Дубровник – красивата перла на Адриатика

1

Дубровник, перлата в короната на Хърватия, е един очарователен град, заобиколен от блестящите води на Адриатическо море. Самият Джордж Бърнард Шоу е бил толкова възхитен от това приказно място, че по време на  визитата си тук, той възкликва: „тези, които търсят рая на земята, трябва да дойдат в Дубровник“. И наистина, това със сигурност е едно от най-красивите места в света, където древна история и природна красота живеят в пълна хармония.

В Дубровник всеки посетител би могъл да открие своето собствено кътче рай. Нека разберем защо!

Ако сте любител на историята и изкуството, Дубровник определено би могъл да задоволи жаждата ви за познания. Тук може да се насладите на една романтична разходка из мраморни улици, криволичещи между елегантни барокови сгради, и едновременно с това да се потопите в един старинен свят на зрелищни църкви, манастири, скулптури и фонтани.

През 1979 г. градът е включен в Списъка на световно културно наследство на ЮНЕСКО и никак не е трудно да разберем защо. Старият град и многото му забележителности, включително добре запазените градски стени, покрай които можете да се разхождате, са една от главните атракции в Дубровник. Крепостните стени, построени през средните векове, са с дължина от около 2 метра и са надграждани с течение на годините с множество кули и бастиони, от където се открива величествена гледка към града, морето и околните острови.

2

Църквата Св. Блез, Княжеският Дворец, Францисканският и Доминиканският манастири, най-старата синагога в Европа са само част от всички красиви сгради, които придават на Дубровник напълно уникален вид. Всяка обиколка на Дубровник включва и посещение на Морския музей, с експозиции, улавящи вековния пристанищен дух на града, както и Етнографския музей и Художествената галерия.

Ако искате да огледате града от птичи поглед, може да вземете лифта до хълма Сърдж. Разрушеният напълно по време на войната през 1990г. кабинков лифт дълги години не е бил ремонтиран, чак до 2010г., когато е  пуснат отново в експлоатация за радост на туристите. Изкачването до върха отнема само 3 минути и след като вече сте там, пред вас се открива удивителна гледка към Адриатическото крайбрежие и каменния град. На върха на хълма, освен кафе и ресторант, ще откриете и Музеят на Хърватската война за независимост с експонати, показващи защитата на  Дубровник по време на войната от 1991 до 1995г.

3

Чистите плажове и кристалната синя вода около градските стени на Дубровник неизменно пленяват посетителите си със своя чар. Плажовете в  региона са много и са разнообразни, отговарящи на всякакви вкусове и предпочитания: скалисти плажове или такива с малки камъчета или нежен пясък, многолюдни или уединени, подходящи за деца или нудисти. Повечето от плажове предлагат на посетителите си и други развлечения наред със спокойното море и греещото слънце, като кафе-барове, ресторанти, тенис кортове, детски площадки, басейни, както и възможност за отдаване под наем на спортни съоръжения. Най-популярните от обществените плажове на Дубровник са Бане, Лапад и Копакабана.

4

На десет минути с лодка от пристанището на Стария Град на Дубровник се намира остров Локрум, красив горски резерват под закрилата на ЮНЕСКО и любимо място за плажуване и екскурзии. Локрум е дом на едно малко солено езерце, свързано с открито море и носещо интересното име Мъртво море. Подобно на своя съименник, езерцето е известно с това, колко лесно е да се плува в него. В Локрум може да се полюбувате на ботаническата градина и нейната интересна колекция от евкалипти, кактуси и сукулентни растения. Една от уникалните особености на острова е, че неговите единствени жители са пауни, пренесени тук от Канарските острови преди около 150 години.

5

Кухнята на Дубровник следва тенденцията на съвременното питателно готвене. Кратката топлинна обработка на храните и изобилието от риба, зехтин, зеленчуци и домашно отглеждат билки са причина тази кухня да се смята за много здравословна. Нещата, които със сигурност трябва да опитате, са първокласната пушена шунка, овчето сирене, зреещо в зехтин, салатата от октоподи, пържена цаца и сардини на скара. Дубровник предлага множество места, над 60 ресторанта, където може да опитате тези вкусотии. Не забравяйте да поседнете и в някое от кафенетата по главната улица Страдун и да наблюдавате живота, който кипи около вас. Нощният живот в Дубровник е най-вече концентриран в Стария град, където може да откриете приветливи барове.

6

Множество възможности за настаняване, отговарящи на различни бюджети, също приветстват посетителите на Дубровник. Ако планирате екскурзия или почивка, непременно си помислете дали търсената от вас дестинация не е точно Дубровник, защото това е мястото, което със сигурност ще ви омагьоса с неповторимия си чар!

Разгледайте офертите ни за почивка в Дубровник ТУК

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.