Дубай – Туристическа информация и съвети за пътуване

Въпреки че е една от най-либералните страни в Близкия изток, Дубай все пак е мюсюлманска държава и трябва да знаете някои основни неща, за да не обидите местното население. Освен това, съветите описани тук ще Ви помогнат да планирате всичко необходимо, преди да отпътувате за своята почивка или Нова година в Дубай.

Най-доброто време за почивка в Дубай

Най-доброто време за посещение на Дубай определено е през периода от ноември до април, защото времето тогава е много приятно и не е толкова горещо, както през летните месеци. Летните температури достигат до 48 градуса и не Ви препоръчваме да планирате своята почивка тогава. По време на празника Рамазан е идеалният период, ако се интересувате от исляма, но ако имате намерение да се отдадете на пазаруване, ресторанти и барове, то тогава не е препоръчително да планирате почивката си по това време на годината. Ако сте любители на спорта може да посетите Дубай по време на някое от множеството спортни събития, който се провеждат в града.

Почивка с деца

Малките деца са добре дошли в Дубай, точно както във всяка друга част на света. Дубай е дестинация, която всички деца ще обикнат. С изобилие от забавления, специални увеселителни паркове, зелени площи, паркове, басейни и развлекателни центрове, Дубай е едно магическо място за всяко дете. Някои от по-добрите хотели предлагат и специална детска храна, както и услуги за гледане на деца.

Пътуващи жени

Дубай е безопасна дестинация за всяка жена. На жените е разрешено да шофират, да ходят на работа и да извършват нормалните за всеки човек дейсности. Като цяло отношението към жените тук е много либерално, за разлика от някои други страни в Персийския залив. Въпреки това, ако пътувате сама е добре да знаете, че Дубай е място, което силно се придържа към своята религия и традиции. Желателно е да избягвате носенето на тесни или разголени дрехи, когато сте извън хотела или клуба. За предпочитане са по-широките панталони и ризи с дълги ръкави. При общуване с местните жители е желателно да изчакате първо те да Ви подадат ръка, тъй като някои благочестиви мюсюлмани предпочитат да не се ръкуват с жени.

Пътуване със специални нужди

Международното летище в Дубай има специална зона за обслужване на пътници със специални нужди. Следователно пътниците в затруднено положение и инвалидни колички получават специално обслужване. Някои от по-луксозните хотели разполагат с помещения, специално предназначени за инвалиди, а в големите молове има инсталирани съоръжения, които им предоставят свободен достъп навсякъде. Дори и някои таксита са специално оборудвани, за обслужване и превоз на инвалиди.

Настаняване

Настаняването в Дубай е изключително скъпо, затова е желателно да планирате и резервирате почивката си предварително. Градът предлага огромно разнообразие от хотели, като започнем с това, че там се намира един от най-луксозните 7-звездни хотели в света ( Бурдж ал Араб ) и стигнем до по-скромните 2-звездни хотели.  Ако луксозните хотели ви се струват прекалено скъпи, може да изберете някои от по-евтините, които също предлагат всички необходими условия за една незабравима почивка в Дубай. Ако сте с цялото си семейство, обмислете варианта да наемете и цял апартамент. Така почивката Ви ще излезе много по-изгодна.

Здраве

Водещи международни списания твърдят, че  в ОАЕ не се срещат почти никакви болести. Това се дължи най-вече на правителствените програми за имунизации, високото ниво на хигиена, поддържаните хотели и ресторанти, както и наличието на чиста питейна вода. Дубай е изключително горещ град и слънцето може да бъде много опасно. Уверете се, че носите винаги с вас подходящи слънчеви очила, шапка и кремове. Лечебните центрове в емирството са много добри, а държавние болници са безплатни. Въпреки това е желателно да си направите медицинска застраховка за пътуването, защото частните болници са изключително скъпи. В аптеките ще намерите всички необходими лекарства, а някои от тях работят и по 24 часа  в денонощието. Има и добри стоматолози и ортодонти, но и те също работят доста скъпо.

