Санторини – опияняващо пътуване из най-старите лозя на Европа

1

Въпреки че вулканичният остров Санторини е предимно известен със слънчевите си плажове и зашеметяващи гледки, ние от АСТРАЛ Холидейз ви предлагаме един по-различен поглед върху нещата, където можете да се потопите в опияняващия свят на виното, отглеждано от древни времена в този регион.

Виното на Санторини е известно по цялото Средиземноморие, а също така се изнася и в много страни по света. Вулканичната почва и специфичният климат на острова са причината за уникалния вкус на местните вина. Изтънченото десертно вино Винсанто и разкошното сухо бяло вино Асиртико са само част от местния асортимент, които могат да бъдат намерени в много ресторанти на острова, както и в изби из целия свят.

Едно от уникалните неща, които може да направите на острова, е да посетите някои от многото винарни, пръснати по селцата. Повечето винарни на Санторини са концентрирани в централната и южната част на острова, в селата Меса, Ексо Гония, Мегалохори и Месария. Големи лозя обграждат винарните, които могат да бъдат посетени индивидуално или с организиран тур.

2

Едно от нещата, които ще ви впечатлят, когато посетите винарна в Санторини е начинът, по който лозите растат. За разлика от лозите по света, които растат в редици подкрепени от дървени решетки, в Санторини, лозите растат в тесни снопове, сгушени в близост до земята и по протежение на скалите, сякаш търсят подслон от силните пориви на морския вятър. Точно този морски въздух, както и почвата, която е богата на вулканична пепел, придават на виното специфичната му киселинност, която го прави и толкова известно.

Ако сте любител на виното и сте предпочели Санторини за вашата почивка, непремено посетете винарните, описани по-долу!

Винарна Art Space

3

Това е една стара прединдустриална винарна, която започва работа през далечната 1861 г. и остава в експлоатация до 1952 г., когато третият й собственик, Николаос A. Аргир, затваря вратите й, за да основе SantoWines, най-голямата винарска изба на острова. През 1999 г. синът на г-н Аргир – Андонис връща старата винарна обратно към живот и я нарича Винарна Art Space. Новата винарна се намира в подземна пещера, чийто вход е 8м под повърхността на земята. Пещерата е изградена от плътен слой пемза,  създавайки перфектната изолационна среда, необходима на виното при процеса на съзряване. Гроздето се отглежда на органични лозя и в края на тура посетителите могат да опитат различните сортове.

Както предполага и името, винарната Art Space е едновременно място за вино и за изкуство. Стотици художници от цял свят са изложили своите картини, фотографии, скулптури и бижута тук. Традиционното оборудване за  производство на вино също е на показ, както и артефакти от винарната от 1861 г.

Винарна Estate Argyros

4

Винарната Estate Argyros е основана през 1903 г. от Георгиос Аргир в село Меса Гония (Mesa Gonia), стартирайки с традиционното за Санторини винопроизводство, насочено към местния пазар. Днес лозята покрива площ от близо 253 декара, a някои части са на около 150 години, което прави Estate Argyros едно от най-старите лозя на острова.

Понастоящем винарската изба се ръководи от Янис Аргир, който е трето поколение производител на вино в Estate Argyros. Янис Аргир е страстен любител на виното, който се труди много усилено, за да се отгледа качествено грозде и респективно качествени вина. Много професионалисти от гръцкия пазар на вино считат, че Янис е най-добрият гръцки винопроизводител на сухи бели и десертни вина. Неговите усилия са също така признати и в целия свят. През 2005 и 2006 г. списанието Wine & Spirits нарежда Estate Argyros между 100те най-добри винарски изби в света.

Винарна Santo Wines

5

Една от най-съвременните винарни в Санторини, Santo Wines е открита през 1992 г. и се отличава с баланса, който поддържа между иновационните и традиционни методи за създаване на качествени вина. Намираща се в село Пиргос, Santo Wines е най-голямата винарска изба на остrова и приветства около 400 000 посетители годишно.

Santo Wines е изградена на 5 различни нива в съответствие с околната среда и оформлението на лозята. Това значително спестява и енергия, тъй като гроздовата мъст се отделя самостоятелно с помощта на гравитацията, без да се използват помпи или други машини.

Обиколка с екскурзовод из избата показва на посетителите процеса на производство и стареене на вината, а на бара на винарната може да опитате специалните вина, които са получили награди за най-добро качество и вкус. В шоурума, още по-любопитните посетителите могат да се потопят в историята на виното на Санторини с излъчвания документален филм. Не забравяйте да поседнете и на красивата тераса на избата и да се насладите на прекрасния изглед, който се открива от там.

Винарна Gaia

6

Винарна Gaia започва своята дейност през 1994 г., когато стара доматена фабрика бива трансформирана във внушителна модерна винарна. Разположена е на плажа, на източната страна на остров Санторини, между селищата Камари и Монолитос.

Създадена от двама висококвалифицирани агрономи, винарната Gaia намира почетно място във винарската индустрия на Гърция, произвеждайки  Thalassitis – вискококачествено сухо бяло вино, чийто произход може да се проследи до древни времена, когато виното се е смесвало с морска вода за получаването на терапевтичен еликсир. Винарната също се слави и с експерименталния си дух при производството на диво ферментирало Assyrtiko. Това означава, че вместо производителят да добавя механично дрожди в сока на гроздето, за да започне процеса на ферментация, той използва дрождите, които се срещат в естествено състояние в околната среда, което прави всяка партида от виното малко по-различна от предходната.

Наред с вината, винарната произвежда и оцет от гроздето Assyrtiko, което престоява в дъбови бъчви в продължение на пет години.

Посетете всички тези невероятни места с изгодните оферти за почивка на о.Санторини със самолет

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.