Как празнуват Великден в различните части на света

Великден е един от най-важните празници в християнския календар, отбелязван в цял свят. Великденските яйца, зайчета и шоколади, са общи за Великденските празници по целия свят. Ние в тази статия ще Ви разкажем за местните традиции, по време на Великденските празници в различните части на света. Като започнем от север на юг и от изток на запад, откриваме различия в местния вкус на този празник в другите страни. Обхванали сме някои наистина интересни традиции, по повод Великден в САЩ, Австралия, Европа, Англия и много други страни.

easter1

Великден в Европа

Както всички други фестивали и празници, Великден се празнува в различен стил в различни части на света. Много страни в Европа, празнуват Великден на гигантски огньове, с много осветление по хълмовете и в църквите.

Великден в България

По традиция у нас един от най-хубавите пролетни празници – Великден, трапезата е отрупана с вкусни ястия от агнешко месо, свежи салати, сладкиши и козунаци.
В България по традиция яйцата се боядисват на Велики Четвъртък или Велика Събота, като броят им зависи от членовете на семейството. Първото се оцветява винаги в червено от най-възрастната жена. Докато то е още топло и прясно боядисано, тя рисува кръстен знак на челата на децата, за да бъдат здрави.
До появата на изкуствените оцветители са се използвали отвари от билки, ядки и др. С отвара от риган се получавала червена багра, от смрадлика — оранжева, зелено — от коприва, жълто — от орехи и кори от ябълка или отвара от стар кромид лук.
Винаги, когато са се боядисвали яйца, се е приготвяла и отделна кошничка и за кумовете. Яйце се дарявало и на всеки гост, прекрачил прага. За допълнителна украса се ползвали отпечатъците на листенца от магданоз или фигурки, нарисувани с восък или с цветни моливи. Според поверието този, чието яйце остане здраво след чукането, ще е най-здрав през годината. Първото боядисано червено яйце се слага пред домашната икона, за да пази дома.

bg-easter

Великден в Англия

Великден в Англия се празнува чрез обмен на великденски яйца и други подаръци като дрехи, шоколади или празнични пакети. Великденски бонета или кошници се правят, които се пълнят до горе. На Разпети Петък в Англия се ядат „cross buns“. Това са хлебчета със стафиди, на които е нарисуван кръст. В графство Ланкашир си правят „надбягвания“ – пускат боядисани яйца от хълм. Победител е онзи, чието яйце най-бързо стигне до долу. На празника се събира цялото семейство. Приготвя се специален обяд – агнешко със зеленчуци.

Великден в Германия

В Германия, Великден е известен с името на Ostern. Великденските празници за децата траят около три седмици. Разпети Петък, Великден през Събота и Великден през Неделя са дните, когато хората не работят изобщо. В Германия на Велика Събота се устройва „погребението на постната супа жура“, а сельодката, която също е част от постното меню, се закачва на дърветата. Пекат се сладкиши от брашно, мляко, яйца и стафиди, и плетени подобни на нашите козунаци. Закуската непременно е семейна, а децата намират скритите из целият дом великденски кошнички, пълни със сладкиши, шоколадови зайчета и малки подаръци.

Великден в Австралия

Различните хора имат различни традиции, поради което, Великденските празници се провеждат по най-различни начини. Особено популярни са шоколадовите и захарните яйца в Австралия. Те се правят много миниатюрни, във формата на зайче или билби- торбесто животинче, подобно на мишка, което за австралийците се превръща във великденски символ на страната им. Празничното меню включва печено агнешко,телешко или пилешко със зеленчуци на скара – картофи, моркови, тиква, грах или броколи. За десерт се поднася традиционният великденски сладкиш „Павлова“ от целувчено тесто, украсено с киви, ягоди, ананаси и мандарини. Много популярни са горещите кифлички, с които австралийците закусват преди църква.

easter-australia


Великден в Мексико

Семана Санта и Паскуа (два отделни ритуала) формират част от Великденските празници в Мексико. Семана Санта означава цялата Страстна седмица, от Цветница до Великден. Паскуа е спазването на срока от Възкресението до следващата Събота.

Великден в САЩ

В САЩ семействата също непременно посещават църквата. Обядът след това се състои от шунка с ананас, картофи, плодови салати и зеленчуци. Децата получават кошнички, които „Великденското зайче“ от ранно утро е напълнило с шарени яйца, шоколади и бонбони. В Америка е много популярна играта,в която малчуганите се надпреварват да търкалят боядисаните яйца по наклонена ливада. Най-голямото състезание се устройва на поляната до Белия дом, където идват стотици малчугани със своите великденски яйца.

Великден във Франция

Французите отбелязват празника, който те наричат „Пак” по много тържествен начин. В дните от Разпети Петък до Неделя всички църковни камбани престават да бият. Това се прави в знак на скръб от разпването и смъртта на Христос. В Неделя, рано сутринта камбаните отново започват да бият. Във Франция родителите също крият яйцата на различни места в къщата или в двора, а децата трябва да ги търсят. Във връзка със спирането на камбанния звън, в Париж се произвеждат традиционни шоколадови камбанки, които се правят на ръка и както и много други шоколадови фигури. На Разпети Петък в Бретан се садят теменужки, цветята на гръцката богиня Персефона. За празничната трапеза французите приготвят задължителното агнешко печено, но и едни традиционни бисквитки с формата на агънца. Те са популярни най-вече в областта Лотарингия, но ги правят из цялата страна.През Великденските празници на голяма почит са и омлетите. В Понеделник, вторият ден на Великден, цялото семейство започва да прави традиционният омлет с много зелени подправки и салам.

easter-france

Великден в Гърция

Известен с практикуването на религиозния плам, чрез православното християнство, Гърция отбелязва Великден като основен религиозен празник, според древногръцкият религиозен календар.

