не само в известна туристическа дестинация през последните години, но е вписан и в списъка на световното наследство на ЮНЕСКО. Освен културните обекти, има и някои интригуващи исторически факти около Дубровник, които определено биха привлекли вниманието на всеки.

Първоначално този регион се е наричал Рагуза и е основан през 7 век на скалист остров, наречен Лаус. По-късно, след процъфтяването на славянската цивилизация, районът е бил наречен „Дубровник“. Името е производно на славянската дума за гора или „дъбрава“. Въпреки това, фактите показват, че наименованието „Дубровник“ е било използвано само разговорно, а градът запазва името си „Рагуза“.

Днес културно-динамичен и красив, градът се е превърнал в зашеметяваща туристическа дестинация. Регионът попада под властта на много режими, преди най-накрая да постигне своят независим статут. Република Рагуза формулира за пръв път свои собствени закони през 1272 година. Въпреки това, републиката бавно се разпада след кризата на корабоплаването в Средиземно море и последвалото го земетресение.

Ако човек се вгледа внимателно в социално-политическите факти на Дубровник, ще открие, че градът е спечелил своята идентичност през 1992 година, когато става част от хърватското царство. Дубровник е дом на много забележителности, църкви и място за провеждането на редица цветни фестивали. При вашето пътуване в Дубровник се уверете, че сте посетили Стария град , Пайл Гейт, колоната в Орландо, бароковата църква  „Св. Блейз“, Дворецът на Ректора и много други.

Ако планирате пътуване до Дубровник по време на сезона на фестивалите, тогава можете да участвате в ежегодния Летен фестивал. Множество пиеси, концерти и театрални събития се провеждат в града през цялата година. За туристите, най-лесният начин да достигнат до града е със самолет.

За вашето пътешествие е важно да знаете климатичните факти за Дубровник. Той има средиземноморски климат – горещи, сухи лета и дъждовна зима. Въпреки това, температурата и времето през цялата година са много приятни и удобни за туристите. Транспортните връзки в града също са много добри.

Вижте нашите оферти за Дубровник ето тук

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.