Закинтос – Едно преживяване, което никога няма да забравите!

Остров Закинтос (Zakynthos) или както още се нарича Занте е третият по големина остров, принадлежащ към групата от Йонийските острови. Обхваща 405 кв.км, където живеят малко повече от 35,000 жители и се намира на 300 км западно от Атина и на 9.5 морски мили от брега на остров Полопонес, от където се стига с редовен ферибот.

Закинтос - АСТРАЛ Холидейз

Климатът на Закинтос е мек средиземноморски с преобладаващи валежи от дъжд от Ноември до Януари. Островът е с богата растителност и с интензивно земеделско производство като се отглеждат предимно маслини, цитрусови плодове и стафиди, както и цветя.

Топлите морски води, които обливат брега, благоприятстват за особено дългия туристически сезон (от Май до края на Октомври). Закинтос е обект на международен интерес. Най-вече, защото в южната част на острова преобладават защитените от изчезване костенурки Карета.

caretta turttle

В западната скалистата част на бреговете вирее Средиземноморският тюлен Монах, който също е защитен от местните административни органи.

Mediterranean-monk-seal

През последните години островът е претърпял прогресивно развитие, за да предложи на туристите модерни инфраструктури, запазвайки традиционния аспект, който все oще е видим в ресторантите, по брега на морето и в малките селища. Този традиционен аспект на миналото заедно с радостта от живота и гостоприемството на неговите жители ще Ви докосне още от първия ден.

beach-zakynthos

Как да стигнете до острова?

Със самолет – много лесен и  достъпен начин. От Атина с ежедневни полети от 45 минути. По време на летния период Закинтос е пряко свързан с много европейски градове с чартърни полети. Има и полети свързващи Закинтос до Кефалония, Корфу, Превеза ( Лефкада).

С кораб – от Италия с отклонения от пристанищата на Триест, Венеция, Анкона, Бари и Бриндизи можете да стигнете до Патра с ферибот. От Патрос в продължение на 60км до крайбрежието на град Килини. От Килини има ферибот до Закинтос, като пътуването е около един час и половина. От Закинтос можете да стигнете до Кефалония също чрез ферибот. Пътуването е около един час.

С автобус – има автобуси от Закинтос до Атина (5 часа), Петрас (2 часа) и Салоника (9 часа).

transportation-zakynthos

Как да се придвижвате на острова?

В допълнение към автобусната линия, която свързва острова с местните дестинации, пътната мрежа на Закинтос е много добре организирана. Изключително удобно е да се наемат велосипеди, мотоциклети, автомобили или джипове. Освен това има много туристически обиколки на острова с автобус, джип или с лодка, организирани от много туристически агенции. Лодките са другата опция за транспорт. Те са в допълнение към добрите места за разтоварване. Винаги е възможно да се наеме лодка или да се възползвате от услугата „водно такси”.

water taxi

Кога да посетите Закинтос?

Май: Летният сезон започва с горещите дни и свежите вечери. По това време на годината Закинтос не е така силно пренаселен и е идеален за туристи, търсещи спокойствие и уединение на плажната ивица. Морската вода е спокойна, тъй като няма силни ветрове. Ще имате възможност да се насладите спокойно на прелестната природа на Закинтос, наситена с цветя.

 Юни: През този месец, климатът там става много горещ и се превръща в перфектното място, за да се излежавате по цял ден на плажа. Също така температурата на морската вода става много подходяща и плажовете се пълнят, именно поради тази причина.

Юли: Е много горещ! Но свежият полъх на вятъра ще Ви спасява нощно време! Туризмът в този месец значително се засилва. Туристи от цяла Европа идват да прекарат почивката си на Закинтос точно този месец! За да може да спите по-спокойно през нощта, по-добре е да имате климатик.

Август: Същото горещо време, както през Юли, но с повече влажност. През този месец ще видите Закинтос пълен с туристи, особено от Италия, които пълнят плажовете през деня и нощните клубове през нощта. Това е идеалният месец за тези, които обичат тълпите от хора и нощният живот!

Септември: Температурите започват да бъдат поносими и плажовете са по-малко пренаселени, перфектни са в обедните часове. Има няколко дъждовни дни, които променят синьото небе. Това е идеалният месец за почивка в контакт с природата, без масовия туризъм.

Климат

През летния сезон, от Май до Октомври, дъждът е много рядък, а температурите са между 30 ° и 40 ° C.
Типичен за острова е полъхът в късния следобед от север на юг.

people-on-zakynthos-beach

Основна информация за Гърция

 Документи: Ако сте граждани на ЕС нямате нужда от специални документи, за да посетите Гърция. Единствено личната карта ще Ви е необходима. Всички останали граждани се нуждаят от паспорти. За повече информация, можете да се свържете с посолствата или консулствата в Гърция.

Животни: Преди да пристигнете на острова ще Ви е нужен документ, с който да докажете, че домашният Ви любимец не пренася зарази. Валидността на документа трябва да е повече от 12 месеца. Повече от 6 месеца е за кучета и котки и трябва да бъде издаден най-малко 6 дена преди заминаването.

Облекло: Само в църкви и манастири е нужно подходящо облекло ( панталони или дълги поли, тениска с ръкави). Някои църкви предлагат шалове и ги дават на посетителите преди да влезнат.

Часова разлика: Часовото време в Гърция е като в България – с два часа напред по Гринуич. Както навсякъде в Европа и в Гърция през летния сезон (Март – Септември)  лятното часово време е ефективно.

Нещо любопитно… Времето в Гърция е считано по много особен начин. Тук времето не работи. Няма такова понятие „точно на време”, часовникът е просто аксесоар. Самите гърци са наясно като „не си дават зор” във всеки един аспект ( но не и в отношение на туристите и обслужването), до такава степен,че „Средното гринуичко време” , се счита при тях като „Сега е гръцко време”!

Електричество: Контактите в Гърция са двойни, затова само ако ползвате тройни ще се наложи да си вземете адаптер.

Пътища: Островът притежава ефективна пътна мрежа. С главни пътища, вторични и такива, които не са асфалтирани, водещи до най-немислимите места. Пътищата на Закинтос не винаги са изрядни, затова внимавайте и винаги си слагайте колана!

Телефон: Има много публични телефонни кабинки от който е възможно да се обадите с предплатени карти или ако нямате такава да я закупите от най-близкия магазин. Възможно е да проведете национални и международни телефонни обаждания и от офиса на ГОТ ( гръцката организация по телекомуникации), който е отворен от Понеделник до Петък от 08:00 до 14:00 часа.

Валута: Като един член на ЕС, валутата е Евро. Най-често плащанията с кредитни карти се използват при заплащането на нощувка, ресторант, наеми и др.. Също така пътническите чекове може да се обърнат във всяка банка или обменно бюро. Бакшишът не е задължителен, това е Ваше решение.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.