Кулинарните изкушения в Прага

1 pr

Безгрижието, красотата и изключителната историческа атмосфера превръщат Прага в изключително популярна и обичана туристическа дестинация. Това е мястото, в което можете да обогатите знанията си в областта на историята, да опитате възможно най-много различни видове бира и не на последно място да се забавлявате. Какво по-прекрасно от това да прекарате един незабравим ден, завършващ със студена бира и вкусно хапване?

Отпуснете се и се оставете да ви изкушим с вкусните ястия и приятни заведения, които ще откриете в Прага. Със сигурност ще останете доста приятно изненадани от традиционната чешка кухня.

2 pr

Колено – „колено“ е печен свински джолан – ястие, характерно предимно за немската кухня. Не се изненадвайте, когато ви го сервират – порцията е огромна! Голямо парче свинско месо, най-често поднасяно с люти чушки. Не се заблуждавайте от външния му вид – грубостта му е само привидна, крехкото месо и хрупкавата кожичка ще ви накарат да искате още и още. Традиционното „колено“ се маринова в тъмна бира и подправки, а сервирането му е със сосове, зеленчуци и черен селски хляб. Бъдете търпеливи, приготвянето му изисква около 45 минути, но със сигурност чакането си заслужава!

3 pr

Ветро-недло-зело – накратко казано това е печено свинско с тестени кюфтета и задушено зеле. Ястието се счита за леко в чешката кухня в сравнение с повечето други гозби. Уникалният вкус на блюдото се създава от задушеното зеле, което придава цялостен сладникав вкус.

4 pr

Татарак – подобно на френското ястие – стек със сос Тартар – „татарак“ е прясна сурова кълцаница, гарнирана с яйчен жълтък, нарязан на кубчета лук, горчица, сол, пипер, червена чушка и сос Устършър или кетчуп. На някои места могат да ви го сервират и с нарязана краставица. Месото и яйцето са отделени от гарнитурите, за да може да се усети в по-голяма степен вкусът на кълцаницата. Гозбата е специфична, ако обичате да експериментирате – това е вашият шанс!

hermelin

Накладану хермелин – това е класическо чешко ястие, което изисква сравнително дълго време за приготвяне. Сиренето се поставя за няколко дни в марината от олио, пипер, чесън и подправки. Сервира се с лук, чушки и леко напоен с олио черен традиционен хляб. Това е гозба, с която няма как да сбъркате, особено ако си поръчате чаша бира с нея.

Served in bread

Полевка – полевка е вид супа, която заема важна роля в чешката кухня. Най-често се приготвя от ситно нарязано говеждо месо, ситно накълцан лук, счукан чесън, подправки, картофи и люти чушки. Традиционно се сервира в купа от хляб. Ароматът и интересният й вид определено ще ви заинтригуват.

Палачинку – вероятно още по името сте се досетили, че тук става въпрос за любимия на мнозина десерт – палачинки. В Чехия обаче, палачинките се приготвят по различна рецепта от общо познатата. Разминаването е в сместа за десерта и начина и на приготвяне. Ако се намирате в автентично заведение, палачинките ще ви бъдат сервирани навити с конфитюр, плод, сладко сирене, сладолед, течна сметана и ядки. Десертът е прекрасен завършек на вкусно похапване в чешката столица.

В Прага има много и различни заведения, в които бихте могли да опитате още различни видове ястия, но само в автентичните ресторанти ще можете напълно да се насладите на традиционни ястия и интериор. По-известни сред тях саЧестр – със собствена кланница и възможност за приготвяне на почти всички свински специалитети, Ла Дегустасион Бохем Буржоаз – заведение с удивителен интериор и невероятно добри готвачи.

Забравете за диетите и стягайте куфарите за Прага! Кухнята на тази страна определено има с какво да ви очарова и ви гарантира незабравими минути на наслада.

Изгодни оферти за уикенд в Прага със самолет можете да видите ТУК

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.