Лична безопасност и сигурност

В Дубай престъпността е под 1%. Това определено е една от най-безопастните туристически дестинации в международната туристическа индустрия. Въпреки това най-добре следвайте обичайните правила за безопастност, за да защитите вас и вашите вещи.

Това са номерата на за спешна помощ в Дубай:

Бърза помощ 998 или 999

Пожарна: 997

Полиция: 999

Брегова охрана: 04 3450520

При набиране на някои от номерата бъдете сигурни, че кола или хеликоптер ще пристигне до 8 минути на отбелязаното от Вас място. За други въпроси и запитвания като например състоянието на пътния трафик, обща информация и други, може да се обадите на телефон 901.

Поради ниските нива на престъпност, Дубай осигурява безпроблемен престой за своите посетители. Въпреки това се препоръчва да се грижите за вашите ценности на оживени места и в градския транспорт. Освен това, поради сегашната обстановка в Близкия изток, се препоръчва да бъдете по-бдителни за заплахи от тероризъм. Също така избягвайте да участвате в каквито и да е политически събирания и демонстрации.

Фотография

Основното, което трябва да знаете, когато правите снимки, е да избягвате снимането на мюсюлманските жени.

Алкохол

Алкохолът в Дубай е разрешен. Той може да се купи от безмитния магазин на летището ( може да купите най-много 4 бутилки на човек), тъй като алкохол не се предлага в супермаркети или магазини. Консумацията на алкохол из улиците на града е забранена, а шофирането в нетрезво състояние се наказва със затвор.

Наркотици

В Дубай няма абсолютно никаква толерантност към наркотиците. Ако ви заловят с каквито и да е било наркотици със сигурност ще си имате сериозни проблеми. Дубай има собствени разпоредби за престъпления свързани с дрога. Важно е да се отбележи, че ако носите лекарства със себе си, задължително проверете дали има някакви ограничения за тях.

Двойки

Публичното показване на обич в Дубай трябва да се избягва, тъй като за местните това се счита за обидно. Хомосексуализмът също не е разрешен в която и да е част на ОАЕ.

Визи

Най-добре е да се консултирате с местните посолства за визовите изисквания, защото често се променят. Част от посетителите посещават Дубай с туристическа виза в продължение на почти 60 дни. Лично ние Ви препоръчваме да се консултирате с някой от туристическите агенти на Астрал Холидейз, за да нямате никакви проблеми с визата си за Дубай.

Шофиране

Когато сте на почивка в Дубай имате право да шофирате чрез международно свидетелство за управление на моторно превозно средство. Шофирането в Дубай се извършва по лявата лента на пътя. Шофирането в нетрезво състояние може да Ви създаде сериозни проблеми като огромни глоби и дори лишаване от свобода. В случай на инцидент се обадете в полицията и останете при колата си. Такситата в Дубай са скъпи и затова най-добрият вариант е да си вземете кола под наем.

Митница

ОАЕ са емирства с малки вносни мита като ограниченията за износ на стоки също са много малки. Алкохол може да се внася само от немюсюлмани. Вносът на огнестрелни оръжия, опасни предмети, религиозна пробаганда и сурови морски дарове също е строго забранен.

Бюра за информация

Отдел туризъм е създал серия от бюра за туристическа информация почти навсякъде из града. Всяко от тези бюра разполага с безплатни карти и брошури за най-горещите точки, както и друга информация като например за обществения транспорт, пазаруването и настаняването. Информационното бюро на летището в Дубай е отворено 24 часа в денонощието.

Валута

В Обединените арабски емирства основната валута е дирхам, но със сигурност няма да имате проблеми с валутните ограничения. Всички основни световни валути се приемат и обменят без никакви проблеми. Банкомати за теглене на пари са разпръснати навсякъде из големите хотели и молове.  Хубаво е да се знае, че дирхама е фиксиран към долара.

Интернет

Почти всички хотели и големи търговски центрове предлагат безплатна WiFi връзка.

Разгледайте нашите оферти за Нова година 2013 в Дубай с чартърен полет от София

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.