Гурме наслада за сетивата в Амстердам

gouda-cheese-netherlands_60698_990x742

Амстердам притежава притегателна сила със своя дух, история и изкуство. Романтика и жизненост тук стават едно цяло. Изкуството и историята са навсякъде в този град. Няма как да не обърнете внимание на особените блокове и къщи с тесни стръмни стълбища, малките улички и шарените лодки. Всичко това е само една малка частица от чара на Амстердам. След обиколка на многобройните забележителности, ви препоръчваме да опитате някои от традиционните холандски ястия.

nasi gorent

В основата на нидерландската кухня стои масовото потребление на зеленчуци, сирене и средиземноморски деликатеси. Поради колониалното минало, индонезийското влияние в ястията се чувства осезаемо, най-вече що се отнася до подправянето. Традиционно блюдо е „наси горенг“ – ориз с пилешко или свинско месо, познато и на българската трапеза. Често „наси горенг“ може да се срещне в специални китайско-индонезийски ресторанти в Холандия. Любителите на по-пикантните гозби ще се влюбят в холандската трапеза.

heringa

Рибните специалитети също влизат в менюто. Гордост за нидерландците е прясната херинга, както и рибните филенца по холандски, поднесени със сос „Холандез“. Не е изненада, че традиционните ястия са богати на подправки и рибните гозби са преобладаващи – все пак Холандия е страната, развиваща се от векове във външната търговия по море.

cinnamon-rolls

Въпреки стеснения асортимент от гозби, на нидерландската трапеза ще срещнете и някои изкушаващи сладкиши. Канелените рулца от Зееланд са част от тях. Те се приготвят от тесто, което се завива на спирала и отгоре се поръсва с канела и кафява захар. По-лек десерт представляват мини палачинките, които се сервират с пудра захар, концентриран ябълков сироп, бита сметана и ягоди. Трудно ще устоите на изкушението.

soup

Зеленчуците винаги са били неразделна част от храната на нидерландците. Холандската грахова супа изобилства от пресни зимни зеленчуци и парченца пушена шунка. Местните използват нетрадиционен начин, за да проверят дали супата е приготвена правилно, а именно – потапят лъжица в нея и ако лъжицата остане права – то супата е перфектна.

Основен зеленчук, обаче, остава картофът. Най-често срещаното ястие през зимата е „стампот“ – намачкани картофи с добавени различни зеленчуци – кисело зеле, моркови или андавия.

Stamppot

Холандците са изключителни почитатели на месото. Една от любимите им гозби е „славник“. Тя се приготвя с телешка и свинска кайма, обвити в бекон и запържени. За някои ястието е доста тежко, но въпреки това си заслужава да бъде опитано.

donuts

Ако имате желание да прекарате Нова година в Амстердам, то със сигурност трябва да дегустирате от „новогодишните холандски понички“. Те се консумират поръсени с пудра захар или пълнени със сладко от ябълки и стафиди.

Не на последно място – не забравяйте да опитате „ротердамски сандвич“. Той се приготвя от две филийки хляб, масло, горчица, бекон, сирене „Гауда“, домат, червен пипер, магданоз, копър и зелен лук. Вкусно, нали?

Изгодни оферти за уикенд в Амстердам със самолет можете да видите ТУК

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.