Истанбул – Вратата към ориента…

Ако искате да прекарате една вълнуваща почивка на място с красив пейзаж, велика история и богата култура, то Истанбул е градът, който трябва да посетите. Това е един великолепен град със зашеметяваща красота. Величествени дворци и вили стоят в непосредствена близост до малки къщи с червени покриви, а куполи и минарета  допълнително украсяват пейзажа на града.

1451984_768965493120579_615703709_n

Има едно място което привлича повечето туристи, заливът Златен рог и Босфора. С чистата си синя вода и красивите пейзажи по брега, той се превръща в един от най-привлекателните проливи в света. Над пролива са изградени два невероятни моста. Преминаването през един от тях е едно наистина вълнуващо изживяване. Златния рог е едно много красиво, естествено пристанище, а когато гледате към него слънцето направо се топи във водата.  В действителност това е и причината, поради която се нарича Златен рог. Когато слънчевите лъчи докоснат водата, тя се превръща в злато.

BOSFORA

Най-известните паметници, джамии, дворци и забележителности се намират върху триъгълния полуостров Султан Ахмед, който е дом на Стария град на Истанбул. Там се намират двореца Топкапъ, Синята Джамия, Света София, площадът Хиподрум и Капалъ чарши, която е най-големият пазар на света с повече от 4000 магазина, които продават сувенири, дрехи и лакомства. Други забележителности в старата част на града са Музеят на турското и ислямското изкуство,  Археологическият муей и Музеят на мозайките, в които са събрани голяма част от историята, съкровищата и културата на цяла Турция.

Истанбул е единственият град в света, който е разположен на два континента, Европа и Азия.  В миналото Старият град и някои малки села и области са били създадени в европейската част на града. В продължение на много години те са се свързвали и така се е създал Истанбул. Въпреки това всяка част от града съществува като отделна административна единица, с различни кметове, съвети и бюджети.

От другата страна на Златния рог Истанбул е много модерен и космополитен град. С многобройни магазини, барове, ресторанти, клубове, кина, художествени галерии, книжарници, църкви и джамии, всички те са част от голямата мозайка на града. Най-луксозният  квартал в града е Нишанташъ, по улиците на който се намират елитните ресторанти, дизайнерски бутици, модерни барове и изискани кооперации. Въпреки старата си част, Истанбул е един модерен и европейски град, а жителите му имат съвременен начин на живот.

istanbul3

IMG_0030

Истанбул е един от най-големите мегаполиси в света с население над 15 милиона души. Това прави живота в града едно постоянно предизвикателство. Все повече хора се местят в азиатската част на града, която напоследък привлича все повече и повече туристи. Истанбул е зашеметяващ град, който определено има какво да ви предложи.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.