Да опознаем Прага в 10 стъпки

obikolka na prague

Столицата на Чехия – Прага е забележителен град с богата история и приятелска атмосфера. Изящната архитектура, романтиката и красотата ще ви впечатлят. Създайте си вълнуващи спомени от едно незабравимо пътешествие сред великолепието на Прага!

Нашето посещение ще започне с обиколка на града. Автобусният тур ще ви помогне да набележите атракциите, които бихте искали да посетите. Отпуснете се и пригответе фотоапаратите – приключението тепърва започва!

За миг ще се пренесем в историческото минало на Прага. Легенди гласят, че двамата братя Чех и Лех са завели племената си в Бохемия и са открили своите територии на върха на вулканичната планина Ржип, северно от Прага. Чехите, пострадали от чума, потърсили спасение на хълма Храдчани. Днес там се издига величествен замък, носещ името на хълма – Храдчани. Според Рекордите на Гинес това е най-големият древен дворец в Европа. В миналото Храдчани е бил резиденция на чешките крале, а днес – на президента на Чехия. Портите са охранявани от стража, която се сменя на всеки час, което представлява изключителна атракция за туристите.

396232-svetik

В дворцовия комплекс са разположени църкви, правителствени сгради, както и различни музеи. Тесен проход води до третия двор на двореца, от който се разкрива приказна гледка към внушителната катедрала Св. Вит. На влизане в Божия храм ще останете безмълвни от елегантната и властна френска готическа структура. Разноцветните стъкла, изрисувани с витражи, са дело на майстора на новото изкуство в Чехия – Алфонс Муха. Освен своята неоспорима красота, Св. Вит е място, изпълнено с исторически моменти. В залата за коронация в катедралата се намира Короната на Бохемското съкровище, а Царската Крипта е мястото, в което повечето владетели на Бохемия са намирали последното си място за покой.

hradczany-zlata_ulicka-praga

Още един съществен елемент от двореца е „Златната уличка“, любимо място на алхимиците по време на царуването на Рудолф II. Уличката бележи своя възход по време на управлението на императрица Мария Тереза, която издава нареждане за сриване на всички къщи до основи и построяването им отново от по-здрави материали. В днешно време, „Златната уличка“ е изпълнена с малки цветни къщички. Няма как да не се изкушите да посетите магазинчетата с ръчно изработени произведения на изкуството, разположени на първите етажи на къщите. За любителите на историята препоръчваме да се изкачите на съединения втори етаж на къщите, където бихте могли да разгледате рицарски доспехи и разнообразни средновековни оръжия.

Не пропускайте да видите и величествения дворец нощно време, когато е огрян от ярки светлини! Гледката е изумителна.

clock

Историческата обиколка продължава с посещение на часовниковата кула „Орлой“ – културна ценност, разположена в центъра на стария град. Кулата е построена през XV-ти век и е реставрирана през годините. Днес привлича хиляди туристи с прекрасната гледка, разкриваща се от върха й. „Орлой“ е създадена от три компонента – астрономически часовник, показващ движението на Слънцето, планетите и зодиите, календар на месеците и „разходката на апостолите“. На всеки кръгъл час фигурите на апостолите сякаш оживяват и преминават на фона на музика, пред възхитените погледи на туриститите. Изкачването до върха на кулата също е атрактивен момент, тъй като преминавате през изложени часовникови механизми.

Národní_muzeum_(National_Museum)

Чудесно място за любителите на историята е Националният музей. Сградата на музея е невероятен архитектурен паметник. Не пропускайте да си направите снимки пред входа. Музеят със сигурност ще ви напомни на някои известни европейски дворци.  Пригответе си достатъчно време да го разгледате, тъй като е разделен на пет департамента – праистория, археология, етнография, нумизматика и театрален.

Посещението ви на Прага няма да е пълно, ако не посетите емблемата на града – Карлов мост. Той свързва „Старе место“ с „Мала страна“ през река Вълтава. Строежът на моста започва през 1357г. по време на Карл IV и е завършен в началото на XV-ти век. Мостът е украсен от статуи на различни светци, една от които е на братята Св. Св. Кирил и Методий.

charles-bridge-prague

Карлов мост е в готически стил като от страна на „Старе место“ има една кула, а от другата страна – две кули. През деня мостът е пълен с туристи, които се наслаждават на прекрасните гледки и на различните улични художници и музиканти. Разходката нощно време е изпълнена с романтика и приказни гледки към целия град.

Само на двадесет километра от Прага се издига замъкът „Карлщайн“. До него се стига с влак. Щом стигнете до замъка ще помислите, че сте част от сюжета на фантастична детска приказка.

c-karlstejn-castle-1

Замъкът е още една постройка, дело на Карл IV. „Карлщайн“ е бил предназначен първоначално за съхраняване на кралските съкровища. Важно е да знаете, че дворецът не работи в понеделник.

Символистично място за Прага е кулата „Прашна брана“, която в миналото е била един от седемнадесетте входа към „Старе место“. Построена през 1475г. и е с височина цели 65 метра. При построяването й, „Прашна брана“ е била склад за барут – откъдето произлиза и името й.

2942

Днес на върха на кулата бихте могли да се насладите на вълнуваща гледка към цяла Прага. За достигане на върха е необходимо да изкачите 168 стъпала. Усилията, обаче, със сигурност си заслужват. Атракция представлява и изложбата, представяща исторически кадри. Въоръжете се с търпение и желание и изкачете 168-те стъпала към божествената гледка и необикновената изложба!

sv bogorodica

Една от най-посещаваните забележителности в Прага е църквата „Света Богородица от Лорето“. Храмът представлява копие на къщата в Ефес, в която Богородица е прекарала последните години от земния си път. Църквата е невероятна ренесансова постройка – истинско произведение на изкуството. Фасадата е построена през 20-те години на XVIII-ти век. Стилът на църквата не е избран случайно, считало се е, че Божията майка ще закриля населението на града от страшно бедствие. В църквата е изложена и Лоретанската съкровищница.

Prague-Beer-Museum

Сигурни сме, че повечето от вас ще се заинтригуват от посещение на музея на бирата. Жителите на Чехия консумират най-много бира на глава от населението в световен мащаб. Музеят е мястото, където може задълбочено да се запознаете с процеса по производство на бира, както и да опитате различни видове. На влизане ще получите пълен лист с разнообразните видове бири, на които можете да се насладите по време на престоя си в музея.

daninc house

В края на обиколката ни из историческата Прага ви препоръчваме да посетите „танцуващата къща“ , построена през 1996г. Архитектурата на сградата със сигурност ще Ви изуми! Създателите на къщата – Франк Гери и Владимир Милуничса били вдъхновени от танците на Джинджър Роджърс и Фред Астер и решават да построят тази сграда. Днес тя е обект на задълбочени спорове – някои твърдят, че е истинско произведение на изкуството, а други я намират за неуместна.

Потопете се в наслада от неповторимо пътешествие до Прага – забавленията ви очакват!

Изгодни оферти за Нова Година 2017 в Прага със самолет можете да видите ТУК

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.