Малта и тайнството на рицарите

1

Перлата на Средиземно море, посредник между Европа и Африка, скромна и все пак толкова богата и интересна – това е Малта. Разпростираща се само на 136 км2, това е една от най-малките и най-гъсто населени страни в света.

Столицата й Ла Валета оглавява списъка на най-малките столици в Европейския съюз. Но размерите не трябва да заблуждават – Малтийските острови се радват на над седем хилядна история, оставила на територията им безброй исторически, културни и архитектурни артефакти, които привличат туристи от всички краища на света. Топлият климат и фактът, че официален език в Малта (освен малтийския) е английски, също помагат островите да са толкова популярна дестинация.

malta9

Ние в АСТРАЛ Холидейз добре познаваме дестинация Малта. Знаем колко впечатляваща е катедралата St. John и известната картина на Караваджо “Обезглавяването на св. Йоан Кръстител”. Потапяли сме се в духа на историята в Палата на Великия магистър (отворен от 10:00 до 16:30, 10 евро вход), сега седалище на президента на републиката. Разхождали сме се из стаите на двореца Каса Рока Пикола (отворен от 10:00 до 16:00, почивни дни – неделя и официалните празници, вход 9 евро), пазещ в себе си неповторими сцени от живота на малтийската аристокрация. В тази статия обаче ще се потопим още по-дълбоко в този малък културен оазис на Средиземноморието. Сложете удобни обувки, въоръжете се с голяма доза любопитство – отиваме на пътешествие из малките тайни на малката Ла Валета!

2

Столицата на Малта е в списъка на ЮНЕСКО заради своята богата колекция от Барокова архитектура. Дори и само да се разхождате по улиците на града, ще можете да се насладите на високите военни стени, които го ограждат, на големите куполи и кули на църквите, на красивите сгради с малки балкончета, от които жителите любопитно наблюдават света навън.

3

В бароков стил е Археологическият музей, който ще ви представи скулптури и сечива от 5200 години преди Христа. Гордост на музея са и добре запазените малки женски фигури в различни пози, най-известната от които – Спящата дама, е на над 5000 години. Други интересни артефакти включват керамика и бижута от Бронзовата ера. Музеят е отворен всеки ден от 08:00 до 19:00. Входът е 5 евро, а цената за ученици и посетители над 60 години е 3.50 евро.

4

Друго интересно място са градините Upper Barrakka. Те са перфектно място за почивка и предлагат неповторима гледка към града. Създадени са през 16 век за почивка на рицарите, населявали по това време острова. За удобство на туристите има паномарен лифт, който се изкачва до градините. Много важно е да внимавате кога посещавате Upper Barrakka. Всеки ден в 12 на обяд стреля оръдие, част от батареята на Ла Валета, така че поглеждайте часовника си, за да не се стреснете от силния изстрел.

5

В модерната част на Ла Валета се отличават три постройки, дело на световноизвестния архитект Ренцо Пиано (прочул се с парижкия център за модерни изкуства Помпиду, небостъргача Шард в Лондон и кулата на New York Times). Градската порта и Парламента, за които са използвани красивите кремаво оцветени камъни от кариера в Гозо (съседния на Малта остров), са първото постижение на Пиано, а реновацията на старата опера, разрушена от бомбандировки по време на Втората световна война, носи истинския дух на италианския архитект.

6

За по-приключенски настроените от вас АСТРАЛ препоръчва разходка по крайбрежието на Ла Валета, където можете да видите скрити естествени басейни, изсечени в скалите от морето, да разгледате тайните тунели, свързващи укреплението св. Елмо с брега, да се насладите на невероятната гледка, откриваща се към Голямото пристанище. Между Средиземноморския конгресен център и театъра Malta Experience (в който можете да гледате документален филм за богатата история на острова, достъпен на 16 езика, всеки ден без 01.01, срещу 12 евро) започва каменна пътека. Тя ще ви отведе към безлюдния бряг на Ла Валета, който още пази спомени за страшни битки и велики победи.

Вижте офертите ни за Нова Година 2017 в Малта с полет от София ТУК

Автор: Оля

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.