Пулия – примамливият шик на Апенините

04

Пулия е регион в Югоизточна Италия, известен още като „апенинската Калифорния“, заради своето необикновено очарование и лукс. Породилият се нов вид туризъм в тази част на Италия – отсядане в изискани килии в манастирите, привлича туристите от цял свят. Разкошът на дестинацията се дължи и на множеството културно-исторически монументи, запазени от римско време. Природата също е била щедра – спокойствието и почивката до маслиновите дръвчета, както и полъха на морския бриз, ще ви отнесат в страната на приказките.

Пулия е разделена на шест провинции – Бари, Бриндизи, Фоджа, Лече, Таранто и Барлета-Андрия-Трани. Ще ви разкажем малко повече за някои от тях, за да ви пренесем в прелестната обстановка на италианския юг.

NEWS_02

Бари е пристанищен и главен град на Пулия. В него се преплитат богата история и екзотика. От III-ти век пр.н.е градът е бил под римско влияние, заради своето стратегическо местоположение. Излазът на море превръща Бари в главен търговски център, като през миналите векове основните сделки са били с роби. През IX-ти век градът е основно средище на римските владетели, като едва през XIII-ти век се присъединява към кралство Неапол. Това райско кътче е претърпяло множество сътресения и опустошения, но те не са попречили днес то да е водеща туристическа дестинация.

Интересна част за посещение са вилите Трули, обявени за част от културното наследство на Италия и на ЮНЕСКО. Те се намират в Алберобело, провинция Бари и са разпръснати из цялото градче. Особеността им се състои в това, че са изградени единствено от варовик и камъни. Покривите на всяка трула са съставени от няколко конуса. Чудноватите постройки датират от XVI-ти век, когато местните фермери били принудени да се установят в тази част на Италия, за да обработват земята.

brindisi

Бриндизи е културно-исторически град, разполагащ с огромно пристанище. Историческото наследство на града е запазено най-вече в множеството църкви и манастири. Важен монумент за Бриндзи е храмът „Сейнт Джовани ал Сеполкро“. Църквата е построена от рицар-монах, част от рицарите тамплиери, през XII-ти век.  Целта на изграждането й е била да прилича на йерусалимския Божи гроб. Древността на всеки елемент от храма буди възхищение.

Емблема на града представлява римската колона, разположена на пристанището на града. Тя е построена още по римско време, в годините преди Христа, и целта й е била да отбележи края на най-важния път в Древен Рим. Колоната е направена от турски мрамор и е с височина 19 метра.

foggia

Отправяме се към следващата провинция на Пулия – Фоджа. Името на провинцията идва от латински и означава яма, тъй като в миналото в ямите на града се е съхранявало житото. Центърът на града е чудесен за разходка. Главна забележителност е площад „Кавур“ с невероятен фонтан.

tremiti

Атракция за туристите представляват островите „Тремити“, които са част от провинцията. Островите са сред най-красивите в Италия и са посещавани от огромен брой туристи всяка година. За по-екстремните личности се предлага гмуркане в дълбините на Адриатическо море. Кристалната вода предлага незабравими гледки и запомнящо се преживяване. По времето на Мусолини, през тези острови са минавали корабите, превозващи политически затворници.

lecce

Удивително място с много атракции и забележителности е град Лече. Той е познат в цял свят като „града на барока“. Един от най-посещаваните монументи е базиликата „Санта Кроче“, привличаща погледите с нестандартната си архитектура, проектирана като египетски кръст. Построена е през 1295г. с отворен покрив. Интериорът на храма е величествен. В него се пазят останките на прочути светци.

Потопете се в разкоша на Пулия!

Разгледайте нашите оферти за почивка в Пулия през септември ТУК

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.