ИЗБЕРИ СВОЯТА ПОСОКА ЗА НОВА ГОДИНА 2015: ЛАЗУРНИЯ БРЯГ

1

Лазурният бряг – това е едно райско място, което съчетава по неповторим начин пищни екзотични паркове и естествени пейзажи, безлюдни заливи и модерни плажове, невероятен лукс и автентичен селски колорит, динамика и атрактивност, спокойствие и задушевност – една необикновена хармония между природата и съзидателния стремеж у човека, между творческия порив и естествената неподправеност…

Заключен между Мантон /Menton/ и Йер /Hyeres/, по отношение на административното деление, Лазурният бряг е част от департамента Крайбрежни Алпи, а географски принадлежи на района Прованс, който е разположен в югоизточната част на Франция. Тази средиземноморска зона е една от най-впечатляващите както благодарение на природната си красотата, така и заради неустоимото очарование и аристократичен блясък на нейните крайбрежни селища. Наречена е Лазурен бряг едва в края на 9 век от поета Стефан Лиегард.

Територията на този крайбрежен район не е еднообразна. Първата част, наречена Ривиера, между Ментон и Ница /Nice/, представлява разнороден, много живописен отрязък, в който скалистите склонове на предпланините сякаш се вливат във водите на Средиземноморието. Частта между Ница и Кан предлага един доста по-спокоен изглед, преобладават големи пясъчни заливи с изумителна красота. Следва крайбрежният отрязък Естерел, между Кан /Cannes/ и Сен Рафаел /Saint Raphael/, известен с неповторимия вид на червеникавите скали, които стремително се спускат право към морето. Накрая се намира отрязъкът Мор /Maures/, в който са разпръснати последните склонове на планината, чийто масив се извисява величествено зад крайбрежната ивица.

2

Морето, което тук има кристални отблясъци,  и неговите красиви плажове с фин пясък са несъмнено най-голямото преимущество на района. Разнообразието от градски и частни плажове е много голямо. Тези в Монте Карло, Ница, Антиб, Кан, Кап Фера, Сен Рафаел, Сен Тропе са само най-известните.

Всяко селище на Лазурния бряг, от големия град до малкото рибарско село, притежава значимо историческо, артистично и културно богатство. Градската инфраструктура съчетава концепции от различни епохи, които се вписват успешно на фона на останки от римската епоха, сгради от Средновековието, носещи белезите на провансалско, дори тосканско влияние; замъци от 16в., разкошни образци на барока, елегантни вили, частни резиденции, забележителни обществени сгради от 19в., изтънчени  творби от началото на 20в. и впечатляващи архитектурни произведения от 50-те години както и модерни комплекси, плод на архитектурния гений на последните десетилетия, които предизвикват у някои истински възторг, а у други безпощадна критика.

Ница

Nice Tour de France

Ница е кралицата на Лазурния бряг. Приет за  столица на района, градът е на пето място по население във Франция. Развива се динамично в областта на индустрията, науката и високите технологии. Едновременно елегантна и достъпна, Ница притежава очарованието на средиземноморските градове, в които е истинско удоволствие да се потопиш. Тук дори и през зимата терасите на кафетата са приятно място, откъдето човек може да се наслаждава на гледката на прочутия булевард Промнад дез Англе /Promеnade des Anglais/, винаги в зеленина и цветя, който се извива по протежението на залива на Ангелите /la Baie des Anges/, от едната му страна  се редят много плажове, а от другата – луксозни хотели, сред които и прочутият палас Негреско /Le Negresco/.

Ница е лъскав град, кипящ от живот, със свой собствен характер. Ще ви изненада с бароковия стил на някои сгради и замъци по хълмовете на Мон Борон /Mont Boron/ или с причудливите архитектурни творения от времето на Бел Епок /началото на 20в./, с цъфналите градини  на хълмовете на парка Шамбрюн или на площад Масена /Massena/, погледът ви ще се насити с красота.

4

Но само разходка из живописните тесни улички на стария град, край фасадите в топли цветове, може да ви накара да усетите духа на града и неговите жители – горди със своето славно минало, със своя собствен диалект /le Nissard/ и характерните с изкусните си аромати местни ястия: Писаладиер /les Pissaladieres/- баница с лук, аншуа и маслини; Рататуй /Ratatouille/ – домати, патладжани, тиквички, Пан Баня /Pan Bagnat/ – хляб със зеленчуци, като всичко е обилно полято със зехтин и гарнирано с местните ситни, черни маслини “кайет” /les caillettes/.

Ница е един изключително атрактивен и забавен град, огласяван през лятото от звуците на Международния джаз фестивал, оживяван от прочутата битка с цветя, в която участват най- красивите момичета на Лазурния бряг…Всеки ден на Cours Saleya се разгръща огромния пазар на цветята, който придава на града невиждан колорит.

Едно от най-очарователните кътчета на града е Старият град – лабиринт от малки и тесни улички, пълни с бистра, кафенета, галерии… Изкачването ви по 213-те стъпала до хълма Льо Шато ще бъде възнаградено – откриват се великолепни градини и водопади, както и възхитителни гледки към булевард „Промнад дез Англе” и яхтеното пристанище.

