Грешките, които допускаме на плажа

beach-tablet-reading-588x352

Лято е и когато слънцето започне да пари кожата ни, всички щастливо започваме да планираме отпуските си. Мечтаем за плаж, море и дълги дни прекарани върху горещия пясък или в разхлаждащото море. Представяме си истински райски няколко дни, в които да не мислим за работата и сивото ежедневие. В които да можем да си починем пълноценно.

Често, обаче, идилията ни е нарушена от няколко на пръв поглед незначителни неща, които, обаче, могат да имат сериозен ефект върху настроението и комфорта ни по време на почивката. Ето 5 от най-честите грешки, които допускаме на плажа и как да ги избегнем.

  1. Обезводняването

SunburnHacks

Често, погълнати от еуфорията на плажа, забравяме най-важното нещо през лятото – водата. Когато навън е горещо, тялото ни по-бързо се обезводнява, което означава, че трябва да приемаме много повече вода, за да се хидратираме. Дехидратацията може да доведе до неразположение и дори до по-сериозни проблеми.

Как да го избегнем: Постарайте се да пиете много вода докато сте на плажа. Винаги дръжте вода със себе си и пийте редовно.

  1. Изгарянията

Dollarphotoclub_63819087

Слънчевите изгарания са едни от най-често срещаните проблеми, които допускаме на плажа. Било то използвайки неподходящите слънцезащитни продукти, неправилното им използване или цялостното им игнориране. Симптомите на слънчевото изгаряне са болка, оток, а в някои случаи гадене, замаяност и треска. Резултатът от  прекаленото излагане на слънце може да продължи до няколко дни, което напълно би развалило почивката ви.

Как да го избегнем: Първо: изберете правилната слънцезащита за своя тип кожа. Във всеки козметичен магазин има консултанти, които да ви помогнат с избора. Второ: слагайте от слънцезащитния продукт преди да сте излезли навън, защото той има нужда  от време, в което да започне да действа. Трето: използвайте продукта многократно. Дори да не се мокрите, нанасяйте слънцезащита през 1-2 часа, за да сте сигурни, че няма да изгорите. Четвърто: хидратирайте кожата си след излагане на слънце. Тогава тя е уязвима и има нужда от допълнителна хидратация.

  1. Излагането на слънце

sunburn_hacks_content

През лятото много често ставаме свидетели на рекордно високи температури, които се проявяват най-вече в часовете около обяд. Голяма грешка, която често се допуска, е излагането на слънце точно в този период. Топлината може да доведе до главоболие, световъртеж и замаяност. А често и до по-сериозни проблеми.

Как да го избегнем: Избягвайте излагането на пряка слънчева светлина през най-горещия период от деня, който е в часовете между 11-16ч. Според експертите, възможно най-здравословен тен се хваща в сутрешните часове (09-11ч.) и късния след обяд (след 16 ч, до залез).

  1. Техника на плажа

ladyworkatbeach1

В света на технологийте, вече сме свикнали те да са навсякъде с нас – дори на плажа. Телефона, таблета, електронната книга или фотоапарата намират своето място в багажа ни за плаж, но често това може да има негативни последствия. Освен, че отвличат вниманието ви от стотиците други по-приятни занимания на плажа и трябва да се притеснявате за тях докато сте във водата, те лесно могат да се повредят от пясъка. Прякотото излагане на слънце и много високите температури също могат да бъдат пагубни за техниката ви.

Как да го избегнем: Истината е, че можете да си спестите цялата техника на плажа. Заменете я с карти за игра, топки  и хартиена книга. Ще изпитате същото удоволствие, без риск за вещите си и излишно натоварване на очите ви.

  1. Храната

sunny_beach_restaurants_hawaii_IMG_0088-2

Докато си почиваме на плажа, а често дори прекарваме целия си ден там, в даден момент водата и слънцето оказват своето влияние върху нас и ни карат да огладнеем. В този момент на плажа пред нас се появяват стотици места за бързо хранене, към които да се насочим. Мазната и нездравословна храна на плажа може да бъде както много вкусна, така и да доведе до стомашни проблеми и чувствто за тежест, които да помрачат хубавото настроение или да доведат до по-сериозни усложнения и нужда от лекарска намеса.

Как да се справим с това: Заменете мазната храна с плодове и зеленчуци, които освен че ще ви заситят, ще осигурят на тялото допълнителна хидратация.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.