Вкусни изкушения от италианската кухня

whattoeatitaly

Търсите ли идеалното място за вашата почивка? Ние ви предлагаме вариант, на който трудно да устоите – Италия. Емоциите и красотата, които тя предлага, омайват всеки. Освен със своята богата история и множеството забележителности, италианците ще спечелят сърцата ви и с вкусните си ястия, прочути в цял свят. Какво по-блажено от това да се настаните удобно в малко уютно заведение на калдъръмена уличка и да похапнете под открито небе?

Въпреки че ястията са известни и познати и са се превърнали в част от световната кухня, в Италия, приготвени по оригинална рецепта, те са особено вкусни.

Лазаня

dish-of-lasagna

Лазанята е сред любимите ястия на италианците. Тя се приготвя от слоеве тесто, между които е сложена различна плънка, която обичайно е от домати и месо, покрита със сос бешамел и пармезан. Технологията на приготвяне на тестото е същата като при направата на макарони, а брашното трябва да е от твърди видове пшеница. Съвременната лазаня съдържа шест слоя тесто с плънка между всеки слой.

Историята на блюдото започва от региона Емилия-Романя като в последствие се прочува и извън границите на Италия. Първоначално лазанята се е приготвяла в огромни пещи, в тава без дръжки. В различните части на Италия ястието се приготвя по различна технология, в Лигурия например добавят сос Песто върху каймата. Ако все още имате съмнения дали лазанята ще ви допадне, замислете се с какъв апетит анимационният герой Гарфилд похапва по няколко на ден.

Пица  

pizza

Любимо ядене на малки и големи, пицата също е част от традиционната италианска кухня. Счита се, че първите, които приготвят ястието, са древните гърци и римляните. След пренасянето на доматите в Европа през 1522г., в Неапол се появява първообраза на италианската пица. Два века по-късно хора, наречени пицайоли, са приготвяли ястието за италианските селяни. Пицата се превръща в любима храна и на съпругата на неаполитанския крал Фердинанд IV. Прочутата вегетарианска пица „Маргарита“ е кръстена на съпругата на италианския крал – Умберто I – Маргарита Савойска. В САЩ рецептата за вкусното ястие е пренесена през втората половина на XIX век.

В днешно време бихте могли да откриете богато разнообразие от начини за приготвяне на пицата. Похапването й в Италия носи истинска наслада за сетивата.

Паста

pasta

Непростимо е да сте в Италия и да не опитате от божествената паста, която се приготвя там. Пастата е обобщено наименование за повечето хлебни изделия в италианската кухня. Към тях спадат макарони, спагети, фиде, юфка, канелони, тортелини, фусили и шпецле. Макароните и спагетите са най-известни и предпочитани сред туристите. И двете ястия имат сходен начин на приготвяне – чрез варене в осолена вода за определено време и сервиране с различни традиционни сосове като „Болонезе“ и „Карбонара“ или с тофу. Неразделно допълнение към пастата е пармезанът и чашата вино, разбира се. Въпреки че можете да ядете паста навсякъде, тази в Италия си заслужава.

Брускети

bigstock-Italian-Appetizer-Bruschetta-35205431

Брускетите са неразделна част от италианската кухня. Традиционните брускети се приготвят без месо. Те представляват малки филийки хляб (най-често от франзела), добре запечени и овкусени със зехтин, чесън, домати и босилек. Именно те са предшественик на прочутата салата „Капрезе“. Често в Италия, брускетите се сервират с парченца моцарела върху доматите. Местните консумират ястието за закуска или като предястие. В съвременните ресторанти бихте могли да срещнете брускети, направени от пълнозърнест хляб.

Тирамису

tiramisu_0646_wm

Не на последно място, италианците са майстори на сладките изделия. Едно от тях е тирамису – отново познато в световен мащаб. Традиционният десерт се приготвя от бишкоти, напоени с кафе еспресо, сирене, маскарпоне, яйца, захар, вино марсала и какао. Името на сладкото изкушение означава „ободри ме“, кръстено така, заради двете си освежаващи съставки – кафе и какао. Насладата от десерта е пълна!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.