ИЗБЕРИ СВОЯТА ПОСОКА ЗА НОВА ГОДИНА 2015: Лисабон & Порто

1

Португалия – толкова слънчева, усмихната и шарена. На края на Европа, тя пази великия дух на Стария континент, но същевременно е събрала вкусове от цял свят. Португалците говорят странно, но всички ги разбират чрез магията на музиката, танците и вкусните им гозби. Лисабон и Порто са най-големите градове и привличат множество туристи всяка година, но републиката крие своите малки тайни в красивите крайбрежни курорти, любими на известни личности от цял свят, в цветните замъци и златни плажове.

В Португалия се намира най-западната точка на континента Европа (Кабо де Рока), но тази слънчева страна събира най-доброто от четирите посоки на Света. АСТРАЛ Холидейз ви кани на едно новогодишно приключение из съкровищата на страната на фадото и портото.

Лисабон е най-големият град и столица на Република Португалия. Сам по себе си той е уникален, главно защото копира други градове (дори жителите на града се шегуват с това). Но тук няма как да сме по-далеч от истината! Да, мостът 25 април над река Тежу има голяма прилика с Golden Gate в Сан Франциско. Да, както и в Рио де Жанейро, на един хълм над Лисабон се издига статуя на Исус Христос. И спираме до тук. Всичко друго в града е автенично португалско.

2

Лисабон е разположен на няколко хълма, което означава две неща – ще са ви нужни удобни обувки и на определени места в града се разкрива прекрасна гледка към красивите къщи, тесните улички, реката и океана. Такова място е Замъкът св.Георги, в който освен да седнете на някоя пейка и да се полюбувате на гледката, можете да разгледате самото укрепление, датиращо от 6 век. През многовековната история на града замъкът е под влияние на много култури, а до 16 век е бил дом на кралското семейство. Отворен е всеки ден от 09:00 до 19:00, входът е 8.50 евро за възрастни. Има намаления за ученици, студенти и посетители над 65 години.

3

Друго високо място е асансьорът Санта Жуща (Santa Justa). Дизайнът му е дело на един от учениците на Густав Айфел и впечатлява с желязната си конструкция в нео-готически стил. Целта му е чисто пратическа – да свързва два от кварталите на Лисабон, но с годините се е превърнал в един от символите на града, място, което открива спираща дъха гледка към най-слънчевата европейска столица. Асансьорът работи всеки ден от 07:00 до 21:00.

4

Ако височините не са ви любими, Лисабон има какво да предложи и на вас. Тръгвайки от пристанището нагоре по павираните улички, ще видите малки магазинчета за азулежу (автентични керамични плочки), от които звучи романтичното фадо. Можете да седнете в някое малко кафене или ресторант между старите къщи и спокойно да хапнете морски деликатеси или традиционните португалски сладкиши – пащел де ната. Всичко това под спокойните звуци на преминаващите жълти трамваи.

5

В новата част на града или т.нар. Парк на нациите се намира едно от модерните чудеса на Лисабон – Океанариумът. Хващате метрото от центъра и за няколко минути сте в друг град – високи сгради, модерна архитектура, стъкло, метал и много вода. Гордостта на новата част е Океанариумът – 7000 м3 вода, над 100 вида водни обитатели, над 1 милион посетители годишно. Построен за Световното Експо през 1998г., това е един от най-модерните и впечатляващи водни музеи в световен мащаб. Отделете поне няколко часа и 14 евро (9 евро за ученици и посетители над 65 години), за да се разходите из това постижение на човешкия напредък – заслужава си! Океанариумът е отворен всеки ден от 10:00 до 19:00.

6

От впечатляващия Лисабон се насочваме на север към Порто – вторият по големина град в Португалия. Той по нищо не отстъпва на по-големия си брат и предлага на посетителите си много повече от чаша портвайн (тъмното подсладено вино става слабост на всеки, опитал го, особено в романтичната атмосфера на Порто).

7

Започнете с разходка в красивия квартал Ribeirinha, за да усетите истинския дух на града. По улиците има много заведения и магазини, а гледката към река Доуро и моста Дон Луиз I е незабравима. Мостът е открит през 1886г., а с дължината си от 172 м е бил първенец по онова време.

8

Любителите на историята могат да открият много скрити местенца в Порто, които разказват за богатото минало на португалския град със заслуженото прозвище Непобеждаван – устоявал е на нападенията на маври и римляни, на Наполеоновите войски. Едно такова красиво място е гарата Sao Bento. Стените в главната зала разказват историята на тези земи. Цветните плочки датират от 1916г., когато е построена и самата гара, действаща и до днес.

9

Palacio da Bolsa е огромен дворец в неокласически стил, завършен през 1891г. Сградата е построена като фондова борса, а в момента е по-скоро музей, като обиколки на различните богато украсени помещения се правят всеки ден от 09:00 до 17:30 с обедна почивка между 12:30 и 14:00. Входната такса е 7 евро, а за ученици и посетители над 60 години има намаления.

10

За почитателите на модерното изкуство АСТРАЛ Холидейз препоръчва музея Serralves. Самата сграда и красивите градини около нея (18 хектара) си заслужават посещението, а експозицията вътре в музея прилича на тази в световноизвестния Гугенхайм – просто няма постоянна такава.

11

Вижте офертите на АСТРАЛ Холидейз за Нова година 2015 в Лисабон & Порто с полет от София

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.