Как да се подготвим за пътуване?

Ще пътувате в чужбина за Коледа и Нова година 2013? Ако е така, планирайте пътешествието си предварително. Повечето дестинации изискват само няколко седмици подготовка, но има и такива, за които може да се наложи подготовка от няколко месеца. Проучете Вашата коледна или новогодишна дестинация, за да знаете какво да очаквате от нея. Тук сме Ви подготвили няколко основни съвета за това, как да се подготвим за пътуване в чужбина.

Пътуване в чужбина - АСТРАЛ Холидейз

Паспорт

За да си издадете червен паспорт в България ще имате нужда от няколко неща:

– Справка за постоянния адрес

– Лична карта

– Платена такса от банка

– На място се попълва заявление за издаване на Червен паспорт

Снимка не Ви е необходима, защото от няколко години снимките се правят на място.

Проверете визовите изисквания за Вашата дестинация

Държавите, участващи в програмата за безвизово пътуване VWP, дават възможност на граждани от определени страни да пътуват без визи. Задължително проверете дали желаната от Вас дестинация е включена в програмата, а ако не, разберете при какви условия се издава виза.

Проверете изискванията за имунизации

Някои страни имат изисквания за определени имунизации, затова разучете дали това важи и за вашата дестинация. Имунизациите по принцип са задължителни, но страните, в които се изискват са много малко. За повечето страни няма да имате нужда от имунизация, но за всеки случай се уверете в това преди да предприемете пътуване в чужбина.

Научете малко език

Запомнете основната дума „име“ или цялата фраза „ Как ти е името“, тъй като това ще е едно от първите неща, които ще Ви попитат. Също така няма да е зле да научите какво означават  някои основни жестове с ръцете, защото в някои страни те могат да бъдат обидни.

Проверете електрическите стандарти в Интернет

В зависимост от това къде отивате може да се наложи да използвате адаптер или конвертор за намаляване волтажа на тока. Някои уреди, които носите със себе си, може да не работят при електрическите стандарти на вашата дестинация, като дори може да бъдат сериозно повредени от това.

Научете нещо за местната атмосфера, обичаи, нрави, култура

Няма да е лошо да се запознаете с местните обичаи и култура, по този начин ще научите интересни работи за местното население. Информация за това лесно може да се открие в интернет – като отправен сайт може да използвате сайта на правителството на вашата дестинация.

Разучете за местното облекло

Ако ще пътувате в мюсюлманска страна, където повечето жени се обличат скромно, ви препоръчваме да избягвате дрехи като къси панталони и потници, като цяло всичко по разсъблечено, защото това може да се приеме за обида в дадената страна.

Подгответе си багажа разумно

Потърсете информация заа авиокомпанията, с която ще пътувате. Вижте какви са разпоредбите за тегло на багажа и други важни изисквания. Взимането на много багаж в чужбина е грешка, затова подгответе само неща и дрехи от които наистина ще имате нужда.

Дръжте се добре с местното население

Бъдете отворен и позитивен спрямо местното население на вашата дестинация. Основното, което трябва да запомните в тази точка, е да бъдете наблюдател на културата им, но не и съдия.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.