Непознатата страна на Сицилия

1

Сицилия – едновременно италианска и арабска, едновременно в Африка и в Европа, част от големия ботуш, но и толкова различна и уникална. Като всеки остров, Сицилия е и малко чудата. Ние от АСТРАЛ Холидейз добре познаваме този малък рай на Средиземноморието, а с нашите програми през септември и октомври и вие ще имате възможността да го опознаете.

Затягайте коланите – самолетът излита! Отиваме в страната на мафията, виното и вкусната храна.

Пристигаме в разгара на италианското лято и попадаме на площада (дори няма значение на кой град) и навсякъде има хора, музика, храна. Не си мислете, че няма повод за това веселие, повод винаги се намира. През лятото са дните на “sagra” – фестивали из цяла Италия, които събират малки и големи, местни и чужденци, за да опитат традиционни италиански ястия и напитки. Сицилианската кухня се отличава със това, че е умело съчетание от гръцко, арабско, италианско, андалуско влияние, а различните подправки и екзотични продукти примесени със северните италиански традиции я правят уникална. Сицилианците знаят как да живеят, как да се наслаждават на живота, а по време на тези фестивали посетителите на острова могат да опитат от сладостта му. “La dolce vita” ни завладява и омагьосва…с вино.

На 01 септември започва двуседмично тържество на виното в подножието на Етна. Мило е малка община, част от провинция Катаня, която всяка година е домакин на богат фестивал на виното. От повече от 30 години по улиците и площадите на това градче се събират любители на италианската кухня, които могат да опитат местни вина, да вкусят т.нар. slow food кухня, да разгледат специално организирани изложби, да се насладят на традиционна музика. Изберете си един ден до 14 септември и го посветете на храната, виното и добрата музика.

2-1

Между 6 и 8 септември Сицилия ви дава възможност да избирате кое атрактивно събитие да посетите. Ако искате да опознаете вътрешността на острова, посетете Рагуза (на един час с кола от Катаня), където се провежда фестивал на пшеницата. На фона на много музика и танци ще можете да наблюдавате, а защо не и да се включите в традиционния начин за събиране и почистване на пшеницата. Ако пък не искате да напускате лазурната аура на средиземноморските плажове, фестивалът на италианския специалитет аранчино е точно за вас. Сицилианците комбинират тези малки пържени оризови топки с всичко – от морски дарове през гъби и пилешко и стигат до нетрадиционни съчетания като аранчини с течен шоколад. Независимо как ги опитате, ще се влюбите в тях, а на фестивала ще можете да разберете някои от тайните на приготвянето им. Ние от АСТРАЛ, например, още сега можем да ви издадем един малък трик за неповторимия вкус на аранчините – при варенето на ориза сицилианците добавят щипка шафран. Така в малките хапки неустоимо се комбинират екзотичното и традиционното.

Фестивалът на аранчини се провежда на две места – Фикараци в провинция Палермо и Ачи Кастело на 10 км от Катаня.

3

В Сицилия, както и в останалите части на Италия, почитането на католическите светци е важна част от културата и обичаите. Между 7 и 9 септември в северната част на острова и по-точно в малкото градче Мистрета се организира шарено веселие в чест на Madonna della Luce. По улиците минава голямо шествие с традиционно облечени сицилианци, на чиито рамене се извисяват хартиени гиганти, наречени Кронос и Митиа. Процесията преминава през целия град, а вечерта, осветявани от разноцветни прожектори, гигантите достигат до църква в покрайнините на града. Голям огън осветява хартиените фигури, докато танцуват около Мадоната.

4

В средата на септември идва ред да се отдели внимание на разхлаждащото действие на сладкия шербет. В Чефалу се събират майстори на сладоледа от цял свят, за да предоставят на публиката едно незабравимо вкусно ледено преживяване. Италианците са известни по цял свят със сладоледа си, така че резервирайте времето от 15 до 18 септември за една кофичка сладко удоволствие. Или пък две, може и три…на фестивала на шербета ние ще опитаме от всичко!

5

Във втората половина на месеца продължаваме с вкусната обиколка на Сицилия. Обграден от дълбоките води на Средиземно море, островът е перфектното място да се насладим на разнообразни ястия с морски дарове. Голямото разнообразие и изпитаните рецепти ни убеждават в едно – сицилианците знаят как да пренесат морето във вашата чиния. Ако сте фенове на рибата, бързо правете планове за северозападна Сицилия, където хората от малкото пристанищно градче San Vito Lo Capo ще ви научат на всичко за рибарството и приготвянето на вкусни ястия с дарове от морето. Фестивалът на рибата в San Vito Lo Capo се провежда между 19 и 21 септември. Друга задължителна морска дестинация за любителите на риба е Чефалу (явно са специалисти не само в сладоледа). Фестивалът на синята риба (сардини, аншоа, скумрия) получава своето име от синьото мастило, което изпускат тези видове риби. Сицилианците умело приготвят брускети с маринована риба, паста със сардини, пържат прясно хванатите морски обитатели, а посетителите на този вкусен фестивал само облизват своите пръсти, преминавайки от маса на маса под звуците на традиционна италианска музика. 29 септември е денят за синя риба в Чефалу.

6

Арабското влияние върху сицилианската кухня личи и от следващия фестивал, който ще Ви представим. Отново сме в San Vito Lo Capo, но този път заедно с професионални готвачи от Алжир, Либия, Тунис, Мароко, Еипет, Турция и др. Под формата на карнавал с танци и музика на живо, фестивалът на кускуса е един от най-известните международни фестивали за това ястие, разпространено в цял свят. Състезанието между гостите кулинари е интересно мултикултурно събитие с вкусен краен резултат. От 23 до 28 септември можете да опитате разнообразни рецепти за кускус в най-северозападната точка на Сицилия.

7

Още една “sagra” е тази, посветена на шамфъстъка. В подножието на Етна още едно малко градче привлича посетители с интересните си рецепти и празнична атмосфера. Бронте се намира на перфектните за отглеждане на шамфъстък склонове на активния вулкан. Жителите на малкия град са посветили дните между 27 и 29 септември на “зеленото злато” (така наричат малките ядки) и по улиците на града може да се опитат кексове, сладолед, паста и още много традиционни и не чак толкова рецепти с шамфъстък. Сортът, който се отглежда в Бронте, се смята за един от най-добрите в света и затова фестивалът на шамфъстъка е задължителна спирка във Вашата кулинарна обиколка на Сицилия.

8

Есента в Сицилия предлага и други забавления, малко по-далеч от шарените площади на малките живописни градчета. Островът не отстъпва на музикалната Италия и между 17 и 24 септември обръща специално внимание на любителите на опера. Театърът в Палермо поставя “Дъщерята на полка” от Доницети, а на 3 октомври можете да се насладите на музиката на Батистели, Стравински и Равел в специлано подготвен концерт с италиански изпълнители. Катаня, от своя страна, се вглежда в дълбоките пещери на Етна и организира специална изложба на археологически находки, открити в недрата на известния вулкан. От септември до ноември можете да се потопите в историята на този регион.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.