Най-често срещаните грешки при пътуване – Част I

Макар че всяко пътуване носи прекрасни емоции и много вълнения, подготовката за самото изживяване обикновено носи и известна доза суетене, трескаво бързане и дори мъничко паника. Затова ви представяме списък с най-често срещаните грешки, които се допускат при пътуване. Избягвайки ги ще може да се насладите на една наистина възхитителна почивка и да се порадвате максимално на ваканционните си изживявания, без тревоги и излишни притеснения.

Screen-shot-2011-08-14-at-10.41.36-AM

1. Презапасявате се с багаж

Това определено е една от най-често допусканите грешки. Повечето хора се запасяват с дрехи, достатъчни за месец, най-различни домашни потреби и излишни уреди. Погледнете рационално. Защо да мъкнете 2 куфара и 3 чанти при положение, че е доказано, че средностатистически  повечето хора се завръщат от почивка с над 7-8 необличани дрехи. Освен това най-различните маши, преси и ролки едва ли ще влязат в употреба, тъй като наистина няма да ви остане време от обиколки из забележителностите, висенето на плажа и разходките из магазините. Освен това не забравяйте, че не отивате насред пустинята, навсякъде вече може да си закупите всичко, от което имате нужда на място. Затова си подарете сравнително по-добрия комфорт да пътувате само с най-необходимото.

Holiday-Suitcase

2. Не обменяте парите си предварително

При пътуване в чужбина това определено е грешка. Повечето хора смятат, че ще им е по-изгодно ако ги обменят, когато заминат. Е, в над 90 % от случаите това не е вярно, а в останалите разликата е минимална. Затова по-добре обменете ако не всички, то поне част от парите си още преди тръгването. Така ще си спестите притеснението на местата, където не приемат кредитни карти.

art-Bangkok-Money-Exchange-620x349

3. Отивате на летището малко преди полета си

Грешка! Незнаете колко натоварено ще е, а някои международни летища наистина впечатляват с размерите си. За да си спестите паническото лутане и масовата дезориентация, която настъпва, отидете на летището поне 2 часа по-рано. Така не рискувате да се изгубите и ще може спокойно да се подготвите за така бленувания полет.

airport2

4. Не сте принтирали данните за резервацията си

Спокойни сте, че са качени на телефона или лаптопа ви. Мислете в перспектива. На мястото, където сте, може да не успеете да се свържете с интернет. Освен това не се знае дали телефонът или лаптопът ви няма да забие.  Затова винаги принтирайте данните за резервацията си на хартиен носител.

5. Теглите от картата си в чужбина

В повечето случай се оказвате доста прецакани. Банките в чужбина налагат големи такси при подобни транзакции (обикновено до 15 %, а понякога и повече). Затова или проучете добре колко ще ви струва, или тръгнете с подготвена валута и теглете в краен случай.

teglene

6. Не купувате, ако нещо ви е харесало веднага

Повечето хора си мислят, че могат да го намерят по-евтино или че ще се върнат пак в този магазин. Да, ама не. Обикновено връщането до магазина се оказва твърде сложно и представлява загуба на време, след като сте обикаляли поне още 2 часа след това. Относно това дали ще го намерите на по-добра цена – първо, създавате си излишни тревоги и второ, в повечето случаи цените са еднотипни. Харесате ли си нещо – купете го, иначе дълго време ще се гневите на себе си защо не сте го взели.

7. Купувате множество и то големи сувенири

Изборът е ваш, но все пак се замислете после кой ще ги носи. Е, ако повечето са подаръци няма нищо лошо, но ако сте предвидили значителна част и за вас, то по-добре се ограничете с 1-2. Нещо за спомен – разбира се,че е хубаво, но не прекалявайте – все пак не може да превърнете дома си в музей.

art-Souvenir-Shopping-Morocco-620x349

8. Не се застраховате

Винаги трябва да сте подготвени. Не знаете какво може да стане и ако не дай си Боже се разболеете, после ще ви стане още по-лошо, когато ви представят дължимата сума в клиниката.

Очаквайте продължение!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.