Поглед зад кулисите на традиционната швейцарска кухня

Swiss-Food-Festival

Преоткрийте красотата на Цюрих – един от градовете с най-висок стандарт на живот и прекрасни забележителности! Истинско отражение на швейцарския перфекционизъм, Цюрих ще ви плени със своята многоликост и старинност. Дългогодишните обичаи и традиции са дали отражение и в швейцарската кухня, която ще ви изненада приятно със своите кулинарни изкушения.

Ще ви представим някои от прочутите блюда, присъстващи на трапезата на местните и ви препоръчваме да опитате.

Елплермагронен

637947-960x720-schweizer-aelplermagronen

„Елплермагронен“ е традиционно ястие за немско говоримата част на Швейцария. То е изградено от продукти, достъпни за всеки пастир, отглеждащ добитъка си във величествените Алпи, а именно – сирене, картофи, лук, макарони, мляко, сметана и ябълки. Автентичното блюдо се приготвя като картофите се нареждат на пластове и се изпичат, отделно макароните, сметаната и сиренето се загряват на фурната, като всичко това се сервира с нарязан на кръгчета лук и ябълков сос. На пръв поглед ястието ще ви се стори доста странно, но всъщност е доста вкусно.

Цурхергешнецелтес

zurcher-geschnetzeltes

„Цурхергешнецелтес“ се превежда като „кълцано месо в стил Цюрих“, но ако го срещнете в меню в Швейцария, блюдото ще е направено от месо на лентички, а понякога може да е от телешки черен дроб. Телешкото се приготвя с гъби, лук, вино и сметана като гарнитурата често е „Рьощи“ или ориз. Ястието е популярно сред местнте. Любителите на месото със сигурност ще се насладят на блюдото.

Фондю от сирене

cheese-fondue-4

Трудно е да не споменем сиренето в държава като Швейцария. Ястието се приготвя от разтопено сирене (най-често грюйер или ементал – традиционни за Швейцария ) и други съставки като чесън, бяло вино или черешово бренди, поднесено в специален керамичен поднос, наречен „какелон“, с подгряваща част, за да поддържа температурата. Фондюто е чудесна причина да се съберете с приятели и да похапнете заедно. Швейцарците консумират блюдото като топят малки залъци хляб в сиренето. Горещо ви препоръчваме да опитате и шоколадово фондю, все пак сте в държавата на шоколада.

Рьощи

rosti_small

Рьощи е ястие, приготвено от пържени или печени картофи, настъргани и оформени като кюфтета. Отвън са с хрупкава коричка, а отвътре се топят в устата. Често към блюдото може да се добави бекон, лук, сирене или дори ябълка. Швейцарците консумират рьощи като гарнитура към яйца със спанак или към ястие с месо. Традицията в приготвянето му започва от Берн, където местните фермери го приготвят за закуска. Бихте могли да похапнете „рьощи“ на много места по света, но само в Швейцария имате шанса да са приготвени по автентична рецепта.

Биршермюсли

bircher_muesli

Ще завършим нашите предложения с един неустоим десерт, а именно – биршермюсли. Повечето от вас сигурно са похапвали мюсли, но малцина знаят, че те всъщност са създадени в Швейцария около 1990г. от доктор Максимилиан Биршер-Бенер. Биршермюслите са чудесен завършек на едно вкусно похапване, тъй като съдържат плодове, ядки, лимонов сок, мляко и пълнозърнести люспи. Местните често го консумират за закуска и вечеря.

Изгодни оферти за уикенд в Цюрих със самолет можете да видите ТУК

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.