Великден в Италия

Доминирано от християнската вяра, Италия празнува Великден много бурно и шумно. Известен като „Паскуа“ на италиански, Великден кара цялата страна да се забавлява с игрите и концертите. На големия празник италианските католици непременно се гощават и с агнешко. За гарнитура се поднася печен на жар артишок . То прекрасно си пасва с агнешките бъбреци, задушени със сирене, грах и яйца. Италианският великденски козунак се пече във формата на гълъб и се нарича „коломба“

Великден в Полша

В Полша на красиво украсената великденска трапеза се слагат студени месни закуски, сред които най- популярен е белият колбас, подправен със сол, пипер, мускатово орехче, чесън и майорана, и поднесен с цвекло. Нареждат се домашни печива и сладкиши, от които най-вкусни са маковите щрудели и направеното от разтопена захар агне в памет на Христовото Възкресение. Само на този празник се поднася и специалният хляб „пасха“, изпечен от ръжено брашно с мая. Отгоре той се маже със свинска мас и се украсява с кръст от тесто.

easter-in-poland


Великден в Румъния

В Румъния, Великден се празнува по ритуалите, последвани от православния храм. Празнично настроение поглъща страната на Великден. Честванията започват почти една седмица преди Великден.

Великден в Русия

Великден в Русия е най-големият празник през годината. Наричат този ден Воскресение. В Царска Русия той бил посрещан с особена тържественост – пищно украсени църкви и къщи, илюминации, величествени служби. Цялата седмица е посветена на празненства. На мъжете им е позволено, когато искат, да бият камбаните на църквите. Затова и седмицата се оглася от непрестанен звън, който поддържа празничното настроение. Руснаците имат и специална пасхална игра, при която боядисаните яйца се пускат в специални улеи и се блъскат. Целта е да се счупят яйцата на противниците.

Великден в Испания

Великден се смята за най-важният празник в Испания. Известен като „Семана Санта“ на испански, тя е повод за празнуване и веселие. Честванията започват с „Доминго де Рамос“, или Цветница, и завърщва с „Лунес де Паскуа“, или Великден. В Испания Великден се отбелязва с многобройни процесии на религиозните ордени. Често участниците са с качулки, за да напомнят сцени от инквизицията. Огромни фигури на Исус и на светците се разнасят из градове и села. Някои каещи се християни дори влачат железни вериги.

easter-in-spain

Великден в Канада

Големият фестивал в Канада – Великден , се празнува с голямо великолепие. Това е времето, където посещават  църквата и прекарване на времето си със семейството и приятелите.

Великден в Швеция

В Швеция, Великден е повече от фестивал. Той е религиозен повод, който се чества с голям блясък и слава. Великолепието на фестивала се вижда от факта, че една седмица преди Великден, цялата страна се наслаждава във Великденски празненства и магазините са весело декорирани в празнични символи. За Великден шведите украсяват домовете си в жълто, зелено и бяло. На трапезата им има ястия, които не се отличават особено от коледните. По-особено внимание се обръща на бонбоните и сладкишите. Великденските яйца се правят от картон с голям красив бонбон вътре. Много старо и необикновено е и финландското ястие мямми – сладко печиво от ръжено брашно с препечен до кафяво малц. Мямми се пече в картонени кутийки, напомнящи кора на дърво и се поднася като десерт със сметана и захар.

Великден в Швейцария

Великден изисква време, за да празнувате и да се радвате на Възкресението на Исус, във всички части на света. Когато става въпрос за Великденските празници, Швейцария не остава по-назад. Във френска Швейцария украсяват изворите с гирлянди от боядисани яйца, клонки и ленти. Странен е и древният обичай през Страстната седмица- църковните камбани да напускат страната, за да „отидат“ в Рим. Връщат ги на Великден, като на срещнатите по пътя деца се подаряват шоколадови камбанки и раковини.

Easter-in-switz

Великден в Нова Зеландия

Великденските празници в Нова Зеландия са станали по-светски през годините, тъй като фестивалът е повече за шоколадовите яйца и зайци. Хората си взимат почивка, тъй като е един прекрасен дълъг уикенд.

Великден в Холандия

Известен като Pass Zondag на холандски, Великден е свързан със специални ястия в Холандия. Кръстът представлява основният символ на Великден, който е украсен с цветя.

Великден в Дания

Известен като Pеske на датски, Великден е най-важният празник в скандинавския регион на Дания. Той се чества с цветни традиции, които формират част от националното наследство на Дания.

Великден в Унгария

Пролетния фестивал на Великден се празнува с народните традиции в Унгария. Великденските яйца се разглеждат като по-скоро декоративен елемент, отколкото като част от традициите в Унгария. В Унгария мъжете напръскват жените от семейният и приятелският кръг с одеколон „лочолкодаш“. Този обичай вероятно има връзка с плодородието. После дамите ги черпят с яйца, сладкиши и алкохол. Яде се пушена шунка с яйца и хрян.

Великден в Израел

Хиляди поклонници и туристи пътуват от всички краища на света в Израел, за отбелязване на светия празник на Великден в Светите земи, от Ерусалим. Свещения огън и светлините от свещи символизират Възкресението на Исус.

easter-in-israel

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.