Музеите на Виена, които трябва да посетите

Naturhistorisches-Museum-Wien-Totale

Необикновена царствена красота и чар – Виена е мястото от приказките, за което винаги сте мечтали! Щом слънцето огрее златните покриви на величествените исторически монументи, ще останете без дъх. Историята присъства във всеки елемент на града. Потопете се в разкош и вълнуващо приключение!

При посещение на Виена, не пропускайте да разгледате музеите. Атмосферата в тях е необикновена.

Музей на история на изкуствата

art museum

Строена между 1871 и 1891г., сградата на музея наподобява повече на дворец. Проектирани от Готфрид Земпер и Карл фон Хазенауер, музеят на история на изкуствата и природоисторическият музей са огледални. В парка между двете здания има чудесен парк, където често можете да се порадвате на прекрасното време и ярките слънчеви лъчи.

Музеят на история на изкуствата е бил притежание на Хабсбургите в продължение на векове. Днес в него е разположена една от най-богатите колекции на скулптури и живопис в Европа. Отделете си достатъчно време, за да разгледате музея. Залите са огромни и пълни с многообразни произведения на изкуството. Цялото богатство е разделено на пет части – египетска и близкоизточна колекция, древногръцко и древноримско изкуство, приложно изкуство, живопис и кабинет на монетите. В музея ще видите картини на Мантеня, Веласкес, Рубенс, Рембранд и много други прочути творци.

 В близост до входа е разположен сувенирен магазин и упътване откъде можете да закупите аудио гид на предпочитания от вас език. Музеят работи всеки ден, без понеделник и събота, от 10 до 18 часа. Билетите варират между 11 и 14 евро.

Природоисторически музей

natur museum

Намиращ се само на няколко крачки от музея на история на изкуствата, природоисторическият музей е сред най-големите музеи в Австрия. През 1889г. е официално открит за посетители. Най-ранните колекции са на над 250-годишна възраст. Основателят на колекцията е бил Франц Щефан фон Лотринген – съпругът на Мария Тереза. Той закупува най-известните по онова време експонати – около 30 000 обекта, сред които скъпоценни камъни, редки видове охлюви, корали, раковини и камъни. През годините броят на обектите се увеличава. Нараства и разнообразието им. Днес музеят е разделен на минералогичен отдел, геологично-палеонтологичен отдел, ботанически отдел, археологична биология и антропология, праисторически отдел, отдел по екология, архив за история на науката. По средата на централното стълбище можете да видите препарираното куче на Мария Тереза. Атракция представляват множеството препарирани животни, някои от които вече не съществуват. В залата, посветена на различни минерали, имате възможността да разгледате някои от тях под микроскоп.

Точно до входа на музея се намира сувенирния магазин и мястото, от което можете да закупите аудио гид на предпочитания от вас език. Посещенията са разрешени през всеки ден от седмицата, с изключение на вторник. Цените на билетите варират от 5 до 10 евро.

Музеят на Зигмунд Фройд

Wartezimmer_1

Музеят е вълнуващо място за посещение. Той се намира в апартамента на Фройд във Виена. Идеята на изложението е да представи живота на „бащата на психоанализата“. Постройката е била изградена през 1891г., когато се нанася Фройд. Той прекарва цели 47 години в този дом, когато през 1938г. е принуден да напусне Австрия и заминава за Лондон. Стаите са документален център за живота и творчеството му. Влиянието на психоанализата върху изкуството и обществото е представено чрез изложба на модернизма.

Музеят работи всеки ден от 10 до 18 часа. Билетите варират от 4 до 9 евро.

Музеят по криминалистика

wien02

За любителите на криминални романи и филми, това ще бъде забавно пътешествие. В музея може да разберете и видите как хората в миналото са разследвали и разкривали престъпления. Уникален е и начинът, по който са записвали необходимата им информация. Голяма част от екземплярите са предоставени от полицията. Със сигурност трябва да имате здрави нерви, тъй като повечето случаи са отрязани и мумифицирани глави и оръжия, използвани при убийствата. Част от експозицията са многообразни инструменти за изтезания, запазени от Средновековието, сред които – дървени яки за жените, метални маски на позора, поясите на целомъдрието и други.

Музеят работи всеки ден от 10 до 17 часа.

Изгодни оферти за уикенд във Виена със самолет можете да видите ТУК

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.