Кампания – истинска приключенска приказка в Италия

amalfi-campania-italy

На юг от Лацио се намира регионът Кампания, който бележи началото на Южна Италия или т.н. mezzogiorno. Името на областта идва от римляните, които го нарекли campania felix (щастливата земя).

Първите заселници на региона, обаче не са римляните, а древните гърци. Те разположили домовете си на мястото, където днес се намира Неапол, и го превърнали в част от Magna Graecia. Така крайбрежният регион в Южна Италия станал дом на древните гърци. Днес Кампания се е превърнала в богата културна и туристическа дестинация, особено що се отнася до гастрономия, музика, архитектура и археология.

Изобилставаща от природни красоти и гледки, Кампания е един от най-посещаваните региони в Италия, който привлича с античните си месности, драматизъм  и контрасти. От кипящите от живот улички на Неапол, през историята, която разказва Везувии, до величествените гледки, които предлага Амалфийското крайбрежие, регионът Кампания може да бъде описан само с една дума: пленяващ.

shutterstock_234784414

Неапол, столицата на областта, е град, към който няма как да останете безразлични. Той създава облика на региона и е задължителна дестинация, ако желаете да опознаете южна Италия. Намиращ се само на около час път с влак от Рим, ще имате нужда поне от няколко дни, за да можете да се потопите в атмосферата и да усетите вкуса на Неапол и да му позволите да ви омае с внушителните си архитектурани забележителности и аромат на пица. Той е третият по големина град в Италия, най-артистичният и най- вкусният. Разхождайки се из оживените му улици, можете да се наслаждавате на величествените сгради – от средновековни замъци и църкви до древни разкопки, творения от ерата на Ренесанса и Барока.

074858_130509124352

Неапол е и градът на храната. Там е създадена една от най-любимите храни на всички по света – пицата. Затова Неапол е перфектното място за любителите на прясно приготвената и невероятно вкусна италианска кухня. Заливът Неапол предлага куп други забележителности, пренасящи ни в романтиката на миналото. Като фон на Неапол величествено се издига мрачният Везувий – вулканът, разказващ тъжната съдба на градовете Помпей и Херкуланеум, изпепелени от лавата му преди 2000 години.

Ако искате да плавате, можете да се разходите и насладите на един от трите острова, намиращи се в границите на региона: Капри, Ичия и Процида. Всеки от тях пленява с красотата и оживеността си. Капри е най-посещаваният остров, Ичия се слави с минералните си извори, а Процида – ще ви плени с автентична атмосфера.

shutterstock_277595372

И накрая, но не на последно място – Амалфийското крайбрежие, най-посещаваната местност в региона. Вертикален свят от потапящи се в морето скали, опасни стръмни градове и улици, спиращи дъха гледки. Скрито от света до средата на 20-ти век, амалфийското крайбрежие е една от най-известните дестинации в Италия. Намирайки се в него, можете да се отдадете на разходка с кола по известните крайморски пътища, а градовете Амалфи и Позитано нямат нужда от представяне.

Районът Кампания в Южна Италия е дестинация, която непременно да посетите, ако искате да усетите драматизма на миналото, блясъка на настоящето, средиземноморския климат и la dolce vita.

Всички, които искат да посетят красивата Кампания, могат да разгледат офертите ни за почивка ТУК

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.