Бирен туризъм в Прага

beer2

Разположен около река Вълтава, Прага е един от най-красивите градове в Европа. Символ на Прага и като цяло на Чехия е неповторимата бира, прочута из цяла Европа. Първата пивоварна е построена едва през XII век в Бърно.

Оттогава традицията в производството на бира е продължила да се развива и днес можете да се насладите на разнообразни видове от тази любима напитка в старинните бирарии, пръснати из града. Тези чудесни места за отдих са перфектният завършек на разходка из красивата столица!

u picanza

У Пинкасо – бирарията е една от най-популярните в Прага. Причината за нейната слава е автентичният вид, който е успяла да запази. През топлите месеци имате възможност да си отдъхнете на външните дървени пейки, наслаждавайки се на неповторимата чешка бира. Дървените огради и красивите окачени цветя придават неповторим вид на заведението. Преди всичко, бирарията има дълга история. Тя е създадена през 1843г. от земевладелеца Пинкас. С течение на времето бирарията се разраства – на долния етаж тя наподобява на ресторант, а в горната част – на бар. Това е и мястото, където бихте могли да опитате различни светли и тъмни бири на изгодна цена – около 2лв. за половин литър.

branicka

Браничка Форманка – тази бирария е създадена като част от ресторант, носещ същото име. Интериорът на заведението е сравнително модерен, с тухлени стени и под. Дървените маси са покрити с покривки, гравирани с името на бирата Браничко Пиво. Бирарията е популярно местенце сред местните, така че определено ще можете да се докоснете до чешката култура и да се потопите в необикновената атмосфера! Непушачите ще останат от части разочаровани, тъй като тук пушенето е разрешено.

pivovar

Новоместский Пивовар – едно сравнително ново заведение, бирарията датира от 1993г. Тя е добре скрита надолу по улицата, след пасажа с магазини. Това е една от най-големите бирарии с множество зали. Сградата е с необикновена изящна архитектура, различаваща се коренно от традиционните бирарии. На пръв поглед ще си помислите, че влизате в скъп, изискан ресторант, но вътре атмосферата и цените ще ви изненадат. Сблъсъкът на различни стилове на интериор и екстериор е осезаем.

В последните две бирарии бихте могли да изпиете по бира от понеделник до петък, а в У Пинкасо – само събота и неделя.

Досег до историята на пивото

Производството на бира започва от келтите през 1088г. Така през XVIII- ти век бърненският пивовар Ондржей Поупе основава първата в Европа „Пивоварна школа“. В нея се е изучавала обстойно технологията на производство на бира. През 1842г. баварският пивовар Йозеф Грол създава в Пилзен нов вид пиво – Пилзнер, от което произлизат повечето видове бира в днешно време. Едни от най-прочутите пива са Пилзнер Урквел, Велкопоповицки Козел, Старопрамен, Гамбринус, Радегаст, Старобърно, Будвайзер, Бернард. Тези видове, бихте могли да опитате в повечето бирарии в Чехия и да си закупите за спомен или подарък от супермаркетите.

Изгодни оферти за уикенд в Прага със самолет можете да видите ТУК

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.