5

Впечатляващи туристически обекти са руската катедрала „Свети Николай”, най-големият православен храм в Западна Европа; Катедралата на Ница – основен религиозен храм на града, посветен на Успение Богородично и Дева Мария; Базиликата „Нотр Дам”- римокатолическа базилика в неоготически стил, разположена в центъра на Ница; площад „Масена”, един от символите на града, от който поемат малки живописни улички като Paradis и rue de la Liberté и големи търговски булеварди и променади; Операта, построена през 1885 г. като препратка на Palais Garnier в Париж…

Ница категорично е град на изкуството и културата. След Париж, това е градът, в който има най-много музеи, културни и исторически обекти. Едно наистина впечатляващо с артистичния си дух място. В началото на 20 век Ница е запазена територия за много велики творци: Тулуз Лотрек, Модиляни, Дюфи, Реноар, Пикасо, Превер, Ницше, Арагон, Толстой, Мопасан, Берлиоз, Бизе… и още – Шагал и Матис, чиито домове днес са превърнати в прекрасни музеи. Ще добавим и Музея за изящните изкуства, с платната на Моне, Дега, Сисле и скулптурите на Роден; Музея на Шагал; Музея на Матис; Музея на модерното изкуство… Ница притежава шедьоври, на които би завидяла всяка световна столица на изкуствата.

6

Бляскава, модерна, динамична, но и съхранила вековна история и култура, многолика и пъстра, Ница е едно от неустоимите туристически кътчета, което вълнува „на макс” и оставя силни впечатления в своите посетители.

Монако

7

Княжество Монако е част от тези вълшебни и много престижни места, които се радват на световно признание. Намира се между нос Ай и Мантон. Монако е една малка, независима, автономна и просперираща  държава. Тя има свое правителство, свой министър-председател, свой държавен глава и Негово Височество Принц Албер. Династията Грималди е начело на княжеството от 700 години!

Монако е безспорно привилегировано място. Представете си една малка столица /1,95 кв.км/ в пълен разцвет, стъпила здраво на Лазурния бряг, приказен природен декор, изграден на фона на планината /впрочем, наричат градът “скалата”/, няколко небостъргача, слънце почти през цялото време, блестящо поддържани паркове и градини навсякъде, луксозни бутици, изтънчени ресторанти и хотели, луксозни елегантни и спортни дрехи, последен “писък” на модата, зашеметяващи автомобили от най-висок ценови и стилов клас по прочутите завои на Монте Карло… Вие сте в Монако!

9

Този истински малък рай е едно от най-модните и прочути места в света, любимо място за среща на папараците. Още нещо от любопитната информация за княжеството: монакското гражданство е едно от най-мечтаните за много от  заможните спортисти, актьори, топмодели, бизнесмени…., защото миниатюрната държава е данъчен рай. Да добавим за разкош високия стандарт, суперлуксозните хотели и ресторанти, легендарния нощен живот, казината, яхтените пристанища… Може би не случайно жителите на Монако са най-близо до безсмъртието, това страната с най-висока средна продължителност на живота  – 90 години.

Задължителният туристически маршрут започва от Монаковил, старото укрепено селище, кацнало на върха на огромна скала, вдадена в морето. Тук се намират Дворецът на фамилията Грималди, Музеят на Наполеон и катедралата „Сейнт Николас”, в която е пограбана Грейс Кели, Океанографският музей и Аквариума. Впечатляващи места са японската градина край „Грималди Форум и двете пристанища – Порт Еркюл и порт Фонвией…

dscn3181

Монако е изключително, наричано „княжество на богатите и известните”, а също и на всички, които желаят да бъдат богати и известни, мястото, което ще ви срещне с най-скъпите яхти, в което можете да опитате късмета си в легендарното казино в Монте Карло, да отдъхнете в едни от най-красивите паркове…

Пъстроцветната броеница по крайбрежието на Средиземно море, включваща Мантон, Монако, Ница, Антиб, Кан, Сен Тропе…, известна като Лазурния бряг,  очарова с естествената си красота. Тук природата наистина е изсипала своята цветна и лазурна щедрост чрез закътаните живописни заливи, украсени от дълги плажове и градини, ухаещи на мимози, рози, хризантеми…, с тежки сенки от палми, евкалипти, лимонови и портокалови дървета. Но отвъд природната хубост голяма притегателна сила има характерната за Лазурния бряг симбиоза от традиции, модернизъм и творческа активност. В нея се раждат туристически забележителности  и шедьоври на световната култура, които могат да намерят своето място  само и единствено в тази необикновена „среда”…

Вижте офертите на АСТРАЛ Холидейз за Нова година 2015 на Лазурния бряг с полет от София

Едно мнение по „ИЗБЕРИ СВОЯТА ПОСОКА ЗА НОВА ГОДИНА 2015: ЛАЗУРНИЯ БРЯГ“

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.