Анталия – любима туристичека дестинация

Отново идва така любимият сезон на всички – лятото! През този туристически сезон един от най-посещаваните и предпочитани в близост до нас курорти е спиращата дъха,топ туристическа дестинация на Турция- Анталия!

Анталия - АСТРАЛ Холидейз

Анталия- Основна информация

Анталия е град, разположен на средиземноморското крайбрежие в югозападната част на Турция. Той е най-големият международен морски курорт на Турската ривиера. Анталия е център на туристическата индустрия в Турция, привличайки 30% от чуждестранните туристи. През 2011г. в световната класация, Анталия е била на трето място като най-посещаван град по брой на чуждестранните посещения, измествайки Ню Йорк. Притежава 657км брегова линия с плажове, пристанища и древни градове разпръснати навсякъде, включително Ксантос от Световното културно наследство.

Местоположение: Анталия е разположена на брега на Средиземно море в Югозападна Турция, между планината Тавър и Средиземно море.

Население: 2.043.482 (2011). 1.450.209 от това население живее в центъра на провинцията и окръга, а 719,410 от това население живее в селата.

Език: Турски

Валута: Лири

Нужни документи: Паспорт

Климат: Районът е защитен от северните ветрове от планината Тавър. Анталия има средиземноморски климат с горещи и сухи лета и меки и дъждовни зими. Около 300 дни в годината са слънчеви, с над 3000 часа слънце годишно. Температурата на морската вода варира между 15 °C (59 ° F) през зимата и 28 °C (82 ° F) през лятото.

antalya_beach

Основни дестинации в Анталия

С тесните си калдъръмени улички на исторически възрожденски къщи, Kaleiçi е старият център на Анталия. Освен множеството хотели, барове, клубове, ресторанти и шопинг центрове,  центърът е успял да запази голяма част от историческия си характер благодарение на възстановяването му, което печели наградата в областта на Туризма – Golden Apple. „Cumhuriyet Square” е централният площад на града и е мястото за временни изложби и представления. Пристанището на Kaleiçi е най-старата част на града.

Най-популярните плажове в Анталия са Konyaaltı, Lara и Karpuzkaldıran. Ако желаете да посетите курорта през зимата двете природни красоти на града, подходящи за зимни спортове, са Beydağları и Saklikent.

Транспорт

Основният транспорт до града е по въздух и земя. Морските пътища все още са в процес на разработване. През 2007 г. летището добавя нов терминал. Летище Анталия има два международни терминала и един вътрешен терминал. През 2007 г. броя на пътниците на международни полети надмина общия брой на летище Ататюрк в Истанбул и международното летище Сабиха Гьокчен и за първи път официално спечелил титлата „столица на турския туризъм“.

antalya_airport

Кога е най-подходящо да посетите Анталия?

С мек климат през цялата година, Анталия може да се посещава по всяко време. Въпреки това, най-доброто време за посещение е между месеците Май и Октомври, когато средната температура е 25 ° C.  По време на летния период, времето е хубаво с топла вода от 28 °C. Много любители на морската вода предпочитат да се охлаждат и да се излежават именно по това време на годината под слънчевите лъчи на Турския курорт. От Октомври климатът е хладен и зимните месеци са предимно дъждовни. От Декември до Февруари се водят най-студените месеци с дневна температура от 15 °C.

Едно мнение по „Анталия – любима туристичека дестинация“

  1. Много ви благодаря за тази статия в началото на другата година мислим с мои приятели да отидем з анякоко дни и дано да е хуаво времето. Както пишет еи вие районът е защитен от северните ветрове от планината Тавър. Анталия има средиземноморски климат с горещи и сухи лета и меки и дъждовни зими. Около 300 дни в годината са слънчеви, с над 3000 часа слънце годишно. Температурата на морската вода варира между 15 °C, което мен лично м еустройва пък и искма да обиколим малко забележителностите не да се къпем.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.