Куала Лумпур – В сянката на кулите близнаци…

Куала Лумпур е икономически процъфтяващата столица на Малайзия. Това е исторически и културен центът и най-посещаваната туристическа дестинация в страната. Наименованието на града буквално означава „ мръсно устие“, тъй като градът е разположен на полуостров Малака, в устието на две големи реки, които се вливат в Южнокитайско море.

В края на 60-те години на XX век Малайзия се превръща в един от „икономическите тигри“ в Азия, които се отличават с много бързи темпове на икономически растеж. Това естествено се отразява на облика на столицата. В съвременния град съжителстват постройки с викториански стил и небостъргачи от бетон и стъкло. В града се намира символът на Азия – кулите близнаци „Петронас Тауърс“,  които са най-високите  кули близнаци в света, с 452 метра височина и 88 етажа. Те са централата на нефтената компания на Малайзия. Кулите са свързани помежду си с въздушен мост, между 41-вия и 42-рия етаж.

Едно от най-интересните неща за всички туристи е забележителното културно разнообразие на града.  В него са се помещавали етнически малайци, китайски иследователи, индйски мигранти и британски колонисти и всяка една група е оставила своя незаличим белег в неговата история. Като цяло Куала Лумпур е изключително модерен град, който съчетава в себе си европейски, американски и азиатски черти.

Куала Лумпур е очарователна смесица от старо и ново, от изток и запад. Съвременните високи сгради като кулите Петронас, търговските комплекси, 5-звездните хотели и лъскавите офиси, построени до джамии, колониални сгради, китайски и индуски храмове и стари църкви правят този град толкова разнообразен.

Куала Лумпур е един от най-евтините градове за живеене в Азия. Градът предлага изненадваща комбинация от места за хранене и пазаруване, които отговарят на бюджета на всеки турист. Ако търсите нещо по-луксозно, отидете до центъра и опитайте специалитетите на скъпите ресторанти, а ако искате нещо на по-достъпна цена, пробвайте местната храна в крайпътните сергии. Те предлагат много добри малайски, китайски, индийски и тайландски ястия. Храната, пазаруването и нощния живот са безспорните акценти на всяко посещение в Куала Лумпур, но атракциите на града не се ограничават само до тук. Градът разполога с многобройни паркове и паметници. Те са идеалното място за почивка от шума и напрегнатото ежедневие.

Един от най-известните пазари в града е Централният пазар. В него може да намерите всичко, от което има нужда един турист.  Това е един кошер от художници и лабиринт от магазини за продажба на всякакви видове малайзийски стоки.  Сергиите на пазара продават предимно азиатски стоки и сувенири.

Известна забележителност на града е Зоопаркът, който разполага с над 5137 животни, от които 459 вида са бозайници. Пещерите Бату сe състоят от три огромни пещери и хиндуитски храм. Те са много популярна дестинация, за тези които могат да изкачат 272-те стъпала, водещи до входа. Друга известна забележителност е Птичият парк, който се намира само на 10 минути път с кола от града. Това е един от най-големите паркове с птици в света, с повече от 3000 вида.

Ако желаете да прекарате Нова година 2013 в Куала Лумпур, разгледайте нашата оферта:

Нова година 2013 в Куала Лумпур

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.