Поглезете се със СПА в България

1

Ако умората и стреса са преизпълнили вашето ежедневие и имате нужда да се поглезите с масаж и разкрасителна процедура или пък да поплувате в басейн с минерална вода, родните ни СПА курорти са готови да ви предложат точно това, за което копнеете.

Ние от АСТРАЛ Холидейз ви предлагаме една разходка из най-добрите български СПА курорти!

Велинград

2

Велинград е най-големият курорт с минерални бани в страната, разположен сред красивата природа на Западните Родопи. През 2005 г. градът е обявен за “СПА столица на България” по решение на Българската асоциация на хотелиерите и ресторантьорите. През 2008 г. на Конференцията на Световната браншова организация на хотелиерите и ресторантьорите (ИХРА), състояла се в Монтерей, Мексико, Велинград е обявен и за “СПА столица на Балканите”.

С 74% слънчеви дни през годината, Велинград може да се похвали с мека зима и прохладно лято. По тази причина курортът е идеално място за почивка през всички сезони.

Най-голямото природно богатство на Велинград са множеството минерални извори (около 80), тъй като градът разполага с най-големият ресурс на минерална вода в страната и на Балканите. Температурата на минералните извори е между 28°С – 86°С. Лечебните им свойства пък се използват при лечението на белодробни, ставни, неврологични, гинекологични и други заболявания. Римляните, които са населявали земите на Велинград, също са се възползвали от лечебните свойства на минералната вода, изпращайки ранените си войски в града, за да се възстановяват след тежките битки.

Един от символите на Велинград е природният феномен – Клептуза, най-големият карстов извор в България. Всяка секунда на повърхността му избликват 570 л. ледено студена вода, която образува две езера, вливащи се в Чепинска река.

В града има изключително много спа центрове, в които може да се отдадете на най-различни спа процедури и терапии.

Девин

3

Община Девин е друго райско кътче в сърцето на Родопите, което се слави с великолепна природа, чист планински въздух и множество минерални извори. Това са и факторите, които допринасят за развитието на балнео и СПА туризма в района. Градчето Девин разполага с балнеосанаториум и открит плаж с минерална вода, а луксозните СПА хотели предлагат невероятни СПА процедури, масажи, калолечение и терапии с минерална вода.

Климатът е преходноконтинентален и се характеризира с по-ниски летни температури и обилни валежи през зимата. Общината е богата на водни ресурси: карстови извори, реки, язовири, както и топли минерални извори с температури на водата от 16°С до 76°С в находищата „Беденски бани” до с.Брезе, в гр. Девин (вода с много добри трапезни качества), с.Михалково (естествено газирана въглекисела вода – трапезна и за лечение), местността „Посестра” и в кв. „Настан”. Минералните води са подходящи за лечение и профилактика на различни видове заболявания. Чрез външно приложение водата лекува болести на опорно-двигателния апарат, нервна и полова система и кожни заболявания. Чрез питейно приложение се лекуват стомашно-чревни, жлъчно-чернодробни, бъбречно-урологични и обменно-ендокринни заболявания.

Хисаря

4

Разположен в централната част на България, на около 180 км източно от София, град Хисаря е е един от най-старите и популярни балнеологични и СПА центрове в България. Тази година, на специално събитие в Кюстендил бяха раздадени тазгодишните Балкански СПА награди, а Хисаря беше обявен за „спа дестинация на Балканите”. Една напълно заслужена награда, тъй като градът е облагодетелстван от множеството си горещи лечебни извори, зелените паркове и градини, и чист въздух поради липсата на промишлени предприятия.

Подобно на предишните два курорта, описани в статията, и Хисаря може да се похвали с мек климат, много слънчеви дни и липса на мъгли.

На територията на курорта бликат 22 минерални извора, с различна физико-химична характеристика и температура, която варира от 41°С до 52°С. Водата е слабо минерализирана и е подходяща както за пиене, така и за ефективно лечение на бъбречни, жлъчни, урологични, стомашно-чревни, чернодробни заболявания и такива на опорно-двигателния апарат. Около минералните извори са построени много балнеоцентрове и санаториуми, а модерни хотели предлагат уникални СПА процедури като ароматерапия, фитотерапия, класически и източни масажи, таласотерапия и други.

Освен отлични условия за СПА туризъм и релаксация, Хисаря предлага още куп развлечения на своите гости. Едно от тях е обиколка из исторически забележителности като останките от Хисарската крепост от IV век, останките от трите римски бани и римската гробница.

Кюстендил

Kyustendil_Town_Hall

Град Кюстендил се намира в най-западните покрайнини на България, в подножието на Осоговската планина и само на 90 км от София. Климатът в курорта е мек, с продължително и топло лято и относително кратка и не много студена зима. Климатът е благоприятен и за лечение на редица белодробни заболявания и при хронично отравяне на организма с тежки метали и радиоактивни вещества.

Древният град Пауталия (днешен Кюстендил) е бил известен в Римската империя със своите спа и балнео-процедури, а само високопоставени римски войници са се ползвали с привилегията да им се любуват. Днес Кюстендил е наследник на най-древните традиции в лечението с вода и може да се похвали с модерни хотели, предлагащи професионални СПА и уелнес услуги.

Топлите лековити води на Кюстендил също имат приложение при редица заболявания като гинекологични, неврологични и кожни. Наличието на геотермални води непосредствено до обекти – паметници на културата и в зони с концентрация на културно-историческо наследство допринася за развитието на балнеоложки, СПА, уелнес и културно-исторически туризъм.

Сандански

6

В подножието на Пирин планина, насред Санданско-Петричката котловина, е разположен град Сандански, който е и най-топлият град в България. Въздухът в района е изключително благоприятен при белодробни заболявания и смущения на дихателните пътища, поради ниското съдържание на алергени.

В курорта има множество термални извори с температура от 33°С до 83°С, чиято вода е подходяща както за лечебни бани, така и за пиене. Традицията да се използват лечебните качества на минералните води на Сандански води началото си от тракийското племе меди, живяло по тези земи. Не само тракийските изкусни лечители са се възползвали от целебните качества на минералните извори, а и римляните, които продължили тази традиция.

Днес Сандански е идеално място за модерна климатотерапия, балнеолечение, рехабилитация, профилактика и отдих. Хотелските балнео- и СПА центрове в курорта разполагат с висококвалифицирани лекари и специалисти физиотерапевти, които се грижат за тонуса и здравето на гостите на града. Тук може да намерите богата гама от лечебни и възстановителни програми, които със сигурност отговарят на съвременните изисквания на търсенето на международните пазари.

Разгледайте атрактивни СПА хотели и пакети ТУК

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.