Полезни съвети за пътуване по празниците

050213trav1

Освен през лятото, когато по традиция е време за отпуск и почивка, през останалата част от годината, това време е запазено за Коледните и Великденските празници. Тогава е и периодът, в който се настройваме на пътешественическа вълна и решаваме да опознаваме света. Освен нас, това решават да направят и … всички останали.

Пътуването по време на празнични дни, освен много вълнуващо, може да бъде и много стресиращо, ако липсва правилната организация. Ето нашите съвети как да избегнете излишния стрес и да се наслаждавате пълноценно на почивката си.

Проучвайте

Правилното проучване и организация са ключови за едно спокойно пътуване. Ако пътувате със собствен транспорт, потърсете странични маршрути от основния, които да използвате в случай, че има задръстване и проблеми с трафика. Ако пътувате със самолет, уверете се, че сте запомнили точно часа, в който трябва да сте на летището, както и колко време преди полета ще трябва да чекирате себе си и багажа си. Планирайте да пристигнете една идея по-рано. Така, ако попаднете в задръстване, няма да се притеснявате, че ще закъснеете

Презаредете

Уверете се, че сте прибрали всички зарядни устройства и сте заредили батериите на всички телефони. Така ще имате активна връзка, в случай, че нещо се случи. Зареждането важи не само за техниката, но и за вас. Всеки знае, че когато човек е гладен, по-лесно се изнервя в кризисни ситуации. Затова, ако пътувате със собствен транспорт, вземете достатъчно храна и напитки, за да не губите излишно време в търсене на подходящо място, където да хапнете, и да стигнете по-бързо до желаната дестинация. Това правило е жизнено важно, когато пътувате с деца – винаги е добре да има с какво да ги подкупите по време на път, ако се отегчат от пътя и започнат да нервничат. Ако пътувате със самолет, нахранете се поне час преди пътуването, за да сте сигурни, че няма да огладнеете по време на полета или докато чакате на опашката да се чекирате.

53da8dc1dcd5888e145bc439_crying-child-airplane-getty-2

Пътувайте в непиково време

Един от най-добрите начини да избегнете задръстванията и опашките на летището е да започнете почивката си един ден по-рано от всички останали. Ако почивните дни започват от петък, то най-вероятно четвъртък вечер и петък сутрин ще бъдат доста натоварени дни. Затова, ако е възможно, пътувайте в часове и време, което знаете, че ще бъде по-малко натоварено. В случай, че пътувате със собствен транспорт – това ще ви улесни още повече и ще имате възможност да стартирате почивката си тогава, когато останалите още са на път.

Внимавайте с багажа

Погрижете се багажът ви да е готов поне 24 часа преди пътуването. Така, ако сте забравили нещо, няма да е късно да го добавите към него. Не прекалявайте и с размерите на багажа си. Не взимайте излишни неща. Ако пътувате със собствен транспорт ще ви се наложи да носите тежките куфари, а ако пътувате със самолет – да заплатите допълнителни такси за багаж. Затова вземете само най-необходимото – всичко друго ще ви отнеме излишно място, което бихте могли да използвате за новите неща, с които ще се завърнете от вашето пътуване.

cdffeb648bd24a2ab34c726a552eb1c6

Погрижете се за собствения си комфорт

Хората на летищата, както и в задръстванията, могат да бъдат много изнервящи. Затова, за да запазите спокойствието и доброто си настроение, погрижете се в багажа ви да има чифт слушалки, любима книга и музика. Така, ако се наложи някъде да чакате, ще можете да се отдадете на любимо успокояващо занимание без да обръщате внимание на суматохата около вас. Ако пътувате с деца, не забравяйте да осигурите занимание и за тях, с което да ги разсейвате по време на пътя.

И още няколко бонус съвета от нас….

Ако пътувате със собствен транспорт – заредете гориво предварително.

Ако пътувате със самолет – проверете предварително дали има включено изхранване на борда.

За всеки случай си запишете контактите на хотела, туристическата агенция или услугите, които сте резервирали.

Пожелаваме ви приятно пътуване!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.