Любопитно НГ 2010

Българска ваканция и за българите

Мила Григорова, Галъп
България е на второ място в Европейския съюз по дял от населението, което планира да отиде на лятна почивка в собствената си страна. Това показват данните от проучването „Флаш Евробарометър”, проведено в страните членки на Европейския съюз.
С настъпването на пролетта и почивните дни около Великден и 1-ви май все повече българи започнаха да се замислят за летните отпуски. Настоящото проучване предоставя данни за плановете на жителите на страните членки на Европейския съюз за почивки през 2012 г.

лятна почивка през 2012

Мнозинството (52%) от жителите на страните-членки на Европейския съюз, които планират да отидат на почивка тази година, заявяват, че ще почиват в собствената си държава. Най-високата стойност на почиващите в собствената си страна е в Гърция – 80% от гърците заявяват, че ще отдъхват на родна територия.
Нашата страна се нарежда веднага след Гърция по този своеобразен „туристически патриотизъм” – 73% от българските граждани са решили да посетят български курорти.
Най-малко почиващи на собствена територия откриваме сред жителите на Люксембург и Малта – над 90% от решилите да почиват от тези две държави ще го направят извън собствената си страна.
Средно 37% от жителите на Европейския съюз, които ще почиват са решили да напуснат пределите на собствената си държава, но да отидат в друга страна-членка на Общността. Испания и Италия са европейските топ дестинации за почивка на жителите на ЕС27.
Малко под една четвърт от анкетираните (23%), които планират почивка, пък ще посетят държава извън рамките на Европейския съюз.
Общо около един процент от жителите на Европейския съюз (с изключение на българите), които ще ходят на почивка, са избрали България като своя дестинация.
Словакия е държавата, от която можем да очакваме най-висок поток от потенциални туристи в нашата страна – 8% от словаците, които планират почивка през 2012 заявяват, че са избрали България за своя крайна точка.

лятна почивка през 2012

Малко над една пета от българите (21%), които планират да отидат на почивка през 2012 година, са решили да изберат курорт или място в друга страна от Европейския съюз. Поради географската близост, топ чуждестранна европейска дестинация за българите е Гърция. 11% от българските летовници ще посетят южната ни съседка за море това лято. С приблизително еднакви дялове потенциални български туристи са и Франция, Италия и Испания – по около 2-3 % от българите, които ще отидат на почивка смятат да е в някоя от тези три държави.
Един от десет български туристи пък ще излезе извън границите на Европейския съюз за почивката си. Макар данните от проучването да не разкриват в кои държави ще се съсредоточат тези 10%, най-вероятни дестинации за тях са Турция и Хърватска.

графики:Галъп

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.